‘Mijn peuter wil niet met speelgoed spelen, moet ik me zorgen maken?’

29.11.2022 06:17
leukste speelgoed 2-jarigen Beeld: Getty Images

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke dinsdag vertelt een lezeres daarom over haar dilemma.

Joanne (32) woont samen met Ivar (33) en is moeder van Sam (2).

“Vanaf het moment dat Sam geboren werd, is hij een eigenzinnig kind. Hij zit het liefst de hele dag aan me vastgeplakt, liet zich nooit neerleggen in de box of wandelwagen. Ik tilde me een breuk aan draagdoeken en -zakken, want het liefst keek hij met zijn gezicht vooruit de wijde wereld in. Hij kan geen prikkels genoeg krijgen, lijkt het wel.

Geen minuut alleen

Sinds hij kan lopen is mijn vrijheid er niet op vooruit gegaan. Hij achtervolgt me zelfs naar de wc, en wil geen minuut in zijn eentje een filmpje kijken. Dat komt vooral door één ding dat hij anders doet dan alle andere baby’s en peuters om me heen: hij heeft geen enkele interesse in speelgoed of andere kinderzaken.

“Hij heeft geen enkele interesse in speelgoed of andere kinderzaken”

Het enige waarmee ik hem tijdens het koken heel even bezighoud, zijn wat plastic bekers en pollepels, waarmee hij bij mij op het aanrecht zit. Vol jaloezie aanschouw ik hoe de kinderen van vriendinnen blokkentorens bouwen, naar Paw Patrol kijken en met knikkerbanen spelen. Sam kíjkt er niet eens naar.

Lees ook – Speelgoed voor een kind van 2 jaar: hier moet je op letten >

Speelgoed

Het consultatiebureau en de huisarts reageren laconiek. Gewoon dingen blijven aanbieden, zeggen zij. Hij ontwikkelt zich verder volgens het boekje. Hij ontdekt vanzelf wat hij leuk vindt, en keukengerei is óók prima om mee te spelen. Toch maak ik me zorgen. Wat als mijn kind nooit interesse ontwikkelt in speelgoed en daardoor bijvoorbeeld geen aansluiting vindt bij vriendjes? Doe ik iets verkeerd in de opvoeding?”

 

Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.