Fabienne Chapot

Modevrouw Fabienne Chapot (37) kan er niet over uit hoe leuk het is een kind te hebben. Alleen dat daten als single moeder... "Wanneer dan? Ik ben al blij als ik een avond alleen ben."

Geluksmoment: wanneer peuterzoon Hugo (2) met een brede grijns op zijn loopfiets over de Amsterdamse grachten crost. Als Fabienne en hij op hun dooie akkertje opstaan in het weekend. Dan knuffelen ze in bed, en kijkt ze relaxed in joggingpak toe hoe hij in de woonkamer speelt. “Ik ben van nature een gelukkig mens, en dankbaar voor alles wat ik heb. Ik kan na jaren nog steeds door mijn huis in de Jordaan lopen en niet geloven dat ik hier woon.”

Het duurde even om het weer te voelen, dat geluk. Twee jaar geleden gingen de vader van Hugo, Michiel, en zij uit elkaar, na een relatie van zes jaar. “Mijn hele plaatje van een echt gezin, mijn meisjesdroom: uit elkaar gespat.” Gelukkig kunnen ze het goed, dat gescheiden ouderen. En heeft ze een geweldige vaste oppas.
 

Lees ook
7 Dingen die single moeders niet willen horen (nee, serieus: écht niet) >

 

'Ze zorgt voor rust en regelmaat'

Fabienne: “Ze woont al meer dan twee jaar bij me. Met z’n drietjes vormen we een soort gezin, we zijn volledig op elkaar ingespeeld. In de ochtenden maakt ze Hugo’s tas klaar, zodat ik in alle rust met hem kan ontbijten en hem drie keer per week naar de peuterspeelzaal kan brengen. Als ik thuiskom uit mijn werk, heeft zij boodschappen gedaan en voor Hugo gekookt. Als ik naast mijn modebedrijf een kind wil grootbrengen, moet ik thuis alles goed geregeld hebben. Mijn oppas zorgt voor de rust en regelmaat en hoort echt bij ons gezin. Wat mij betreft blijft ze voor altijd bij ons wonen.”
 

'Mijn team is een soort familie'

Fabienne werkt hard. Vorig jaar transformeerde ze haar accessoirelabel Fab., bekend van de tassen en portemonnees met sterren en harten, tot een serieuzer modemerk met een kledinglijn die haar naam draagt: Fabienne Chapot.

Ze levert aan pakweg zeshonderd winkels in binnen- en buitenland, heeft een winkel in de Amsterdamse Negen Straatjes en binnenkort een nieuw filiaal in Antwerpen. “Doe ik niet in mijn eentje hoor, mijn team is een soort familie en mijn creatief directeur en goede vriendin Sophie van Bentum is verantwoordelijk voor de collecties.” Fabienne houdt het totale overzicht, van marketing tot financiën. Heel leuk, heel druk; combineer dat maar eens met het alleenstaand moederschap.
 

'Die woensdag is heilig'

Woensdag is Hugo-dag. “En in de weekends ben ik bijna altijd met hem samen. Dan probeer ik niks te plannen, tenzij hij bij zijn vader is. Het duurde even voordat ik een goeie balans vond zonder last te hebben van schuldgevoel. Aan de ene kant vind ik dat ik veel op kantoor moet zijn; ik heb een enorm verantwoordelijkheidsgevoel naar mijn bedrijf. Een ander deel van mij wil bij Hugo zijn. Op een gegeven moment heb ik gewoon besloten dat die woensdag heilig is: deze jaren met mijn zoon krijg ik nooit meer terug. Ik geniet van die tijd met hem; daar laat ik niet vaak een zakelijke afspraak tussenkomen.”

 

Het hele interview staat in Kek Mama 03-2018.
 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

gescheiden werkende moeder
Beeld: Unsplash

Als alleenstaande moeder heeft blogger Katie Bingham-Smith het soms zwaar. Ze maakt er geregeld een potje van, maar dat maakt haar geen bal uit.

Op Scary Mommy schrijft ze: ‘Ik faal vaak, maar ben wel gelukkig.'

 

Explosie

Katie is een gescheiden moeder van drie kinderen en werkt fulltime vanuit huis. Haar agenda loopt over. ‘Ik heb zoveel ijzers in het vuur, dat ik nooit weet wat ik als eerste moet aanpakken’, vertelt ze. ‘Meestal wacht ik gewoon tot iets op het punt staat te exploderen en dan beslis ik dat dát het belangrijkste is dat mijn aandacht nodig heeft. Het is de enige manier waarop ik kan functioneren.’


