L.A. tot San Francisco: ‘Een volle vakantie, maar fijn om zo lang samen te zijn’

21.01.2023 12:41
Amerika roadtrip LA San Francisco Beeld: privé

Gidi (36) toerde met man Adrian en dochters Ella (9) en Loulou (4) een maand tussen L.A. En San Francisco, om daarna naar New York te vliegen. Een reis vol avontuur en indrukken.

“Maar één keer vroeg mijn jongste dochter of ze naar huis mocht, om haar Elsajurk op te halen. Verder was het feit dat we langer op vakantie waren eerder iets positiefs dan negatiefs. Als we twee weken weg zijn, merk ik dat ik al snel bezig ben met het einde van de vakantie. Nu we vier weken gingen rondreizen, voelde ik die onrust minder. Ik had alle tijd om gewoon te genieten. En het voelde alsof we ons meer mengden in de community in plaats van dat we als toerist even op visite waren.

Divers landschap

Ooit was ik met Adrian in San Francisco en we waren nieuwsgierig geworden naar wat er nog meer te ontdekken viel in die omgeving. Afgelopen zomer was het eindelijk zover. Ik hou erg van het woestijnachtige, Adrian is meer van bergen, sportieve activiteiten.

Gelukkig kwamen we genoeg van beide tegen tijdens onze tocht. Want dat viel me steeds weer op: hoe divers het landschap is tussen Los Angeles en San Francisco. En het klimaat: soms gingen we in één dag van 38 naar 18 graden. In L.A. leek het soms bijna mediterraans, maar verderop bij Joshua Tree was het woestijnachtig met bijzondere bomen. Daarna koersten we af op de kust, daar voelde het Engels aan en was het klimaat koeltjes: een heel andere wereld.

“We reden van droog naar koel, van een beetje bossig naar jungle”

Big Sur, ook een kustgebied van Californië, was meer Atlantisch, met rotsen en bossen met de hoogste bomen ter wereld en gekke gele bergen met dor gras. Toen naar Yosemite National Park, waar we ineens tussen de steile rotswanden door reden. Steeds verbaasde ik me hoe snel alles veranderde van droog naar koel, van een beetje bossig naar jungle, en dat we dat allemaal in één reis konden afvinken.

Amerika roadtrip LA San Francisco Amerika roadtrip LA San Francisco

Death Valley

Voor vertrek was ik eigenlijk alleen een beetje bang voor Death Valley. Het is een van de heetste plekken op aarde en ik zag al voor me hoe we autopech zouden krijgen en daar aan de kant van de weg zouden staan, in de hitte, zonder bereik. Maar het tegenovergestelde gebeurde. We waren al even uit Las Vegas toen we donkere wolken dichterbij zagen komen. Toen wisten we al dat er noodweer op komst was, maar ja, wat moet je daarmee, hoe werkt dat? We vroegen het aan iemand aan het tankstation. Die keek naar onze auto, zag dat het een four-wheel drive was en zei: dit komt wel goed, rijd maar door.

“Net voorbij de grens met Californië, kregen we een noodmelding op onze telefoon: ‘Draai om! A matter of life or death!’

Maar even later, net voorbij de grens met Californië, kregen we een noodmelding op onze telefoon: ‘Draai om! A matter of life or death! Ga alleen de weg op om te vluchten!’ Op dat moment raakte ik wel in paniek: wat zijn we aan het doen? De kinderen zaten ondertussen muziek te luisteren op de achterbank en hadden niks in de gaten.

We besloten te schuilen bij een louche uitziend casino, om daarna, toen het wat rustiger was, alsnog Death Valley in te rijden. Daar waren intussen flash floods ontstaan, enorme stromen water. Een sheriff loodste ons door de modderstromen. Toen ik hem zag, voelde ik opluchting. Maar ik realiseerde me ook hoe kwetsbaar we zijn en hoe sterk de natuur is.

Lees ook – Route 66 in een oldtimer: 9 tips voor een leuke vakantie met kinderen >

Op eigen manier

Joshua Tree vond ik een van de mooiste plekken op onze reis. Het was als een warme, rustige bubbel waar de wereld wat diffuser leek, alsof alles gedempt werd door het zand. Daarna reden we direct door naar Las Vegas. Dat was wel even een shock. Na vijf minuten in de stad trok mijn dochter me mee: ‘Ik wil terug’, zei ze. ‘Ik vind dit niet leuk.’

