Rachel ‘De Huismuts’ Siwaletti over het moederschap, de liefde en vloggen

05.11.2018 15:20
Rachel De Huismuts Siwaletti

Iedereen kijkt mee in het leven van vloggers Rachel ‘De Huismuts’ Siwaletti (29), man Willem en hun dochter Pip (2). “Omdat we thuis werken, kon Pip van de opvang af.”

“Pip! Waar ben je, ik heb een verrassing!” Willem van Sas, sinds een jaar de echtgenoot van influencer Rachel Siwaletti, klimt midden op de dag de steile trap op naar hun bovenwoning in hartje Amsterdam. Peuter Pip springt op vanachter haar kleurpotloden. “Papa!”

Huize Van Sas-Siwaletti vormt het decor van dehuismuts.com waar Rachel sinds 2013 haar leven deelt met 61.000 volgers, en daarmee een groot deel van het gezinsinkomen verdient. Nu Willem sinds begin dit jaar ook fulltime vlogt, zijn ze bijna altijd samen thuis.
 

“We gaan gewoon”

“Onbetaalbaar”, vindt Rachel. “We zijn niet gebonden aan de weekenden om leuke dingen te doen. Vanochtend zaten we in de auto en bedachten dat we nu eindelijk weleens naar het Nijntje-museum wilden met Pip. Dan checken we onze agenda’s en bedenken: weet je wat, we gaan gewoon vandaag.”

Niet dat ze uit hun neus zitten te eten, benadrukt ze. “We zijn continu, 24 uur per dag, bezig om content te creëren. Voor onze blogs, onze vlogs én Instagram. Ik wil graag tips delen over wat ik tegenkom als moeder, maar vraag mijn volgers ook om advies. Over wat leuk is om te doen met een kind van Pips leeftijd. Of, zoals nu, hoe je de tanden van je dwarse peuter poetst zonder haar in de houdgreep te nemen. Zodat we elkáár kunnen helpen. Keerzijde: ik ben daar in mijn hoofd áltijd mee bezig.”
 

Lees ook
Column Anke: ‘Mama heeft niet zoveel zin in deze vlog’ >

 

In beeld

Rachel begon als interieurblogger. “Maar op mijn 26e raakte ik zwanger en belandde ik in een wereld die me nog nader aan het hart lag dan wonen. Zo switchte ik naar mamalifestyle.” De consequentie daarvan is dat Pip veel en herkenbaar in beeld komt, zowel op Rachels website als op YouTube en social media.

“Toen ik dertig weken zwanger was, vroegen volgers me geregeld of ik mijn dochter op social media zou zetten. ‘No way’, zei ik dan. Inmiddels doe ik het wel. De achterliggende gedachte: als mijn ouders zo’n mooi document van mij hadden maar ik op geen van de foto’s herkenbaar in beeld zou zijn, had ik dat jammer gevonden. Ik vind het waardevol dat Pip dat wel heeft, en we zijn ervan overtuigd dat de manier waarop we haar in beeld brengen geen schade toebrengt aan haar ontwikkeling of toekomst. Daarnaast: het is niet haar vlog, maar het gaat over waar wij als ouders tegen aanlopen.”
 

Ziel en zaligheid

Ze laat het leven zien zoals het is, en geen ideaalplaatje met een blozende baby die altijd doorslaapt en haar dat dag en nacht perfect zit. Daarvoor móet ze wel persoonlijk zijn, zegt ze vaak. “Dus post ik ook de minder leuke dingen. Kleine ruzietjes tussen Willem en mij als we allebei zonder portemonnee in het restaurant van Ikea staan nadat we naar dertig peuterbedjes hebben gekeken.”

Toch ligt zeker niet de hele ziel en zaligheid van het gezin op straat, zegt ze. “Mensen lijken best veel van ons te weten, maar eigenlijk weten ze heel weinig. Niemand weet waar Pip verdrietig van wordt. Of waar ze blij van wordt. Wat haar lievelingsliedje is. Daarin wil ik Pip echt beschermen. En ik film mezelf niet als ik aan het feesten ben. Het is menselijk om een keertje dronken te zijn, maar ik zie er geen meerwaarde in om dat te delen. Ook ons privéleven met vrienden blijft van ons. Wat we delen, beperken we dus wel, en bewaken we.”
 

Het hele interview staat in Kek Mama 11-2018.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >