rinette-jongens-ravotten

Jongens scoren gemiddeld lager op de eindtoets in het basisonderwijs, krijgen vaker de diagnose ADHD, spijbelen meer, zitten vaker op het speciaal onderwijs en worden voor hetzelfde gedrag vaker bestraft in de klas. Dat meldt SIRE.

Daarom is de stichting vorige week met de campagne: ‘Laat jij jouw jongen genoeg jongen zijn?’ gestart.

 

'Niet hetzelfde'

Hierin wordt aandacht besteed aan de vraag of jongens nog wel genoeg de ruimte krijgen zich te ontwikkelen op een manier die bij hun past. "Opvoeders verliezen soms uit het oog dat jongens zich op een andere manier ontwikkelen en leren dan meisjes. Jongens en meisjes zijn gelijkwaardig, maar niet hetzelfde."

 

Op hun kop krijgen

Rinette Ori (foto, onder), moeder van zoon Aarav (5) en dochter Deviya (7), is het hiermee eens: "Je merkt tegenwoordig dat kinderen veel rustiger moeten doen", zegt ze tegen Kek Mama. "Jongens mogen niet meer met elkaar stoeien, vies worden, luidruchtig zijn of druk spelen zonder dat ze hiervoor op hun kop krijgen. Jongens leren zich anders ontplooien dan meisjes en op deze manier worden ze onderdrukt in hun ontwikkeling."

 

Lees ook
15x de leukste buitenspeeltuinen in Nederland >

 

'Hij vindt het geweldig'

Hoe Rinette ervoor zorgt dat haar zoon wel 'jongen' kan zijn? "Hij zit op thaiboksen en taekwondo en hij vindt het geweldig. Behalve dat hij hierdoor meer zelfvertrouwen krijgt, leert hij ook omgaan met fysieke ongemakken als blauwe plekken en spierpijn. Verder laten wij hem z'n gang gaan als hij even flink lawaai wil maken of wil stoeien en klauteren. Natuurlijk was dit in het begin lastig, want je wilt je kind altijd beschermen. Maar ik merk echt dat hij z'n energie kwijt moet."

moeder-rinette-jongens
moeder-rinette-jongens

 

'Jongens moeten zich groot houden? Onzin'

En als haar zoon moet huilen als-ie is gevallen, dan is zij de laatste die zegt dat hij zich 'groot' moet houden. "Ik merk dat jongens er door anderen vaak op worden gewezen dat ze zich niet moeten aanstellen: onzin. Als Aarav huilt, dan troost ik hem. En dat zal ik altijd blijven doen."

Hoe je jouw zoon meer 'jongen' kunt laten zijn? SIRE geeft tips.

BN'er-moeders op Instagram

Van weekendboodschappen tot aan huiswerk: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Kusje

 

Zò trots en zò gek op dit heerlijke jochie, #LUX ❤️

Een bericht gedeeld door Bettina Holwerda (@bettina_holwerda) op


Lievelingsplek

 

Mijn lievelingsplekje. #brabant #mijnthuis #familie #❤️

Een bericht gedeeld door Vivian Reijs - VIVONLINE (@vivianreijs_vivonline) op


Hard aan het werk

 

Hier wordt een boekbespreking voorbereid. #lampje

Een bericht gedeeld door Georgina Verbaan (@gverbaan) op


Zou het genoeg zijn?

 

Lees ook
Boodschappen doen met drie kinderen: zo doe je dat in 15 minuten >


'Spontane foto'

 

Zie hier het resultaat van het maken van een ‘spontane foto’ 😂❤️

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Wijze woorden

 

✨door Rupi Kaur via @mothermusemag

Een bericht gedeeld door Romy Boomsma 🌿 (@romyboomsma) op


Prachtige foto

 

 

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

harde werker en moeder
Beeld: Pexels

Als advocaat staat blogger Candace Alnaji vrouwen bij die gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt omdat ze zwanger zijn of kinderen hebben. ‘Hun kansen worden ontnomen omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen.’

‘Maar je kunt heel goed én een harde werker én moeder zijn’, schrijft ze op Scary Mommy.
 

Identiteit

Candace las een essay van een zwangere vrouw, waarin zij uitlegde dat zij zichzelf geen ‘moeder’ zou gaan noemen. De reden: ze wilde niet dat haar identiteit als moeder de rest van haar leven zou overschaduwen. ‘Inmiddels heeft ze een baby en beschrijft ze zichzelf in haar blogs nog steeds niet als moeder’, zegt Candace. ‘Daar is niets mis mee - iedereen moet zichzelf op zijn eigen manier uiten. Maar als ik een blog schrijf, zal ik mezelf altijd moeder noemen.’

 

Lees ook:
'Het moederschap staat gelijk aan 2,5 fulltime baan' >

 

Discriminatie

Candace is advocaat op het gebied van arbeidsdiscriminatie. ‘Voordat ik kinderen kreeg’, vertelt ze, ‘vertegenwoordigde ik moeders. Zij werden door hun werkgevers gediscrimineerd op basis van hun status als moeder. Ze werden lastig gevallen omdat ze een miskraam hadden of omdat ze leden aan een postnatale depressie.’ Sinds Candace zelf kinderen heeft, kan ze hun pijn en frustratie heel goed voorstellen. ‘Veel moeders worden hun kansen ontnomen – gewoon omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen en vervolgens blijven werken.’
 

‘Moeder én goede werker’

Volgens Candace is het belangrijk om de huidige en toekomstige generatie vrouwen te laten zien dat je heel goed een moeder én iets anders kunt zijn. ‘Het moederschap vormt een heel groot deel van je identiteit’, legt ze uit, ‘maar daarnaast kun je ook een goede werker zijn. We hebben vrouwen nodig die zeggen: ‘Ik ben advocaat en ook een moeder. Ik ben verpleegster en ook een moeder.’ Dus of ik nou tachtig of twaalf uur per week werk, ik zal in mijn blogs altijd schrijven dat ik een advocaat, schrijfster én moeder ben.’


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >