Is je kind gek op z’n opa en oma en andersom? Komt dat even mooi uit, want een nieuwe studie heeft aangetoond dat een sterke relatie tussen grootouders en kleinkinderen goed is voor de gezondheid.
Lees verder onder de advertentie
Voor het onderzoek, dat werd gepubliceerd in het academische tijdschrift The Gerontologist, werden 374 grootouders en 356 kleinkinderen gevolgd in een periode van bijna twintig jaar (1985 tot 2004). En wat bleek: een grote mate van affiniteit zorgt ervoor dat zowel grootouders als kleinkinderen (zodra die eenmaal volwassen zijn) minder kampen met symptomen van depressie.
Lees verder onder de advertentie
Onvoorwaardelijke liefde
Ook liet het onderzoek zien dat bij de gemiddelde relatie tussen een grootouder en een volwassen kleinkind niet alleen sprake is van wederzijdse steun, maar ook van spanning. Als kleinkinderen namelijk jong zijn, is de relatie vaak sterk en worden er banden gevormd. Maar zodra ze tieners zijn, zijn ze meestal minder betrokken bij hun opa en oma en in sommige gevallen helemaal niet.
Lees verder onder de advertentie
Het goede nieuws is dan wel dat de meeste kleinkinderen uiteindelijk weer meer betrokken raken bij hun grootouders zodra ze volwassen worden. Hun relatie is dan te vergelijken met een vriendschap die gebaseerd is op onvoorwaardelijke liefde, aldus het onderzoek.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).