Lees ook:
Column Lieve: 'Als alleenstaande moeder weet ik pas echt wat druk zijn inhoudt' >

 

Swipen

Volgens Katie is het een kwestie van overleven. ‘Er zijn dagen dat we geen wc-papier meer hebben omdat ik teveel aan m’n hoofd had toen ik in de supermarkt stond. Ik dacht na over het onderhoud van de auto, dat de hond naar de dierenarts moest en welke ingrediënten ik moest uitkiezen voor de taco’s van die avond. Toen mijn kinderen klaagden dat er geen wc-papier was, gaf ik ze gewoon een servet. En die keer dat ik op de bank in slaap viel en mijn jongste kind ging swipen op mijn Tinder-profiel? Whatever. Als je een gescheiden moeder bent die een inkomen wil verdienen en zo nu en dan een leuke date wil hebben, betaal je een prijs. En dat is het waard, want je leeft het leven dat je wilt.’

 

'Ik heb tenminste plezier'

Katie wil haar kinderen laten zien dat ze meer is dan een werkende moeder. ‘Ze moeten mij gelukkig zien. En dat ben ik. Het is me gelukt om mijn perfectionisme uit het raam te werpen. Ik probeer alles te geven op mijn werk, als moeder, in mijn relaties – en ik faal vaak. Maar dat vind ik prima. Ik heb het liever zo druk dat ik mijn kind per ongeluk op mijn telefoon laat, dan dat ik alles in de hand heb en geen tijd meer heb voor een gezichtsmasker of een lunch met vriendinnen. Ik heb verdorie plezier.”
 

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Disneyland annuleerde
Beeld: Unsplash

Als je kind het gevoel heeft dat hij minder aandacht krijgt dan z'n broer of zus, wil je hem in de watten leggen. Maar dat hoeft niet op een rigoureuze manier, vertelt blogger Robin Enan op Scary Mommy.

Robin Enan had een geniaal plan: samen met haar vijfjarige zoon naar Disneyland. Ze vertelt: ‘Sinds de geboorte van onze jongste dochter afgelopen zomer, is mijn zoon soms jaloers en voelt hij zich wat verwaarloosd. Een trip naar Disney, alleen hij en ik, moest ervoor zorgen dat hij twee dagen lang mijn onverdeelde aandacht zou hebben.’ Robin boekte een hotelkamer, zocht de vluchten uit en struinde Disney blogs af om zich goed voor te bereiden. ‘Mijn man was voor. Hij steunt me altijd enorm en is bovendien geen Disney fan, dus hij vond het helemaal prima dat hij dit uitje misliep.’
 

Lees ook:
'Wat als ik mijn dochter (2) na de geboorte van haar broertjes niet genoeg aandacht kan geven?' >

 

Puzzelen

Maar een maand vóór vertrek, gebeurde er iets bijzonders. ‘Mijn man was tot laat aan het werk. Toen ik onze baby en driejarige dochter in bed had gestopt, ging ik naar de kamer van mijn zoon’, vertelt Robin. ‘Hij was gretig een nieuwe puzzel aan het uitpakken die hij van zijn oma had gekregen. We werkten er samen aan, zo’n vijftien minuten, zonder veel te praten. Toen we klaar waren en ik zijn kamer weer wilde verlaten, zei hij: ‘De volgende keer dat papa laat werkt, doen we dit dan nog een keer?’’

 

'Kleine momenten maken het verschil'

Dat simpele verzoekje maakte haar duidelijk dat haar zoon helemaal geen verrassingsreis naar Disneyland nodig had om hun speciale band te bevestigen. 'Hij had momenten nodig zoals deze avond, waarop we samen puzzelden', vertelt Robin. 'Momenten waarop ik niet word afgeleid door zijn zusjes, mijn mobiele telefoon of andere mensen.’ Robin besloot de trip naar Disneyland te annuleren. ‘We gaan er vast nog eens naar toe, zoals gepland. Maar voor nu denk ik dat het beter is om kleine aanpassingen te doen in ons dagelijks leven en onze routines. Dat maakt écht verschil voor hem. Ik plan nu bewust tijd in voor ons tweeën. En dat doe ik voor ieder van mijn kinderen – niet elke dag of eens in de week, maar wanneer en waar ik kan.'

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >