Dierenliefhebber Nicolette Kluijver is op een bijzondere missie in Zimbabwe: het redden en verzorgen van weesolifantjes. Dat is belangrijk, want zonder hulp overleven de meeste kalveren het niet. En dat gaat Nicolette aan het hart. “Ik wil het verschil maken.”
Lees verder onder de advertentie
We belden de presentatrice op.
Weesolifantjes verzorgen
Nicolette’s leven staat momenteel compleet in het teken van de olifant, weesolifanten om precies te zijn. In Zimbabwe helpt ze bij een bijzonder project van IFAW, waar ze zich als ambassadeur voor inzet. “We vangen weesolifanten op die door stroperij of mens-dierconflicten hun moeder zijn kwijtgeraakt. We verzorgen en rehabiliteren de olifanten tot ze weer in het wild kunnen leven. Daar worden ze omarmd door een nieuwe kudde, een nieuwe familie. Op papier wist ik natuurlijk wat ik ging doen, maar als je hier dan in contact staat met zulke grote beesten, dat is niet normaal. De tranen blijven maar over mijn wangen biggelen.”
Lees verder onder de advertentie
Gevoelige dieren
Jaren geleden heeft Nicolette haar hart verloren aan de olifant. “Het is zo’n gevoelig, vriendelijk en sociaal dier”, vertelt ze. Het is soms hartverscheurend om de weesolifanten van dichtbij te zien. “Het is voor een olifant en haar baby zo traumatisch om elkaar kwijt te raken. Die wezen staan echt te huilen omdat ze hun moeder missen. Olifanten rouwen ook, net als mensen. Als een kalfje vast komt te zitten, bijvoorbeeld omdat hij in een door mensen gegraven greppel valt, wacht een kudde soms dagenlang voordat ze hun jong achterlaten.”
Door het moederschap wil Nicolette zich nóg meer inzetten voor de natuur. “Ik wil het verschil kunnen maken. Het is vijf voor twaalf: als we nu niet in actie komen, kennen onze kinderen de olifant straks alleen nog uit de dierentuin.” Het beschermen van de olifant is enorm belangrijk, ook voor het ecosysteem. “Daarmee bescherm je een heel groot natuurgebied én alle dieren die daarin leven.” Als je weesolifantjes aan hun lot overlaat, hebben ze geen schijn van kans. “Dan zijn ze ten dode opgeschreven. Nu krijgen ze de kans om met een nieuwe kudde terug de bush in te gaan.”
Lees verder onder de advertentie
Verbonden met de natuur
Ook het thuisfront leeft mee met Nicolette’s avontuur. “Mijn kinderen bellen iedere dag. Dan vragen ze: ‘Mama hoe gaat het met de olifanten redden? We zijn zo trots op je’. Ik moet weer terug naar huis, waar ik het ook fantastisch vind, maar ik ben bang dat ik hier niet meer weg kan, haha. Ik voel me heel erg verbonden met de natuur en de mensen hier.” Ze hoopt dat meer mensen zich inzetten voor dit bijzondere dier. “Leer over de olifant en bezoek Zimbabwe, want door toerisme kunnen de beschermde natuurparken blijven bestaan. En als je ook maar iets kunt missen: doneer aan IFAW, want dan komt het geld écht op de goede plek terecht.”
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.