Teleurgesteld over het geslacht? Zo ga je om met gender disappointment

16.01.2024 19:00

De bekende zin “Als het maar gezond is” wordt vaak uitgesproken als het gaat om het geslacht van je baby. Laten we eerlijk zijn: soms heb je stiekem een voorkeur voor een jongen of meisje.

Als blijkt dat het anders is dan gehoopt, kan dat een flinke teleurstelling zijn. Hoe ga je om met die gender disappointment?

Wat is gender disappointment?

Gender disappointment betekent simpelweg dat je niet helemaal happy bent met de uitkomst van de geslachtsbepaling. Sommige ouders gaan hier sportief mee om, andere kunnen het maar moeilijk loslaten.

Waarom de teleurstelling?

Redenen voor teleurstelling kunnen uiteenlopen en zijn heel persoonlijk. Culturele voorkeuren, angst voor het onbekende, druk uit je inner circle, nare ervaringen of simpelweg omdat je stiekem al een roze baby uitzet bij elkaar had gesprokkeld. Soms spelen hormonen ook een rol.

Een groot taboe

Gender disapppointment bespreken is soms een echte uitdaging. Er rust een taboe op het hebben van een voorkeur voor het geslacht van je kleine. Het idee dat je gewoon blij moet zijn dat je überhaupt een kindje mag krijgen, speelt hierbij een rol. Anderen vinden het misschien moeilijk te begrijpen waarom je zo’n uitgesproken voorkeur hebt, maar jouw gevoelens zijn van jou en je hoeft je er echt niet voor te schamen.

Lees ook: ‘Duidelijke geslachtsvoorkeur voor je baby: ‘Prima, zolang je maar over de teleurstelling heen stapt’ >

Hoe deal je daarmee?

Blijft die teleurstelling maar rondhangen na de geslachtsbepaling? Geen paniek, probeer deze tips eens:

  • Duik in de bron van je gevoel: Waarom wilde je eigenlijk zo graag een jongen of meisje? Het helpt echt om te begrijpen waar die teleurstelling vandaan komt.
  • Onthoud dat het geslacht niet alles zegt. Stoere jongens en schattige meisjes? Leuk verzonnen, maar het geslacht voorspelt niet alles. Opvoeding, karakter en omgeving doen minstens zoveel.
  • Focus op het positieve: Kijk eens naar de leuke kanten van kinderen met hetzelfde geslacht als jouw kleintje. Dit kan een wereld van verschil maken.
  • Geef het wat tijd: Dat nare gevoel verdwijnt niet van de een op de andere dag. Geef jezelf de tijd en wees niet te hard voor jezelf.
  • Who cares welk kleurtje de babykamer krijgt als je kindje straalt van gezondheid? In het grote plaatje is een happy, healthy baby toch wat écht telt. Echt waar!

No shame

Blijft die teleurstelling als een klamme deken hangen? Die donkere wolk van gender disappointment kan behoorlijk de sfeer rondom je zwangerschap verpesten. Naast die teleurstelling steekt soms ook schaamte de kop op. Dus, wat te doen? Zoek hulp! Klets er dan over met anderen. De huisarts, praktijkondersteuner, je partner of een goede vriend(in) staan voor je klaar. No shame, gewoon praten.

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.