‘Moet ik mijn moeder vertellen over mijn abortus?’

03.05.2022 06:44
dilemma abortus vertellen moeder Beeld: Getty Images

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke dinsdag vertelt een lezeres daarom over haar dilemma.

Bianca (29) woont samen met Jan (40) en is zwanger van haar eerste kind.

“Dat ík mijn moeder nog eens oma zou maken, ze had het nooit durven dromen. Ze keek wel uit, een kinderwens had ik nooit gehad. ‘Kind, liever gewenst kinderloos dan ongewenst in verwachting, en dat je het nog zou aborteren ook’, riep ze steevast wanneer het onderwerp weer eens ter tafel kwam. Kinderen zijn een gift, vindt ze, en wat een schat ze verder ook is: Pro Choice komt in haar vocabulaire niet voor.

Dus weet ze niet dat dat precies is wat ik heb gedaan, mijn kind aborteren. De moeilijkste keus die ik ooit maakte en één waar ik nog altijd bijna dagelijks aan terugdenk, maar wel de juiste. Ik was pas 22. De vader was een vage scharrel. Ik slikte de pil, maar niet regelmatig genoeg. Niets in mijn leven was bestendig genoeg om een kind in groot te brengen.

Kinderwens

Toen Jan begon over zijn kinderwens, biechtte ik hem mijn geheim op. Alleen mijn beste vriendin was op de hoogte, mijn moeder zou het nieuws niet overleefd hebben. Jan begreep mijn keuze volledig, en kon zijn geluk niet op toen ik stamelde dat ik met een sterke, liefdevolle basis als de onze, misschien wél zou overwegen een kind te krijgen. En: het bleek me gegeven.

Lees ook: Patricia openhartig over haar vroegere abortus: ‘Het heeft mij nog lange tijd achtervolgd’ >

Delen

Ik kan me geen groter geluk indenken dan het kind in mijn buik, dat ik deel met de liefde van mijn leven. Tegelijk rakelt mijn zwangerschap de herinneringen aan mijn abortus scherper op dan ooit. Juist daarom wil ik het nog altijd niet vertellen aan mijn moeder. Als ik mijn grootste pijn met haar deel, kan ik daar geen ‘I told you so’ bij verdragen. Alleen, ik wil mijn moeder dolgraag bij mijn bevalling hebben.

In mijn dossier staat dat dit mijn tweede zwangerschap is. Ik heb de verloskundige op het hart gedrukt dit strikt geheim te houden, maar wat als er een noodsituatie ontstaat en mijn moeder het toch te horen krijgt? Die angst legt bij voorbaat al een smet op mijn bevalling. Moet ik mijn moeder misschien toch alsnog vertellen over mijn abortus?”

 

 

Meer afleveringen van het dilemma? Elke dinsdag komt er een nieuw verhaal op KekMama.nl. Lees hier de eerdere dilemma’s.