Perfect moms: ‘Ik kreeg hele preken over borstvoeding van mijn schoonzussen’

16.10.2023 14:05
perfect moms oordeel borstvoeding Beeld: Getty Images

Dat Kristy borstvoeding geeft – dat is net niet de waarheid. Hoe het echt zit, hoeft niemand te weten.

Kristy (29), moeder van Moesha (6 maanden):

“De twee zussen van mijn man zijn van die perfect moms. Ze zien er zelf altijd tiptop uit, hun kinderen lijken kleine engeltjes en ze doen alles volgens het boekje. Al tijdens mijn zwangerschap overlaadden ze me met tips en adviezen. Fijn, maar van sommige dingen wist ik al dat ze mij nooit zouden lukken. Daarvoor ben ik te chaotisch.

Ook over borstvoeding hadden ze hun ideeën: dat moest vooral langdurig zijn. Ik kreeg hele preken over allergieën en kwalen die je ermee voorkwam. Zelf vond ik een maand of drie lang genoeg, zij beweerden dat het pas effectief was bij minimaal een jaar. Nou, dat is me niet gelukt. Zelfs drie maanden niet. Ik had enorme tepelkloven en pijn. Moesha dronk amper en kwam niet goed op gewicht. De hele dag was ik bezig met het voeden en ik raakte volledig in de stress.

Lees ook – ‘Borstvoeding is een kwestie van doorzetten. Nou, inmiddels weet ik beter’ >

Het schoonzussen tribunaal

In overleg met de lactatiekundige van het ziekenhuis ben ik daarom na zes weken overgestapt op flesvoeding. Alleen, dat durf ik niet te vertellen aan mijn kritische schoonzussen. Zij ­zouden vinden dat ik geen ruggengraat heb. Tegen hen doe ik net alsof ik Moesha nog zelf voed.

“Tegen hen doe ik net alsof ik Moesha nog zelf voed”

Ze denken waarschijnlijk dat ik preuts ben: in hun bijzijn geef ik Moesha zogenaamd een flesje afgekolfde melk en als ze op bezoek zijn, trek ik me discreet met de baby terug in onze slaapkamer, waar ik dan stiekem een fles poedermelk geef. Mijn man vindt dat ik erboven moet staan, maar hij verraadt me gelukkig ook niet.”

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.