Speelgoed voor een kind van 2 jaar: hier moet je op letten

10.09.2021 11:08
speelgoed kind 2 jaar

Lopen wordt rennen en brabbelen wordt praten. Tijd voor nieuwe uitdagingen dus. Met dit speelgoed leert je kind van 2 jaar nóg meer vaardigheden.  

Hier moet je op letten.

 

Wat kan een kind van 2 jaar?

Drie keer knipperen en je peuter kan niet alleen lopen, maar ook rennen, klimmen en klauteren. Tegen een bal aan schoppen lukt zonder het evenwicht te verliezen, al gaat het gooien nog wat lastig. Ook in hun woordenschat maken ze grote sprongen. Kinderen van twee kennen ongeveer twee- tot driehonderd woorden en maken er tweewoordzinnen van. Samen met andere kinderen spelen en speelgoed delen doen ze liever niet, maar zelfstandig spelen is geen probleem. Een peuter heeft al behoorlijk wat controle over z’n fijne motoriek, dus met wat concentratie lukt het ‘m om een puzzel te maken of grote kralen te rijgen.

 

Wat gaat je peuter binnenkort leren?

Hoewel je de tijd soms éven stop wilt zetten, gaat de ontwikkeling gewoon door. Na het tweede levensjaar kan een peuter springen met twee voeten van de grond, achteruitlopen, fietsen met zijwieltjes of op een driewieler, dansen, liedjes zingen en spelen met andere kinderen. Ook kunnen ze steeds meer vormen, kleuren en cijfers herkennen en benoemen. De oog-handcoördinatie gaat vooruit, wat betekent dat ze bijvoorbeeld stickers kunnen plakken.

 

Waarom is speelgoed voor kind van 2 belangrijk?

Over het algemeen geldt dat speelgoed de motorische, cognitieve en sociale vaardigheden van een kind verbetert. Waarschijnlijk kan je peuter zich nog prima vermaken met het speelgoed dat hij voor zijn eerste verjaardag kreeg, maar wat uitdaging kan geen kwaad.

 

Lees ook
Dit is het leukste speelgoed onder de 20 euro >

 

Welk speelgoed is geschikt voor een kind van 2 jaar?

Hoewel elk kind zich op z’n eigen tempo ontwikkelt, kan de leeftijdsindicatie op een verpakking een handige leidraad zijn. Dat geeft aan of het speelgoed aansluit op de behoeftes van je kind en dat het veilig is. Als ouder kun je meestal goed inschatten of speelgoed bij je peuter past, maar voor twijfelaars: een lijstje met inspiratie.  

 

Rollenspel

Ook een kind van 2 jaar is gek op speelgoed dat te gebruiken is tijdens een rollenspel. Daarmee komt z’n fantasie helemaal tot leven. Er zijn genoeg opties: keuken(gerei), een winkeltje, dokterskoffer of een poppenhuis.

Bouwspeelgoed

Handige Harry in huis? Dan maak je ‘m vast blij met bouwspeelgoed, zoals een kraanwagen, een timmerset of blokkentoren.

Loopfiets of driewieler

Lopen en rennen hebben ze onder de knie, dus is het tijd voor de volgende stap: fietsen. Wel even oefenen op een loopfiets, driewieler of fiets met zijwieltjes natuurlijk.

Educatief speelgoed

Wil je je kind op een laagdrempelige en speelse manier meer vaardigheden aanleren, dan is educatief speelgoed een optie. Nu je kind steeds meer kleuren, vormen en cijfers herkent, is een telraam, puzzel of memoryspel leuk.

Speelgoed voor fijne motoriek

Nu die oog-handcoördinatie met sprongen vooruitgaat, kun je lekker priegelen. Bijvoorbeeld met grote houten kralen of een rijgspel.

Knikker- of rollerbaan

Met speelgoed waarbij auto’s of knikkers continu rijden of rollen is je kind wel even zoet. Blijft tenslotte fascinerend om naar te kijken.

Speeltent

Peuters vinden het geweldig om zichzelf of hun poppen en knuffels te verstoppen. Even klaar met kiekeboe en verstoppertje? Met een speelhuisje of tent ben je ‘m voorlopig wel even kwijt.  

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram