Moeders met deze sterrenbeelden shoppen veel teveel voor hun kinderen
Jij hebt geen reden nodig om je kind te verwennen met het nieuwste van het nieuwste. Herkenbaar? Moeders met deze sterrenbeelden shoppen wel heel veel voor hun kinderen.
Droom jij van mierzoete roze pakjes? Of een lik babyblauw op de muur? Is jouw gezin zonder meisje niet compleet? Of zonder jongetje? Die kans kun je verhogen met een specifiek jongens- of meisjesdieet. Drs. Annet Noorlander over de diepgewortelde wens voor een meisje, het laten staan van zoute haring en het taboe.
Drs. Annet Noorlander is voedingskundige, bioloog én sinds 1999 moeder van Gender Consult. Ze helpt stellen met een duidelijke voorkeur voor het geslacht om die kans op het o zo gewenste jongetje of meisje te vergroten. Zo biedt ze haar cliënten een specifiek jongens- of meisjesdieet.
Het idee werd geboren uit haar diepe wens voor een dochter. Annet: “Van jongs af aan wilde ik al een meisje. Dacht ik aan mezelf als moeder, zag mezelf altijd al lopen met een dochter.” Ze omschrijft het als een heel sterk en diepgeworteld verlangen. “Maar ik kreeg twee zoons. Bij mijn eerste zoon maakte het me nog niet zoveel uit. Ik was blij met mijn baby, maar dacht wel meteen: hopelijk krijg ik nog een kans. Mijn man en ik wilden namelijk altijd twee kinderen.” Nummer twee is ook jongen. “Natuurlijk was ik ook blij met mijn tweede zoon, maar toch voelde ik de teleurstelling. Het gemis. Zou ik dan nooit een meisje krijgen?” Gelukkig wilde mijn man voor nog een derde kind gaan: hij gunde me ook een meisje. Gelukkig, dacht ik, is mijn kans tóch nog niet verkeken.”
“Ik voelde de teleurstelling, het gemis. Zou ik dan nooit een meisje krijgen?”
Ze besluit, met haar wetenschappelijke achtergrond, de literatuur in te duiken. “Je kan natuurlijk niet eindeloos blijven proberen,” lacht Annet. Uiteindelijk rolt daar het meisjes- én het jongensdieet uit. “Vier mineralen spelen daarbij een belangrijke rol: calcium, magnesium, natrium en kalium. Om de kans op een meisje te vergroten moet je een calciumrijk dieet volgen, voor een jongetje juist weer calciumarm dieet, dat weer rijk is aan natrium.” Voorbeeld: voor een jongen eet je wel zoute haring, voor een meisje laat je die juist even staan. “Al gaat het om een uitgebalanceerd dieet en natuurlijk niet om één product.” Het dieet van Annet voldoet aan de Richtlijnen Goede Voeding en bestaat uit alledaagse voedingsmiddelen als brood, fruit, groenten, vlees en zuivel, aangevuld met supplementen.
Lees ook – Doris: ‘Ik volgde een intens dieet om mijn kans op een meisje te vergroten’ >
Hoe het precies werkt? Daar doet Annet al jaren onderzoek naar in samenwerking met Universiteit Maastricht. “De eerste stap, aantonen dat het statistisch gezien werkt, hebben we succesvol afgerond. De volgende stap is om te begrijpen hóe het werkt, maar dat is veel moeilijker. We hebben het vermoeden dat het dieet via een verschuiving in de hormoonhuishouding ervoor zorgt dat de eicel selectief een vrouwelijke dan wel mannelijke zaadcel aantrekt voor de bevruchting.”
Of het dieet aanslaat, merk je – anders dan bij alle andere diëten – niet aan de weegschaal, maar aan je bloedwaardes. “Ik meet vooraf en tijdens het traject je bloedwaardes op de mineralen en kan zo zien of het dieet werkt of dat we er nog iets aan moeten sleutelen. Afvallen is juist niet de bedoeling: dan kloppen de waarden niet meer.”
Deel II is de timing van de seks. Voor een meisje zou je vóór de eisprong seks moeten hebben (meisjeszaadcellen leven langer, maar zwemmen langzamer), voor een jongen juist tijdens de eisprong. “Voor een meisje moeten de vrouwen hun eisprong kunnen voorspellen, en dat is niet makkelijk want de dag van de ovulatie kan per cyclus wisselen. Ik leer ze hoe ze dat zo precies mogelijk kunnen doen.” Naar eigen zeggen heeft ruim 80% die bij Annet kwam en de behandeling correct deed gekregen waarop ze hoopte. In de afgelopen 25 jaar zijn er honderden stellen bij haar geweest.
Na al die jaren merkt Annet nog altijd het taboe. “De meeste vrouwen vertellen alleen aan een heel goede vriendin of hun moeder dat ze een behandeling doen om een meisje of jongen te krijgen. Ze houden het verborgen voor andere mensen omdat ze bang zijn voor onbegrip.” Ze vervolgt: “In Nederland heerst de moraal: als het kindje maar gezond is… dan maakt het verder niet uit. Maar dat is natuurlijk niet zo: mensen hebben stiekem of minder stiekem toch een voorkeur.”
De meeste vrouwen die bij Annet komen hopen op een meisje. “85 procent wil een meisje. Soms zijn deze wensmama’s al iets ouder, eind-dertig, en willen ze maar één kind: een dochter. Meestal, in zeker 60 procent van de gevallen, hebben ze al twee jongens en zou een meisje het geluk pas echt compleet maken. Waarom? “Vaak hebben deze vrouwen zo’n goede band met hun eigen moeder, dat ze die ook met een dochter wensen. Lekker samen tutten, winkelen, haren vlechten, noem maar op. Dat gevoel is er vaak al van jongs af aan en heel sterk aanwezig.”
“Veel mensen houden het verborgen dat ze een behandeling volgen voor een jongetje of meisje; ze zijn bang voor het onbegrip”
Het taboe snapt Annet niet zo goed. “Waarom zou je geen voorkeur mogen hebben? Dat is toch een heel legitieme wens? We hebben in Nederland ook nog eens met een dubbele moraal te maken. Loop jij over straat met baby nummer drie in de kinderwagen, weer een jongetje, mag degene die in de kinderwagen kijkt wél vragen: had je deze keer niet liever een meisje gehad?’ ‘Ja’ is not done, dus waarschijnlijk antwoord je dan zoiets als ‘dat dit ook leuk is’ terwijl het vanbinnen toch pijn doet.
Lees ook – Teleurgesteld over het geslacht? Zo ga je om met gender disappointment >
Annet helpt niet iedere vrouw met een duidelijke voorkeur. “Sommige moeders willen alleen nog een kindje als het een meisje wordt. Een derde jongetje is bijvoorbeeld niet welkom. Daar werk ik niet aan mee. We kunnen de kansen zo optimaal mogelijk maken, meer dan 80 procent, maar de realiteit is wel dat niet iedereen slaagt en een kindje hoe dan ook gewenst moet zijn. Het blijft een natuurlijke methode en daarmee is er nooit een 100 procent kans. Soms lukt het ook niet, dat is spijtig, voor ons allebei, maar dat is niet anders.” Voor moeders die écht alleen een jongetje of meisje willen, is een IVF-traject met embryo-selectie de enige optie. “Verboden in Nederland en terecht. Ik vind dat te ver gaan. Er zijn toch gezondheidsrisico’s aan IVF verbonden, zoals een verhoogde kans op borstkanker na hormoontherapie.”
Als Annet terugdenkt aan de geboorte aan haar dochter, denkt ze terug aan het euforische gevoel toen ze haar voor het eerst in haar armen hield. “Eindelijk, het was gelukt! Het was écht een meisje.” Dat het leven zich toch niet helemaal laat plannen, werd haar al snel duidelijk. Ze lacht: “Mijn dochter, inmiddels volwassen, was vroeger een echte tomboy. Alle jurkjes die ik zo leuk vond en voor haar uitzocht? Die trok ze mooi niet aan, haha.”
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.