single moeders
Beeld: Pexels

Kijk, het leven van een single moeder gaat best over rozen. Geen boerende kerel op de bank wanneer de kinderen eindelijk slapen, geen gevecht om de afstandsbediening, seks met wie je maar wilt en nooit discussies over vakantiebestemmingen. Om maar een paar van de ziljoen voordelen te noemen. Maar soms, héél soms, zou een beetje begrip van de buitenwereld wel lekker zijn.

Wanneer mensen bijvoorbeeld zomaar tegen je zeggen:

 1. ‘Ik snap hélemaal hoe je je voelt, meid. Mijn kerel is ook altijd de deur uit. Soms wel een hele week op zakenreis, of golfen op zondag. Ik kan minstens vier van de zeven dagen de kinderen zelf in bed leggen – en denk maar niet dat ‘ie dan ondertussen hun broodtrommels voor de volgende dag heeft gevuld. Echt hoor, het lijkt soms wel of ik alles alleen doe.’

  Moet je ook niet bagatelliseren, natuurlijk. Ik bedoel: vertelde je niet vorige week al dat hij bij het boodschappen doen gewoon wel drie dingen van het lijstje was vergeten? En dat je toen he-le-maal zelf terug moest naar de supermarkt. Voor de tweede keer al, die week?

   
 2. ‘Wat? Ga je nu al naar huis? Op zaterdagavond? Hoe kun jij nou moe zijn, je kunt toch om het weekend uitslapen?’

  Ik heb dan ook Heel Veel Slaap nodig. Ik snap er geen zak van dat ik het niet gewoon red op die vier uur per nacht omdat er altijd wel eentje eng droomt/bij mij in bed wil slapen/zijn bed onder kotst. Of ik (meestal, eigenlijk) om 23.30 uur zo blij was dat ik na het werken, kinderen ophalen, naar sportclubs racen, boodschappen doen, koken, vaatwasser inruimen, huiswerk overhoren, schooltassen inpakken, kinderen onder de douche en in bed smijten, hond uitlaten en wat laatste werk afronden eindelijk even zat, dat ik tot half drie afleveringen inhaalde van vier weken achtuurjournaal, mijn achterstallige mail beantwoordde en de administratie deed.

   
 3. ‘Een ontiegelijk genot lijkt me dat trouwens, al die zeeën van tijd voor jezelf. Héérlijk vind ik dat zelf altijd, een avondje zonder kinderen!’

  Wat natuurlijk waar is. Moet je eens een hele zomervakantie proberen, wanneer ze drie weken met hun vader en zijn nieuwste scharrel in Zuid-Frankrijk zitten. Waar je dan wel weer fantastisch in bijslaapt, natuurlijk.

   
 4. ‘Die arme schepsels, verscheurd tussen hun ouders, het is me allemaal wat. Jullie zijn toch zeker nog wel nog vrienden?’

  Besties. Sinds de eerste dag dat we uit elkaar gingen. Sterker nog: onze hele scheiding was een misverstand. Want dat echt ieder stel elkaar na de scheiding minimaal een paar maanden de tent uit knokt, gewoon omdat dat gezond is en goed voor de onthechting, mag je niet meer hardop zeggen tegenwoordig. Zie je die oprechte, stralende kuiltjes in mijn wangen?

   
 5. ‘Wel verdrietig hoor. Ik weet nog toen ík mijn vorige relatie verbrak. Je weet wel, die ene leukerd, voordat ik de vader van mijn kinderen tegenkwam.’

  Kom hier. Dan geef ik je even een knuffel. Mijn kinderen hebben het inderdaad ook nog stééds over mijn vriendjes van vóór hun leven begon. En hoe vreselijk ze hen missen, wanneer ze moeten afzwemmen, of hun prachtige rapport willen laten zien.

   
 6. ‘Niet te geloven. Jíj single. En je bent nog wel zo’n leuk wijf. Staan de mannen niet voor je in de rij? Nou, jij bent vast zo weer aan de man.’

  O, gelukkig! Ik voel me dan ook volledig incompleet met mijn heerlijke kinderen. Wie moet nu in vredesnaam een gaatje boren wanneer ik een nieuw schilderijtje heb?

   
 7. ‘Mensen denken er ook maar zo makkelijk over hè, tegenwoordig – niet dat ik jou ergens van wil beschuldigen natuurlijk. Maar mijn man en ik; nou, wij zitten al járen in relatietherapie! Trouwen is een werkwoord, hè.’

  Ga eens scheiden, als je zo van aanpakken houd, zou ik zeggen. Is niet alleen een werkwoord, maar de volledige Nederlandse grammatica. O, trouwens: hoe vervoeg je eigenlijk alleenstaand moederschap?

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

wie-is-de-mol-roos-schlikker

Kek Mama-columnist Roos Schlikker schrijft elke maand bloedeerlijk en supergrappig over wat ze meemaakt. Deze maand: waxen down under.

