Onderzoek: ouders slapen slecht tot 6 jaar na geboorte baby

18.03.2019 14:15
Beeld: Shutterstock Beeld: Shutterstock

Wie denkt dat de gebroken nachten na de geboorte van een baby maar een paar maanden duren, heeft het volgens onderzoek van de Universiteit van Warwick mis. Volgens hen zouden ouders na de geboorte van hun baby tot maar liefst zes jaar lang een verstoorde slaap hebben.

Uur minder 

Voor de slaapstudie werden de slaapgewoonten van ruim 4650 ouders onderzocht die een kind kregen tussen 2008 en 2015. Daaruit bleek dat ouders dus tot zes jaar na de geboorte last hebben van slaapproblemen. 

Cassandra Stone, blogger en moeder van een peuterdochter, was verrast over de uitkomst. Zo wist ze dat het heel normaal is dat ze sinds de geboorte van haar dochter minder slaapt, maar dat het maar liefst zes jaar kan duren? ‘En ik maar denken, net als zoveel ouders, dat het snel beter zou worden zodra je kind wat ouder wordt’, schrijft ze op haar blog.

 

Lees ook:
Dit doet slaapgebrek met jullie >

 

Slaapstoornissen

‘Volgens één van de onderzoekers zouden vrouwen meer last hebben van slaapstoornissen na de geboorte van hun kind, omdat moeders nog altijd vaker de primaire verzorger zijn’, zegt Cassandra. Zo slapen moeders met een kind tussen de 4 en 6 jaar oud nog steeds 20 minuten per nacht minder dan vóór hun zwangerschap.

Uit het onderzoek bleek ook dat de slaapeffecten meer uitgesproken waren bij ouders die voor het eerst een kind kregen, dan bij ervaren ouders. 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >