Jongens scoren gemiddeld lager op de eindtoets in het basisonderwijs, krijgen vaker de diagnose ADHD, spijbelen meer, zitten vaker op het speciaal onderwijs en worden voor hetzelfde gedrag vaker bestraft in de klas. Dat meldt SIRE.
Lees verder onder de advertentie
Daarom is de stichting vorige week met de campagne: ‘Laat jij jouw jongen genoeg jongen zijn?’ gestart.
‘Niet hetzelfde’
Hierin wordt aandacht besteed aan de vraag of jongens nog wel genoeg de ruimte krijgen zich te ontwikkelen op een manier die bij hun past. “Opvoeders verliezen soms uit het oog dat jongens zich op een andere manier ontwikkelen en leren dan meisjes. Jongens en meisjes zijn gelijkwaardig, maar niet hetzelfde.”
Lees verder onder de advertentie
Op hun kop krijgen
Rinette Ori (foto, onder), moeder van zoon Aarav (5) en dochter Deviya (7), is het hiermee eens: “Je merkt tegenwoordig dat kinderen veel rustiger moeten doen”, zegt ze tegen Kek Mama. “Jongens mogen niet meer met elkaar stoeien, vies worden, luidruchtig zijn of druk spelen zonder dat ze hiervoor op hun kop krijgen. Jongens leren zich anders ontplooien dan meisjes en op deze manier worden ze onderdrukt in hun ontwikkeling.”
Hoe Rinette ervoor zorgt dat haar zoon wel ‘jongen’ kan zijn? “Hij zit op thaiboksen en taekwondo en hij vindt het geweldig. Behalve dat hij hierdoor meer zelfvertrouwen krijgt, leert hij ook omgaan met fysieke ongemakken als blauwe plekken en spierpijn. Verder laten wij hem z’n gang gaan als hij even flink lawaai wil maken of wil stoeien en klauteren. Natuurlijk was dit in het begin lastig, want je wilt je kind altijd beschermen. Maar ik merk echt dat hij z’n energie kwijt moet.”
Lees verder onder de advertentie
‘Jongens moeten zich groot houden? Onzin’
En als haar zoon moet huilen als-ie is gevallen, dan is zij de laatste die zegt dat hij zich ‘groot’ moet houden. “Ik merk dat jongens er door anderen vaak op worden gewezen dat ze zich niet moeten aanstellen: onzin. Als Aarav huilt, dan troost ik hem. En dat zal ik altijd blijven doen.”
Hoe je jouw zoon meer ‘jongen’ kunt laten zijn? SIRE geeft tips.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Sara (37) was er klaar mee dat de mental load altijd op haar bordje kwam zonder enige waardering en dus besloot ze het een week aan haar man Daan over te laten.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.