“Joshua Tree was als een warme, rustige bubbel waar de wereld diffuser leek”

Pas de volgende dag konden we er met wat meer afstand naar kijken en zagen we hoe over the top alles was. De mensen liepen er rond met megagrote slush puppies en we zagen hoe Amerikanen allerlei dingen op hun manier hadden nagebouwd, zoals Venetië, de Eiffeltoren of een kitscherig Romeins paleis. We liepen door een soort kunstinstallatie die Omega Mart heette: een surrealistische supermarkt met een vriezer die een poort bleek naar een andere wereld, vol glijbanen en lichtinstallaties. Behoorlijk bizar, maar de kinderen vonden het heel cool.

Mijn dochter mocht laatst op school een lijstje maken met de dingen die ze het leukst vond van haar vakantie. Ze noemde de reuzensequoia’s, de Space Shuttle in het Science Center en uiteraard de bizarre vriezer in Las Vegas. Maar ook een winkel in San Francisco waar ze kleine Japanse poppetjes verkochten – dat maakte haar net zo enthousiast, en mij eerlijk gezegd ook.

Amerika roadtrip LA San Francisco

Vol programma

We zijn niet echt op de bonnefooi vertrokken: ik wist goed waar we naartoe zouden gaan, en waar we zouden slapen. Het programma was best vol, misschien waren we wel iets te enthousiast. Zo eindigden we onze reis in New York, waar het voor ons eigenlijk veel te druk en te heet was.

Onderweg was ik daarom weleens bang dat het voor de kinderen te veel was, dat ik hen opzadelde met onze wensen. En soms vond mijn oudste het ook wat lastig om steeds onderweg te zijn. Maar al met al was het een hele fijne tijd, vooral in Californië. Om zo lang zo samen te zijn. En na al die drukte voelde onze eigen hoofdstedelijke woonplaats na thuiskomst als een dorp. Heerlijk rustig, ook weleens lekker.”

Lees ook – Met een camper door het westen van Amerika: dit is er te zien >

Doen

Leerzaam

In het California Science Center zie je bijvoorbeeld de Space Shuttle. Het gaat niet alleen over het heelal, maar ook over de natuur. Toegang was gratis, net als veel andere musea in de VS.

californiasciencecenter.org

Gamen

Prachtige oude arcade-games vind je in Musee Mécanique in San Francisco. Een fascinerende plek.

museemecanique.com

Sprookje

Alsof je in een sprookjesbos bent beland, zo voelt Muir Woods bij San Francisco. De bomen zijn gigantisch hoog. Magisch.

Prachtplek

Een leuke combinatie tussen leerzaam én mooi is de Griffith Observatory. Bij deze sterrenwacht heb je geweldig uitzicht over L.A.

griffithobservatory.org

Amerika roadtrip LA San Francisco

Slapen

Eigenzinnig

Net buiten L.A. vind je Sierra Madre, een eigenzinnige plek. Heerlijk rustig en je kan er mooie bergwandelingen maken.

airbnb.nl/rooms/4317515

Buitenaards

Joshua Tree is een magische, buitenaardse plek waar je helemaal tot rust kan komen. Ons huisje had een prachtig interieur.

thejoshuatreehouse.com, @thejoshuatreehouse

Goudzoeken

Deze lodge was perfect ingericht voor kinderen. In de rivier ernaast kan je echt goud vinden.

sequoialodgekernville.com

Amerika roadtrip LA San Francisco Amerika roadtrip LA San Francisco

Eten

Tasty tacos

Tacotrucks zijn overal te vinden in L.A. Leo’s Taco Truck is een van de bekendste. Onze oudste was groot fan van de taco’s, die ze zelf kon beleggen.

leostacostruck.com

Visje erbij

Mercado La Paloma in L.A. was een verassing. Voor ieder wat wils in deze foodhall, maar de taco’s van Holbox met vers gebakken vis waren favoriet.

mercadolapaloma.com

Muy bien

Bij Barceloneta in Santa Cruz aten we betere tapas dan in Spanje.

eatbarceloneta.com

Genieten

Bij Gayle’s Bakery (ook Santa Cruz) sta je tussen de locals die snel een hapje komen halen. De pastries zijn heerlijk, vooral de Cinnamon Sugar Downtowner.

gaylesbakery.com

Amerika roadtrip LA San Francisco Amerika roadtrip LA San Francisco

Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:

*Goedkoper dan in de winkel
*Lees elke maand als eerst Kek Mama
*Gratis verzonden

Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.