‘Op het hoogtepunt van de app-horror zat ik in 68 groepsapps, alleen al voor de kinderen’

14.11.2021 05:42
groepsapphell Beeld: iStock

Dat ie gebruikt wordt om het cadeau voor de juf te bespreken is al erg, maar als dertig paar ouders lief en leed erop gaan delen, zou je wensen dat het fenomeen groepsapp nooit was uitgevonden.

Ik zou horendol worden

Suus (41), moeder van Karlijn (14), Bas (11), Jolien (9) en Stef (9): “Ongevraagd aan groepsapps worden toegevoegd? Sorry, maar ik meld me altijd onmiddellijk weer af. Onaardig? Misschien. Maar het voorkomt een burn-out. Op het hoogtepunt van de app-horror zat ik in – schrik niet – 68 verschillende groepsapps, alleen al voor de kinderen.

Ga er maar aanstaan: vier kinderen, drie verschillende scholen, vier verschillende klassen, ieder hun eigen vriendjes met uitnodigingen voor feesten en partijen en allemaal doen ze twee sporten waar weer eigen apps bij horen. En dan heb ik het nog niets eens over de vertakkingen als ‘TrainerMarkgaattrouwen’ en ‘CadeauJuffendag’. De godganse dag gingen er pingels, piepjes, lichtjes af. Onpraktisch, zo zonder informatietoevoer? Dat valt te betwijfelen.

Ik ben nog aangemeld bij de officiële Parro- en Magisterapps van school. Maar in de zelfgevormde groepen heb je een dagtaak aan het zoeken naar de serieuze meldingen tussen de honderden onzinberichten en smileys. Meestal stuur ik een appje naar de desbetreffende beheerder met de vraag of ze echt belangrijke info privé aan mij wil doorgeven. Vaak geen punt als ik even mijn gezinssamenstelling uitleg met de daarbij ingewikkelde wiskundesom over het idioot aantal apps met dito meldingen.”

 

Tabee luitjes

Carl (40), vader van Boaz (10) en Mats (6): “Boaz heeft een onwijs goede meester, meester Mohammed. Een fantastische man, zeer kundig, maar wel streng. Ik hou ervan. Blijkbaar ben ik een van de weinigen. Aan het eind van groep vijf werd er flink geroddeld in de klassenapp over deze meester. Uiteraard zat het onderwerp van gesprek hier zelf niet in.

Ik had wel al een keer gemeld dat Boaz heel blij was dat hij dezelfde leerkracht had voor de volgende klas, maar het hielp niet; er bleef een bombardement aan negatieve opmerkingen komen. Meester Mohammed was immers een tiran en zijn aanpak kwetsend voor de tere kinderzieltjes. Ik voelde me zo lullig. Alsof ik alleen al door mijn aanwezigheid in de groep medeplichtig was aan zijn veroordeling. Na twee dagen tandenknarsen heb ik me keurig afgemeld met een ‘nou tot ziens in de groep zes-app’ en ben eruit gestapt.”

 

Lekker pûh

Laetitia (36), stiefmoeder van Benjamin (6), moeder van Benthe (1): “Ik heb een bloedhekel aan klassenapps sinds ik hoorde dat ik daar niet in mocht zitten omdat ik niet Benjamins biologische moeder ben. Wat een onzin! Ik voed, kleed en knuffel het kind dat voelt als mijn eigen en over wie mijn man co-ouderschap heeft. Ik heb daarop heel demonstratief twee keer een verzoek om spullen voor een knutselmiddag mee te geven genegeerd. Dan maar geen wc-rol extra om te beschilderen.”

 

Lijden in stilte

Kelly (31), moeder van Jazz (7) en Marly (3): “Noem mij een watje, maar ik durf niet uit groepsapps te stappen. Ook niet de meest irritante verjaardagsfeestjesapps waar driehonderd foto’s in worden geplaatst of die met weggelopen katten uit de buurt. Ik vind ‘Kelly heeft de groepsapp verlaten’ hetzelfde klinken als ‘Kelly loopt stampvoetend de kamer uit’. En dus blijf ik lid van al die onnozele groepjes.”

 

Schoonmama gaat los

Esmée (34), moeder van Jasmijn (3) en Olly (6 maanden): “Mijn schoonmoeder snapt niets van onze familie-app. Niet alleen begint ze elk bericht alsof ze een e-mail schrijft, dus compleet met aanhef en afsluiting, ook denkt ze dat het een soort logboek is waarin ze ons elke minuut van de dag op de hoogte moet houden van het wel en wee van haar leven.

