In Op het podium laten we om de week een influencer aan het woord over het moederschap. Dit keer spreken we Sanne Smeets, moeder van Javaj, James en Jolie. Haar zoon Javaj overleed toen hij bijna zes jaar oud was.
“In augustus 2020 overleed mijn oudste zoon. Daar is veel aandacht aan besteed door wat grotere influencers. Zo kwamen steeds meer mensen bij mij terecht om ons verhaal te volgen, en die zijn blijven plakken. Ik gebruikte Instagram altijd al als dagboek. Ik deel niet alleen het positieve maar ook het negatieve. Daar is na Javaj’s dood niks aan veranderd, het aantal volgers wordt alleen steeds hoger.”
Lees verder onder de advertentie
Je deelde voor de dood van Javaj al veel over je kinderen. Besloot je meteen ook dit grote verdriet te delen?
“Ja. Ik heb daar niet over nagedacht. Ik ben geen prater, maar schrijf altijd alles van me af. Social media is voor mij het beste platform om mijn ei kwijt te kunnen. Ook wil ik mijn verhaal delen om in contact te komen met lotgenoten.”
Wat is jouw voornaamste doel van het delen van je verhaal?
“Ik doe het puur voor mezelf: zodat ik mijn verhaal kwijt kan. Alles wat daaromheen is ontstaan is natuurlijk mooi meegenomen. Gelukkig zijn er niet super veel lotgenoten, maar als ze er wel zijn komen we gemakkelijk in contact. Zeker voor mensen die recent een kind verloren is het fijn om te zien dat je er sterker uit kunt komen. En dat je je leven ook na dit verlies weer op kunt pakken.”
Lees verder onder de advertentie
Hoe zorgen jullie dat Javaj onderdeel blijft van jullie dagelijks leven?
“Dat gaat automatisch. Ons huis hangt vol met foto’s van de kinderen, dus we zien hem elke dag. We benoemen elke dag zijn naam. Javaj is onderdeel van ons gezin en op het moment misschien zelfs wel het hoofdonderdeel.”
Is het moeilijk dat James straks ouder wordt dan Javaj was toen hij overleed?
“Onze middelste zoon James gaat binnenkort de leeftijd aantikken waarop onze oudste overleed, dat vind ik niet moeilijk maar juist heel mooi. Er is veel herkenning in zijn karakter en de dingen die hij doet. We gaan straks nieuwe dingen zien die we nooit bij Javaj hebben gezien. We zullen ons dan natuurlijk wel af gaan vragen of Javaj dingen op dezelfde manier gedaan zou hebben. We zullen veel gaan vergelijken.”
Lees verder onder de advertentie
Wat typeert jou als moeder?
“De vrijheid in emoties. Onze kinderen mogen alle emoties laten zien en kunnen daarmee altijd bij mij terecht. Ik ben een hele open moeder: geen onderwerp is mij te gek. Ik merk ook dat onze zoon James naar me toe komt als hij verdrietig is, dan praten we er samen over. Hij stopt het niet weg.”
Lees verder onder de advertentie
Wat vind je het mooist aan het moederschap?
“De liefde die je ontvangt. Als James even bij me op schoot komt zitten, me aanraakt of me spontaan een knuffel geeft denk ik: deze onvoorwaardelijke liefde zal nooit meer weggaan. Dat vind ik het allermooiste gevoel.”
Heb je weleens last van nare opmerkingen online?
“Amper, gelukkig. Ik merk dat veel andere moeders last hebben van negatieve reacties, maar bij mij zijn ze op een hand te tellen. Laatst plaatste ik een filmpje waarop James een verjaardagscadeautje openmaakte. Iemand reageerde dat ‘papa en mama lekker met hun telefoon bezig waren’. Gelukkig kan ik dat makkelijk van me afzetten: vroeger maakten ouders ook foto’s op zo’n moment. Ik kan me een nare opmerking nog goed herinneren. Een volger vond het niet nodig dat ik foto’s van de begrafenis en een foto van Javaj nadat hij overleden was plaatste. Ik heb daar netjes op gereageerd dat ik me daar goed bij voel en dat dit is wat ik wil. Ze kan me blokkeren of ontvolgen als ze het niet wil zien…”
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.