Dit doet de kraamverzorgster voor je

29.03.2018 11:56
dit doet kraamverzorgster Beeld: Pexels

Nee, ze is er niet om te helpen bij de verbouwing (ondergetekende redacteur kent serieus een kraamverpleegkundige aan wie gevraagd werd of ze ook even een muurtje kon metselen), maar de kraamhulp doet wel heel veel andere dingen voor je als je net bevallen bent. Dit kun je van een kraamverzorgster verwachten.

Intake met je kraamverzorgster

Het wordt aangeraden om je rond de 12e week van je zwangerschap al in te schrijven bij een kraambureau. Best vroeg inderdaad, maar dan weet je in elk geval zeker dat je bij het bureau van je keuze terecht kunt – weer een zorg minder. In de 7e of 8ste maand van je zwangerschap krijg je een intakegesprek. No worries, ze komen dan niet controleren of je kasten wel goed zijn ingeruimd en alle kleertjes met militaire precisie zijn gestreken. In dit gesprek kun je aangeven wat jij van de kraamverzorgende verwacht of wat voor type jij fijn vindt om in huis te krijgen. Daarnaast wordt jouw zwangerschap doorgenomen, waar je wilt bevallen en of er al indicaties zijn voor extra zorguren.
 

Voorbereiding

Jouw huis wordt de werkomgeving van de kraamhulp. Dat betekent dat het er aan de Arbo-regels moet voldoen. Oftewel: de commode moet minimaal 90 centimeter hoog zijn, voor jouw bed – dat door de hulp verschoond wordt – geldt een minimale hoogte van 80 centimeter, gemeten van de bovenkant van de matras tot aan de vloer. Deze regels voorkomen rugklachten bij jouw steun en toeverlaat in de kraamtijd.
 

Bevalling

Kies je voor een thuisbevalling? Dan wordt de kraamverzorgster door de verloskundige gebeld wanneer ze daar nodig is. De kraamhulp assisteert dan bij de bevalling en is dus al aanwezig als jouw kindje wordt geboren.

Bij een ziekenhuisbevalling bel je zelf het kraambureau zodra je weet wanneer je naar huis mag.
 

Hoeveel uur

De kraamweek duurt 8 aaneengesloten dagen. Standaard krijg je 49 uur aan zorg. Soms zijn er omstandigheden (een keizersnee, waardoor je recht hebt op meer of minder uren zorg. De indeling van de uren – dus de werktijden – overleg je met je kraamverzorgende.
 

Lees ook
Column Malu: ‘Een week lang kraamhulp over de vloer? Ik kreeg de kriebels bij het idee’ >

 

Tot slot: de zorg

Dit doet de kraamverzorgster voor je tijdens de kraamperiode:

 1. Dagelijks controleert ze de gezondheid van jou en je kind. Ze neemt jullie temperatuur op, controleert jouw (eventuele) hechtingen en checkt de plasluiers en ontlasting van je baby.
   
 2. Jullie worden verzorgd. Denk hierbij aan de befaamde fruitsalades die vers voor je gemaakt worden. Ze kan je helpen om jouw baby een badje te geven en geeft tips hoe je zo’n frummel het makkelijkst in een romper krijgt.
   
 3. Ze doet lichte huishoudelijke taken, zoals het bed verschonen, stofzuigen, een wasje draaien en uiteraard het schoonmaken van de wc en de badkamer. In overleg kan ze ook een klein boodschapje doen en voor het avondeten zorgen.
   
 4. Ze ontvangt de kraamvisite. Vaak houdt een kraamhulp ook een beetje in de gaten of die oudtante niet al te lang blijft plakken. Zo ja, dan maakt ze daar fijn korte metten mee. ‘Hup, naar bed jij! Tijd om te rusten.’ Heerlijk, iemand die voor je op de bres springt.
   
 5. Heb je al een ouder kind? Dan kan de kraamverzorgende die ook verzorgen en bezighouden zodat jij je in alle rust op je nieuwe welp kunt storten.
   
 6. Ze geeft tips en adviezen. Bijvoorbeeld hoe je je baby het beste kunt aanleggen als je borstvoeding geeft. Hoe je die vervelende tepelkloven behandelt, welke fles handig is en hoe je de spuitpoepvlekken uit dat snoezige boxpakje krijgt gewassen.
   

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >