Wc-bezoek van je kind: ‘Met een beetje pech krijg ik nog te horen dat het stinkt ook’

12.07.2022 06:53
Laviesanne Beeld: Mark Groeneveld

Sanne is bekend van haar sketchvideo’s op haar Instagramkanaal @laviesanne. Ze is moeder van James (7), Isé (4) en de pasgeboren Amélie.

In mijn pre-moederschapstijdperk was het o zo fijn om even naar het toilet te gaan. Een paar minuten voor mezelf, lekker scrollen op mijn telefoon, de verjaardagskalender op mijn gemak doorbladeren of de ingrediëntenlijst van de wc-verfrisser lezen. Heerlijk. Nu ik kinderen heb is een wc-bezoek allesbehalve relaxed. Een baby, tja die begint gewoon te mekkeren zodra je uit het zicht bent. Dus hup, wipstoel mee naar de plee en gaan met die banaan.

Pottenkijkers

Met iets oudere kinderen verandert er eigenlijk weinig. Mijn bengels komen gerust aanwaaien wanneer ik op de wc zit omdat ze per se een fantastische truc willen laten zien, hulp nodig hebben bij het aankleden van de pop of de behoefte voelen om het leven op Mars te bespreken.

Toen mijn dochtertje jonger was gebeurde het niet zelden dat ze haar stoeltje voor mijn neus zette in de wc en doodleuk ging stickeren terwijl ik mijn ding zat te doen. Of erger: dat ze ook nog haar koekje meenam en rustig ging oppeuzelen. Ik vond het aandoenlijk hoor, daar niet van, maar echt wennen aan dat soort taferelen kan ik nog steeds niet.

Lees ook – Gaat je kind niet graag naar de wc? Dít kun je doen volgens een deskundige >

Op slot

Met een beetje pech krijg ik van de wc-visite nog te horen dat het stinkt ook. Dat lijkt ze er echter niet te van weerhouden mij keer op keer weer op te zoeken.

“Met een beetje pech krijg ik nog te horen dat het stinkt ook”

De deur op slot doen heeft trouwens weinig zin. Dan wordt er alsnog ongeduldig op de deur getrommeld en geroepen of ik ’m alsjeblieft even van het slot wil halen. “Wat duurt het lang.” “Ben je nou nog niet klaar?” En ook weleens gehoord: “Je zit zeker gewoon een filmpje te kijken op je telefoon!” Ja en? Laat me gewoon heel even.

Rustmoment

Kortom, het voelt als een race tegen de klok, zo’n toiletbezoek. Overigens is het bijzonder dat ze mijn man vaak met rust laten. Die kan rustig twintig minuten op de wc zitten zonder dat er een haan naar kraait. Bovendien kiest hij zijn momenten zorgvuldig uit. Net als de tafel gedekt moet worden bijvoorbeeld. Of tijdens het ochtendspitsuur – zul je net zien. Ha, ik ga maar eens bij hem in de leer.

Deze column staat in Kek Mama 07-2022.

 

Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:

*Goedkoper dan in de winkel

*Lees elke maand als eerst Kek Mama

*Gratis verzonden

Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.