Maaike is alleenstaande moeder en heeft haar handen vol aan haar vier kinderen, die allemaal een diagnose hebben. “Ik wil best werken, maar weinig werkgevers vinden het oké dat ik een aantal keer per week naar het ziekenhuis moet.” Maaike moet daarom elke dag de eindjes aan elkaar knopen, maar is druk in de weer om er het beste van te maken. Samen voor alle kinderen (Sam&) en de VriendenLoterij helpen een handje.
Lees verder onder de advertentie
Weinig geld voor boodschappen
“Tot voorkort hielden we maar 20 euro per week voor boodschappen. Voor een gezin met vier opgroeiende kinderen is dat echt weinig. Met behulp van voedselpakketten kwamen we rond.” Het liefst vulde Maaike dit nog aan met extra verse groenten, maar hier bleef vaak niet genoeg geld voor over. “Met een klein budget grijp je toch gauw naar ingeblikt en voorverpakt eten. Alleen zo kun je je kinderen drie keer per dag eten geven.”
Lees verder onder de advertentie
Pesten op school
Inmiddels is het inkomen van het gezin gestegen naar 70 euro per week, “dit voelt bijna luxe”, grapt Maaike. De nieuwe situatie geeft haar wat lucht. Maar toch ziet Maaike dat de geldzorgen effect hebben op haar kinderen: “Eén van mijn kinderen wordt gepest op school, omdat hij niet de juiste kleding draagt en niet mee kan doen aan rages waar zijn klasgenoten waarde aan hechten. Daardoor valt hij vaak buiten de boot.”
Lees verder onder de advertentie
Vriendjes mee naar huis
Maaike probeert er altijd het beste van te maken, ook in de schoolvakanties: “Ik focus me op wat ik wel heb. Het glas is bij mij altijd halfvol en ik ben creatief. We slepen de matrassen naar beneden voor een filmmarathon, gaan buiten fietsen of springen op de trampoline.” Ondanks dat Maaike positief probeert te blijven, merkt ze dat haar kinderen zich schamen voor hun situatie. “Ons huis ademt armoede, alles moet opgeknapt worden. Dat is nou eenmaal zo. Als er bezoek komt, houd ik de deuren naar de kinderkamers zoveel mogelijk dicht.”
Lees verder onder de advertentie
Hulptroepen
Gelukkig stond Nationaal Fonds Kinderhulp, een van de organisaties aangesloten bij Sam&, afgelopen jaar klaar om haar te helpen aan nieuwe matrassen en dekbedden voor de kinderen. “Deze hulp was zeer welkom”, vertelt Maaike blij. “Eindelijk kon het matras met gaten en het te kleine peuterdekbed vervangen worden. De kinderen durven hierdoor weer vaker vriendjes mee naar boven te nemen. Zo fijn.”
Lees verder onder de advertentie
Bioscoop of dierentuin
Ook het Vakantiepretpakket, een rugtas vol cadeautjes en uitjes voor het hele gezin, biedt al een aantal jaar uitkomst voor Maaike en haar kinderen. “Met ons lage weekbudget blijft er geen geld over voor dagjes uit. Maar met behulp van dit pakket lukt dat in de vakanties wel. Hierdoor hebben ook mijn kinderen iets leuks te vertellen als de school weer begint. Het geeft ze het gevoel erbij te horen in de klas.”
Lees verder onder de advertentie
Help mee met de VriendenLoterij
Voor 1 op de 12 kinderen in Nederland is een schoolreisje, sporten, muziekles of een uitje niet vanzelfsprekend. Een deel daarvan kan zelfs zijn verjaardag niet vieren. Gelukkig zijn er geweldige acties om deze kinderen te helpen.
De vier goede doelen Leergeld Nederland, Nationaal Fonds Kinderhulp, Jeugdfonds Sport & Cultuur en Stichting Jarige Job slaan de handen ineen onder de naam Samen voor alle kinderen (Sam&). De VriendenLoterij steunt dit mooie initiatief. Met een gekocht lot maak jij kans op mooie prijzen in de VriendenLoterij Bingo. Daarnaast gaat minimaal 40% van de opbrengst naar kinderen die opgroeien in armoede in Nederland.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Ouderschap is prachtig, maar soms ook doodvermoeiend. Gelukkig kunnen we leren van hoe ze het in Mozambique, Brazilië, Singapore en Maleisië aanpakken. Daar draait opvoeden minder om alles alleen doen en meer om samen dragen. En dat maakt het niet alleen lichter, maar ook leuker.