Mijn schoonzus en ik worden er knettergek van. Wat we ook zeggen, hoe wij of onze mannen ook uitleggen dat het meer is voor het delen van een voorval, een leuke foto van de kleinkinderen of een familie-afspraak, schoonmama ziet het als haar favoriete communicatiemiddel. Ik ben dolblij als we om tien uur ’s avonds het bericht krijgen dat ze gaat slapen. Hebben we even rust, voordat er weer een hysterisch blije ochtendgroet binnenklingelt.”

 

Zoek het lekker zelf uit

Niama (39), moeder van Noor (11) en Lina (6): “Het zal mijn eigen valse aard wel zijn, maar ik erger me enorm aan luie ouders. Zowel in de dans- als in de klassenapp. De vraag hoe laat we verzamelen of wanneer er gym is kun je makkelijk terugvinden door even omhoog te scrollen. En er is mail. Er is google. Desnoods een andere moeder die je even kunt appen. Maar nee, sommige ouders gooien hun vraag het liefst over de heg bij alle 34 ouders: Wanneer is het kerstvakantie? Wanneer komt de schoolfotograaf? Al die tijd moet ik op mijn vingers zitten om niet iets heel lelijks te typen.”

 

Sluipreclame

Puck (29), moeder van Jason (5) en Liam (5): “Bij ons zit een vader in onze kleuterklasapp die denkt dat dit een soort advertentiemiddel is. Hij heeft een slagerij en geeft graag we de weekreclames door. Een pond gehakt voor vijf euro, een gourmetpakket voor een tientje. Dat werk. En niemand die de beste man daarop durft aan te spreken.”

 

Kun je niet lezen?

Hannah (44), moeder van Romée (11): “Aan het begin van het schooljaar stel ik de regels op voor de klassenapp: alleen hoognodige informatie delen, geen afmeldingen én geen felicitaties. Maar daar houdt niemand zich aan. De vraag ‘wie kan er morgen helpen luizenpluizen? Reageer als je kunt’ wordt tientallen keren beantwoord met: ‘sorry, ben aan het werk’/‘heb geen oppas’/‘moet naar de dokter’. Is Pietje ziek, dan zie ik 25 keer ‘beterschap’ voorbijkomen en hetzelfde geldt als Pietje jarig is, maar dan met de gelukwensen voor Pietje. Ik heb een duobaan en twee klassen en echt geen tijd om me dagelijks door 297 berichten en felicitatietsunami’s te worstelen.”

 

Lees ook

Memo gemist: ‘Ik vergat mijn dochter op te halen van school' >

 

Altijd de sjaak

Ellen (39), moeder van Daan (11) en Sofie (9) en Tim (7): “Groepsapps staan bij voorkeur op stil en meestal scan ik eens in de drie dagen even wat er allemaal is gepost door de voetbaltrainer, leerkracht, teambegeleider of balletjuf. Daardoor ben ik altijd de sjaak.

Worden de taken verdeeld bij het voetbal, dan is het ‘limonade schenken’ en ‘tijd bijhouden’ al vergeven en moet ik dus veertien shirtjes wassen. Ik kan net op het nippertje regelen dat een van ons bij een balletuitvoering is, terwijl die datum schijnbaar al een week in de app staat. Met het kerstdiner van mijn familie ben ik al jaren de klos voor het hoofdgerecht en bij het schoolkerstdiner zijn de plakjes komkommer of worstenbroodjes allang opgeëist en wordt er iets moeilijk culinairs van mij verwacht. Eigen schuld, moet ik al die groepen maar niet muten.”

 

Boobies!

Shanna (33), moeder van David (14 maanden): “Op zich was er niks mis met de door mij geüploade foto. Je ziet een blozende baby drinkend aan de borst van zijn moeder. Een sereen, liefdevol en natuurlijk tafereel. Maar om die foto van mijn ontblote boobies nou aan al mijn collega’s bij de gemeente te sturen in plaats van naar mijn echtgenoot, dat was net niet de bedoeling. Gevalletje hormonale blunder.”

 

Nachtmerrie scenario

Helen (40), moeder van Bibi (6): “Bij ons geldt een verbod op kletspraatjes in de klassenapp. Dus de klassenmoeder doet de mededelingen, wij mogen alleen lezen en bij hoge uitzondering, als er een gerichte vraag wordt gesteld, reageren. In een onbewaakt moment pakte Bibi echter mijn telefoon en stuurde een stuk of twintig smileys en een foto van onze hond. Juist, precies in die klassenapp. Ik word er nog wel eens badend in het zweet van wakker. Ik heb alles snel gewist. En excuses gemaakt aan de juf.”

 

Dit artikel staat in Kek Mama 13-2021.

 

 

Meer Kek Mama? Neem nu een abonnement en profiteer van leuke aanbiedingen!