Rens Kroes over haar bevalling: ‘Iedereen was erbij’

16.02.2021 12:23
Rens Kroes

Multitasken, daar geloofde foodblogger en schrijver Rens Kroes niet in. Maar nu is ze moeder en ziet de wereld er ineens anders uit. “Juist op de momentjes dat ik even rust pak, voel ik me opgejaagd.”

Dit is niet zomaar een plek, benadrukt Rens Kroes blij over de locatie waar de fotoshoot wordt gehouden. Niet alleen is het haar ouderlijk huis, ook is het de plek waar haar dochter Maya afgelopen oktober werd geboren. Iets wat Rens heel graag wilde.
 

Thuis

“Maya is een echte Fries”, vertelt ze trots. “Natuurlijk weet je nooit hoe een geboorte verloopt, maar ik had vooraf wel een duidelijk beeld van hoe ik het graag zou willen. Vooruit, het duurde allemaal iets langer – drie dagen – en het was ook zwaarder dan verwacht, maar: het gebeurde wel in het huis waar ik zelf opgroeide, met iedereen om me heen.”

En met iedereen bedoelt Rens ook echt bijna iedereen, want naast haar doula, verloskundige, kraamzorg en vriend Sid, waren ook Rens’ zus Doutzen en haar moeder aanwezig bij de geboorte van Maya. Rens richtte zelf een aparte bevalkamer in met een bad en (geur)kaarsen,
maar uiteindelijk spande het er nog om of ze wel thuis kon bevallen: na drie dagen van weeën bleek de baby niet goed te liggen en moest ze gedraaid worden.

“Tijdens de weeën zat ik volkomen in mijn eigen wereld, maar toch: níks ontging me. Want toen de verloskundige iets over het ziekenhuis zei, liet ik een resolute nee horen. Als het echt niet anders had gekund, dan was ik uiteraard meegegaan naar het ziekenhuis, maar ik voelde aan alles dat het zou goedkomen. En dat kwam het. Omdat ik altijd heel bewust naar mezelf en mijn lichaam luister, durfde ik ook op dit moment mijn eigen intuïtie te volgen en die beslissing in overleg met de verloskundige te nemen.”
 

Op z’n kop

Rens’ wereld staat echt op z’n kop sinds de geboorte van Maya, vertelt ze enthousiast… en vermoeid. “Wat een enorme verandering, ik had nooit verwacht dat het zo zou zijn. Zowel qua de gigantische liefde die ik voor haar voel als alles wat erbij komt kijken, zoals het slaapgebrek. Ik had al een vermoeden dat er een pittig persoontje in mijn buik zat, en toen Maya eruit kwam wist ik het zeker: ze heeft echt een temperamentvol karakter, haha. Aan de borst zuigt ze met overgave, wat past bij haar persoonlijkheid, maar misschien ook komt door een te korte tongriem. Het zorgt in elk geval voor veel darmkrampjes die haar en ons uit onze slaap houden.”

En dat is even schakelen voor Rens, die gewend was aan acht tot negen uur slaap per nacht. “Dit had ik vroeger nooit kunnen bedenken, ik had écht mijn uren nodig. Nu slaap ik hooguit twee uur achter elkaar, dan weer voeden, verschonen, in slaap wiegen. In het begin barstte ik van de energie door alle adrenaline; als Maya eindelijk sliep, lag ik nog naar haar te kijken. Op een gegeven moment nekte het me, ik was moe, zo moe, en kreeg huilbuien: ik kón niet meer. Nu slaap ik waar ik kan, maar echt veel is het niet.”

Hoofdschuddend denkt ze terug aan hoe ze zelf reageerde als een net bevallen vriendin vertelde dat ze nooit meer tijd had om te douchen. “Daar kon ik me echt niks bij voorstellen”, lacht ze. “Je kunt toch wel douchen met een kind? Nou, dat gaat mij niet gebeuren… dacht ik, want er zijn nu genoeg dagen dat ik me afvraag hoe ik ooit die douche ga bereiken. Maar ja, als ik naar Maya kijk, denk ik: whatever. Het is bizar hoe de liefde voor je kind het altijd wint van de vermoeidheid, hoe uitgeput je ook bent.”
 

Lees ook
‘Geen tijd voor jezelf met een baby? Weet dat het doodnormaal is’ >

 

Balans

Met Maya als belangrijkste, nieuwe focus in haar leven is het nog even zoeken naar de juiste balans. Die vindt ze vanzelf wel, lacht Rens. Maar nu nog even niet. “Tegenwoordig doe ik er twee uur over om even de deur uit te gaan; dan slaapt Maya ineens langer dan verwacht, poept ze op de valreep haar luier vol of moet ik zelf naar het toilet terwijl ik haar net in de draagzak heb gedaan. Dat vind ik echt ingewikkeld.”

Gelukkig geniet ze meer dan ooit van haar koffiemomentjes. “Dat eerste bakje koffie ’s ochtends, met ontbijtkoek erbij, een boekje of lekker scrollen op Instagram is ultiem genot, zo lekker. Maar gek genoeg voel ik mij bij elk moment dát ik even rust pak een beetje opgejaagd, want:  o jee, heb ik alles wel gedaan om me de luxe van ‘even zitten’ te permitteren? Op de spaarzame momenten dat Maya slaapt probeer ik namelijk alles te doen, zoals snel even koken en de was doen. Voor iemand die de dingen graag met aandacht doet en van nature niet gelooft in multitasken is dat behoorlijk wennen.”
 

Samen

Hoewel Rens, Sid en Maya alweer een tijdje terug zijn in hun woonplaats Amsterdam, verbleef het kersverse gezin de eerste zes weken na Maya’s geboorte in Friesland. “Een waardevolle periode. Het was eigenlijk de bedoeling om maar twee weken te blijven, maar het voelde goed om er langer te zijn.” Om hun webshop Powerfoodies Market te runnen, pendelde Sid dagelijks heen en weer tussen Amsterdam en Friesland, en was Rens in goede handen bij haar familie.

“Het was ontzettend fijn om dit samen te kunnen doen. Mijn moeder hielp me met gezond eten, een juiste dosis vitaminen, mineralen en shotjes Floradix voor ijzertoevoer – omdat ik veel bloed had verloren tijdens de geboorte. Ook mijn zus kwam regelmatig langs. Af en toe pakte ze de ‘nachtdienst’ of een paar uurtjes overdag zodat ik even kon rusten; en als het tijd was om te voeden, bracht ze Maya naar mij. Mijn eigen verpleegzus dus, een enorme luxe. We voelden elkaar allemaal heel goed aan.”
 

Zussen

De liefdevolle band die Rens met haar grote zus Doutzen heeft lijkt door het moederschap alleen maar hechter te worden. “We begrijpen elkaar nog beter. In de tijd dat zij voor het eerst moeder werd, was ik pas 23. Zwanger zijn, het moederschap, het was allemaal nog heel abstract voor me – ik zat nog niet in die wereld en wilde gewoon feesten, bezig zijn met mijn bedrijf. Nu denk ik weleens: ik had er destijds meer voor haar moeten zijn. Ik weet nu pas hoe mooi maar ook intens het kan zijn. Vanaf nu krijgen al mijn vriendinnen een vriezer vol eten van mij tijdens hun kraamperiode.”
 

Het hele interview staat in Kek Mama 03-2021.

 

 

Meer persoonlijke verhalen lezen over moederschap en opvoeden? Neem hier een abonnement op Kek Mama, de #1 glossy voor moeders.