Wie denkt dat de gebroken nachten na de geboorte van een baby maar een paar maanden duren, heeft het volgens onderzoek van de Universiteit van Warwick mis. Volgens hen zouden ouders na de geboorte van hun baby tot maar liefst zes jaar lang een verstoorde slaap hebben.
Lees verder onder de advertentie
Uur minder
Voor de slaapstudie werden de slaapgewoonten van ruim 4650 ouders onderzocht die een kind kregen tussen 2008 en 2015. Daaruit bleek dat ouders dus tot zes jaar na de geboorte last hebben van slaapproblemen.
Lees verder onder de advertentie
Cassandra Stone, blogger en moeder van een peuterdochter, was verrast over de uitkomst. Zo wist ze dat het heel normaal is dat ze sinds de geboorte van haar dochter minder slaapt, maar dat het maar liefst zes jaar kan duren? ‘En ik maar denken, net als zoveel ouders, dat het snel beter zou worden zodra je kind wat ouder wordt’, schrijft ze op haar blog.
‘Volgens één van de onderzoekers zouden vrouwen meer last hebben van slaapstoornissen na de geboorte van hun kind, omdat moeders nog altijd vaker de primaire verzorger zijn’, zegt Cassandra. Zo slapen moeders met een kind tussen de 4 en 6 jaar oud nog steeds 20 minuten per nacht minder dan vóór hun zwangerschap.
Lees verder onder de advertentie
Uit het onderzoek bleek ook dat de slaapeffecten meer uitgesproken waren bij ouders die voor het eerst een kind kregen, dan bij ervaren ouders.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…