Zodra je zwangerschapshormonen je lijf uit zijn, word je wel weer de oude – toch? Niets is minder waar. Volgens wetenschappelijk onderzoek ben je nooit meer dezelfde vrouw als vóórdat je kinderen kreeg.
Lees verder onder de advertentie
Zodra je voor het eerst moeder wordt, staat je leven totaal op z’n kop. Maar ook als je alles eenmaal een beetje op de rit hebt, ben je niet meer de oude.
Veel vrouwen vertellen mij dat ze nadat ze kinderen kregen, veranderd zijn als mens’, vertelt Janine Dunlop op haar blog. ‘Zo zei een moeder van twee dat ze veel emotioneler is geworden. Ook kan ze zich veel beter in anderen inleven, terwijl ze vroeger nogal afstandelijk was. Een andere moeder gaf aan dat ze zich zorgen maakt; ze is bang dat ze haar kinderen niet alles kan geven wat ze nodig hebben.’
Er is nu ook wetenschappelijk bewijs dat je als vrouw niet meer dezelfde bent na je bevalling. Volgens een Amerikaans tijdschrift onderga je tijdens je zwangerschap en na de geboorte belangrijke lichamelijke veranderingen. Janine licht toe: ‘De zwangerschapshormonen en lactatiehormonen kunnen de hersenen veranderen. Ook is gebleken dat het geheugen en leervermogen van zwangere vrouwen op den duur verbetert.’
Ook een andere studie heeft onlangs aangetoond dat er in het lichaam van de vrouw veel verandert tijdens de zwangerschap. Janine: ‘De foetale cellen dringen het lichaam van de moeder in en verspreiden zich daar. Je hebt dus cellen met een andere genetische achtergrond in je lichaam. Dat bewijst dus dat je als moeder niet meer dezelfde persoon bent.’
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.