Speelgoed voor een kind van 3 jaar: hier moet je op letten

17.09.2021 07:39
speelgoed kind 3 jaar

Hoera, je kind is (bijna) 3! Met welk speelgoed maak je ‘m dan blij? Deze tips en ideeën helpen je op weg.

Hoe ouder je kind, hoe hoger de berg met speelgoed. Je kind vermaakt zich waarschijnlijk nog prima met het speelgoed van vorig jaar, maar begrijpt het nu iets beter of gaat er anders mee om. Uitdagend speelgoed helpt je kind van 3 jaar om zich motorisch, cognitief en sociaal beter te ontwikkelen.

Wat kan een kind van 3 jaar?

Lopen, rennen, springen en klimmen gaat als een speer. En fietsen op een driewieler of een loopfiets is een groot succes. Ook merk je misschien dat het hoofd van je peuter vol zit met fantasie en magisch denken. Angsten, zoals monsters onder het bed, horen daar ook bij. Een kind van drie kan steeds langer zelfstandig spelen. Ook het spelen met andere kinderen, het liefst twee, gaat beter.

Wat gaat je kind binnenkort leren?

Het voelt misschien nog ver weg, maar een kind van drie gaat ‘bijna’ naar de basisschool. Fijn om alvast te oefenen met veters strikken, een jas aantrekken en volledig zindelijk worden.

De sociale vaardigheden gaan met sprongen vooruit. Je kind is steeds beter te verstaan, maar gaat straks ook z’n eerste vriendschappen sluiten. ‘Waarom dan?’ is zo’n beetje het enige wat peuters vragen. Ze zijn enorm nieuwsgierig en willen precies weten hoe alles werkt. In de fijne motoriek maakt je kind grote stappen. Krassen op papier verandert langzaam in het tekenen van simpele poppetjes en voorwerpen. Je kunt ook gaan oefenen met een schaar. Andere vaardigheden die een kind van drie binnenkort leert: huppelen en hinkelen, evenwicht houden, liedjes zingen, een bal gooien en vangen en fietsen met zijwieltjes.

Lees ook: Stop de tijd: álles over de ontwikkeling van je kind per leeftijd >

Welk speelgoed is geschikt voor een kind van 3 jaar?

Elk kind ontwikkelt zich op z’n eigen tempo, maar de leeftijdsindicatie op de verpakking geeft je een idee. Sluit het aan op de behoeftes van je kind en is het veilig genoeg? Dit speelgoed is in elk geval een schot in de roos voor een kind van 3 jaar.

Buitenspeelgoed

Peuters zitten bomvol energie. Laat ‘m even lekker uitrazen in de tuin of voor het huis. Onder leuk buitenspeelgoed voor een kind van 3 jaar valt bijvoorbeeld een trampoline, een voetbal, een step of stoepkrijt.

Verkleedspullen

Een kind van drie laat z’n fantasie helemaal de vrije loop. Wat maakt een rollenspel nóg leuker dan een kist vol verkleedspullen? Denk aan een politie-uniform, een prinsessenjurk of een astronautenpak.

Knutselen

Je kent het wel: heb je nét de verfspullen tevoorschijn gehaald, wilt je peuter toch liever een puzzel maken. Een kind van 3 kan zich steeds langer concentreren op speelgoed. Met een knutselproject zijn ze dus wel even zoet.

Educatief speelgoed

Met de basisschool in het vooruitzicht kun je niet vroeg genoeg beginnen met oefenen. Leuk educatief speelgoed voor een kind van 3: reken- en taalspelletjes, Electro of een telraam.

Spelletjes

Hoewel je kind graag zelfstandig speelt, is het ook leuk om samen iets te ondernemen. Wat dacht je van memory, domino, kwartet of mikado?

Fiets met zijwieltjes

Weer zo’n mijlpaal: je kind leert fietsen. Je voelt zelf het beste aan of je kind klaar is voor een ‘echte’ fiets of nog even wilt oefenen met een loopfiets of driewieler.

Puzzels

Legpuzzels van een paar stukken? Makkie. Je kind is nu klaar voor een nieuwe uitdaging: puzzels van 10 tot 20 stukken.

Bouwspeelgoed

Duplo is nog steeds een succes. Is je kind toe aan wat meer uitdaging? Dan kun je alvast wat Lego toevoegen aan de collectie. Let wel op dat je niet voor extreem gedetailleerde en kleine constructies gaat in verband met stikgevaar.

Peppa Pig memory Step én loopfiets Brandweerkostuum
Ja, die wil ik! Bestel ‘m hier Scoor dit brandweerpak

Lees ook: Cadeautips nodig? Dít is het leukste speelgoed voor 3-jarigen

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.