Na de bevalling van Róman, wilde ik het gras eens goed wieden. Met die dikke buik had ik er steeds maar een gooi naar gedaan. Een beetje op de gok met zo’n scheermes heen en weer strijken en hopen dat de bosschages down under er enigszins acceptabel bij lagen. François noemt het altijd de ‘toef’, wat gezelliger klinkt dan het is. Je moet ervan houden, zo’n dot haar en aangezien hij die van hem netjes bijknipt, wilde ik ook een keurig tuintje.

 

Waxen is gênanter dan baren

Ik besloot het professioneel aan te pakken. Alle hippe meisjes van de stad riepen dat ze niet zonder maandelijks bezoekje aan de waxingsalon konden, dus op een dag toog ik naar een zaakje in de buurt. Wist ik veel dat ik met gespreide benen op een harde bank diende plaats te nemen. Wist ik veel dat een mij volslagen onbekende vrouw warme was op mijn boeltje zou smeren. Wist ik veel dat ik dat gênanter vond dan baren. Wist ik veel dat het allemachtigallehemelsalleg*dsgloeiendegloeiende veel pijn deed toen ze in één sadistische ruk de katoenen lapjes eraf trok en me zo ontdeed van mijn haartjes, mijn opperhuid en mijn waardigheid, aangezien ik het op een loeien zette. Lag dit nou aan mij? 

Ik had nota bene verdovingloos een paar kinderen eruit weten te frotten. Was mijn pijngrens stiekem toch heel laag? Nou, nee. Een dag later sprak ik een kennis die ook naar de waxingsalon was geweest en pas echt een horrorstory had. Een gebrekkig Nederlands sprekende dame had haar gevraagd: “Jij wilt Full Brazilian wax? Die met de sterretje?” Mijn kennis had geknikt. “Is dat je meest uitgebreide behandeling? Dat klinkt uitstekend, doe dat maar. The full works.”
 

Lees ook
Column Roos: 'Mijn zoontje is sinds gisteren gescheiden' >

 

'Wat doe je?'

Ze lag op de martelbank en de waxspecialiast was lustig begonnen met smeren. Nogal, eeeh, uitgebreid. Toen de kennis verschrikt vroeg: “Wat doe je???”, antwoordde de waxeuse: “Jij wou alles weg. Anaal gebied is begroeid. Daarom heet die behandeling met ster.” Paniekerig riep mijn kennis dat ze dit niet wilde – “Haal weg!” – maar de wax was al afgekoeld. Laten we zeggen dat ze na de behandeling zo zacht als een baby was. En de buurt dacht dat het maandelijkse noodalarm was afgegaan.

Ik zal een mietje wezen, maar na twee bevallingen, een waxingsessie en dit verhaal mag mijn tuintje alleen heel zacht geaaid worden met een mesje. Dat is pas een sterbehandeling.

 

Roos Schlikker (42) is journalist, columnist en moeder van zoons Miró (8) en Róman (6). Op Kek Mama schrijft ze over haar gezinsleven. Mail Roos op roos@kekmama.nl.

 

Deze column staat in Kek Mama magazine en is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

oude shirts partner

Goed met naald en draad? Bekijk dan het werk van Stephanie Miller: zij tovert overhemden van haar partner in no time om in een fantastische jurk voor haar dochters.

Zo hoef je nooit meer kleding weg te gooien.

 

'Geen geld'

"Ik ben opgegroeid in een gezin waar niet veel geld was", zegt Stephanie tegen Huffington Post. "Mijn moeder was heel creatief en leerde mij dat ik het moest doen met wat ik had." Dat zorgde ervoor dat ze een paar jaar geleden oude kleding van haar man uit de kast trok en deze omtoverde tot een outfit voor haar dochters. "Het leuke hiervan is: ik weet zeker dat ik nooit iemand anders in hun kleding zal zien."

 

Lovende reacties

Op Instagram deelt ze haar creaties en krijgt ze honderden lovende reacties.

 

 

 

Lees ook
De kledingkast van je kind opruimen: zo pak je het handig aan >

 

 

 

My baby woke up early this morning so I sewed in the early morning hours. She was a good sport letting me try on the dress (only 2 time😂) to cut and fit the sleeves. Once I made her a dress two years ago and kept fitting it on her to adjust the dress, by the time I was done she wouldn't wear it. I decided to not make my kids clothes at that point. Now they ask me to make them dresses and never want to take them off. It is much more rewarding. This shirt was her daddy's shirt that shrunk, @letsbuyutah. #sew #refashion #refashioned #refashionista #sewing #sewingproject #diy #beforeandafter #mothermakes #oldshirt #newdress #dresses #littlegirl #littlegirldress #onehour #onehourprojets #quickneasy #sewforfun #sewfun

Een bericht gedeeld door Stephanie Miller (@mothermakesx4) op

 

 

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >