Onderzoek: dít is waarom een goede band tussen grootouders en kleinkinderen belangrijk is

19.02.2020 14:01
onderzoek grootouders kind goede band Beeld: Shutterstock

Is je kind gek op z’n opa en oma en andersom? Komt dat even mooi uit, want een nieuwe studie heeft aangetoond dat een sterke relatie tussen grootouders en kleinkinderen goed is voor de gezondheid.

Voor het onderzoek, dat werd gepubliceerd in het academische tijdschrift The Gerontologist, werden 374 grootouders en 356 kleinkinderen gevolgd in een periode van bijna twintig jaar (1985 tot 2004). En wat bleek: een grote mate van affiniteit zorgt ervoor dat zowel grootouders als kleinkinderen (zodra die eenmaal volwassen zijn) minder kampen met symptomen van depressie.

Onvoorwaardelijke liefde

Ook liet het onderzoek zien dat bij de gemiddelde relatie tussen een grootouder en een volwassen kleinkind niet alleen sprake is van wederzijdse steun, maar ook van spanning. Als kleinkinderen namelijk jong zijn, is de relatie vaak sterk en worden er banden gevormd. Maar zodra ze tieners zijn, zijn ze meestal minder betrokken bij hun opa en oma en in sommige gevallen helemaal niet.

Het goede nieuws is dan wel dat de meeste kleinkinderen uiteindelijk weer meer betrokken raken bij hun grootouders zodra ze volwassen worden. Hun relatie is dan te vergelijken met een vriendschap die gebaseerd is op onvoorwaardelijke liefde, aldus het onderzoek.

Bron: Momtastic
 

 

Meer persoonlijke verhalen lezen?
Volg ons op Facebook en Instagram >