Zwangerschapscravings… Je kan het je achteraf niet eens meer voorstellen, maar tijdens je zwangerschap móét je het eten. Vaak ook de meest rare dingen, die je anders nooit zou eten.
Lees verder onder de advertentie
We vroegen jullie op onze socials wat jullie raarste zwangerschapscraving was (of is) en jullie kwamen met hilarische (en vreemde, maar we oordelen niet) reacties.
I: “Ontdooide, ongebakken frikandel met warme satésaus.” S: “Eigengemaakte kwarktaart met mandarijnstukjes. Héél erg, maar de laatste 1,5 week at ik wel een driekwart taart per dag.” H: “Witte chocolade met ketchup.” J: “Mozzarella! Hele bollen gingen er doorheen. In plakjes snijden, beetje zout en peper, vorkje erbij en happen maar.” A: “Kokos yoghurt, met rode bieten en kerrie poeder.” S: “Bitterballen. Ik werd ‘s nachts wakker om om 2 uur ‘s nachts bitterballen met mosterd te maken. Ik kon in huilen uitbarsten als ik dat niet kreeg.” T: “Softijs, hamburgers en bij de derde pindakaas. Ging gewoon met een pot pindakaas op de bank en lepelde hem zo leeg.” S: “Zure uitjes, potten vol at ik weg en het sap waar ze op staan dronk ik ook op.” Y: “Augurk met slagroom of Oreo met pindakaas.” K: “Patat, met softijs als dip.” M: “Elke nacht een bakje gele vla en dan oplepelen met een stroopwafel.” R: “Alles met sojasaus gemengd met chilisaus. Maar dan echt over alles.” S: “Speculaas met pindakaas erop.” D: “Kappertjes… Zelfs het sap dronk ik op.” K: “Ik at hele watermeloenen, en nee geen mini’s maar groooote. Die sneed ik doormidden en uitlepelen maar.” E: “Minestronesoep!! Liters!” M: “Rijst met mosterd.” D: “Sardientjes in tomatensaus.” J: “Loempia met roomijs.”
Lees verder onder de advertentie
Waarom krijg je eigenlijk zwangerschapscravings?
Cravings zijn die intense (lees: allesoverheersende) trek in bepaald eten tijdens je zwangerschap. En nee, je verbeeldt het je niet — bijna elke zwangere vrouw heeft er wel mee te maken. Van augurken tot ijs, van chips tot drop, of de meest rare combinaties: alles kan ineens aantrekkelijk lijken.
Hormonen in overdrive: Die schommelende hormonen zorgen ervoor dat je ineens supersonisch ruikt en smaken intenser beleeft. Resultaat: je móét gewoon die zure matten hebben.
Je lichaam vraagt om voeding: Soms zit er een logica achter (ja, echt). Je lichaam heeft bijvoorbeeld extra ijzer of magnesium nodig, en dat vertaalt zich in cravings naar bepaald eten — al is dat meestal niet die gezonde spinaziesalade.
Emoties, stress en comfortfood: Zwangere vrouwen ervaren emoties on steroids. En dat vraagt om troost. Dus ja, die zak chips om 10.00 uur ’s ochtends? Dat is gewoon pure zelfzorg.
Wanneer beginnen ze (en belangrijker: gaan ze weer weg)?
De meeste vrouwen merken de cravings al vanaf het eerste trimester, met een piek in het tweede. Gelukkig worden ze vaak minder in het derde trimester of verdwijnen ze na de bevalling. Maar hey, geen garanties: sommige mama’s blijven nog een tijdje snakken naar die ene rare combinatie.
Geen zorgen als je ook gekke cravings hebt, dit gaat echt vanzelf over na je bevalling. Lach er maar gewoon om, zwanger zijn is al zwaar genoeg!
Je zwangerschapscravings ontcijferen? Waarom kun je ineens niet zonder kaas, chocola of cola? Je leest het hier.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.