Als Marleen de rugzak van haar zoon van de grond raapt, valt er een mes uit. Ze schrikt. “Gatver, wat moet hij nou met een mes in zijn tas? Hij is toch helemaal geen vechtersbaas?” Geschrokken neemt ze het steekwapen mee naar de woonkamer, waar Chiel op de bank een tosti ligt te eten.
Lees verder onder de advertentie
De zoon van Marleen is helemaal geen vechtersbaas en toch heeft hij een mes op zak. Is er dan iets aan de hand op school? Daarom confronteert ze hem er meteen mee.
“Wat doet dit ding in jouw tas?” vraagt ze aan haar zoon terwijl ze de Leatherman laat zien. Chiel verblikt of verbloost niet. “Iedereen draagt een mes bij zich. Het is voor mijn veiligheid”, antwoordt hij.
Vast voor moord
Marleen moet ineens terugdenken aan het tragische nieuwsbericht uit Den Haag van onlangs. Daar werd een 39-jarige man neergestoken en werden drie minderjarigen opgepakt. 15 en 17 jaar oud. Dat geloof je toch niet? Dat zijn kinderen! Niet dat Marleen zo naïef is om te denken dat zoiets in haar streek nooit kan gebeuren, want het kan overal gebeuren.
Lees verder onder de advertentie
Maar die kinderen zitten nu dus wel vast voor moord. Dus wat is Chiel dan van plan ermee te doen? Het uit zijn tas trekken als hij een conflict krijgt? Als hij bedreigd wordt? Eerlijk gezegd ziet Marleen haar zoon dat niet doen en vermoedt ze dat het meer te maken heeft met erbij willen horen. “En toch grijp ik nu in en wil ik graag weten hoe het zit met de anderen op het college.”
Het aantal minderjarigen dat betrokken is bij steekincidenten stijgt schrikbarend, zo blijkt uit nieuwsberichten. Waar in 2019 al 14 kinderen verdacht werden van een poging tot moord, zijn het er inmiddels 76.
Voelen onze kinderen zich nu soms allemaal onveilig? Net als Chiel? Marleen probeert zich voor te stellen hoe het is om een tiener te zijn in een wereld waar vechtpartijen en steekpartijen steeds vaker voorkomen. “Hoe is het om op een school rond te lopen waar steekwapens eerder de norm zijn dan de uitzondering?”
Lees verder onder de advertentie
Kampeerspullen
Marleen vraagt zich daarnaast ook af of het wel klopt wat Chiel zegt: dat ‘iedereen’ een mes bij zich draagt. “Neemt hij de oude Leatherman van zijn vader mee, alleen omdat de anderen het ook doen?”
Ze moet er niet aan denken wat er zou gebeuren als hij het zou gebruiken. “Dat zou ik natuurlijk nooit doen”, was Chiels antwoord. Maar kan hij dat ook beloven? Je hoeft maar één keer in een hoek gedreven te worden en in paniek te raken. Je hoeft maar één keer een verkeerde keuze te maken, en je hele leven verandert. Het is niet zoals iemand in de pauze een flinke duw geven.
Lees verder onder de advertentie
Marleen bespreekt het met haar man, en samen besluiten ze het mes simpelweg te laten verdwijnen tussen de kampeerspullen. Maar ze laten het er niet bij zitten. Ze maken er ook melding van bij de school. Dat Chiel zich niet veilig voelt zonder mes, vinden ze ronduit zorgwekkend.
Mis niks van Kek
Volg ons kanaal en lees als eerste nieuwe verhalen en columns
Weerbaarheidstraining
Gelukkig was het messenbezit al goed in beeld bij de schoolleiding en komt er, op aandringen van docenten, een weerbaarheidstraining. Chiels veiligheid hangt namelijk niet af van een wapen, maar van slimme keuzes in een bedreigende situatie. En die handvatten krijgen de leerlingen binnenkort aangereikt door een docent.
Lees verder onder de advertentie
Op Chiels school krijgen leerlingen niet alleen weerbaarheidstraining tijdens de lessen maatschappijleer, maar er komen ook kluisjesinspecties in samenwerking met de politie.
Protocol wapens
De school van Chiel is blij dat Marleen het bespreekbaar heeft gemaakt. Ze adviseren elke ouder om altijd melding te doen bij de school als ze horen over messen op school. Ouders moeten ook weten dat scholen verboden voorwerpen mogen controleren in kleding, tassen en kluisjes.
In het schoolveiligheidsplan van elke school kun je nalezen welk gedrag niet wordt getolereerd en of de school samenwerkt met de politie. Het kan als ouder verstandig zijn om zelf af en toe een steekproef te houden bij je puber. Zo voorkom je een melding bij de politie – of erger.
Drie leuke zonen, een huis aan de Loosdrechtse Plassen en allebei een goedlopende carrière: het leven van Kim Kötter en Jaap Reesema lijkt het perfecte plaatje. “Mensen zien alleen dat alles klopt, maar dat is omdat wij keihard werken.”
Als haar dochter model wil worden, denkt Malou een buitenkansje te hebben als een bekende van de tennisclub aanbiedt om voor een prikkie foto’s te maken. Maar wat aantreft in de ‘studio’ van ‘de fotograaf’ tart elke verwachting…
Het zou een magische vakantie op een Disney-cruiseschip op zee worden. Een cruise vol glitters, Mickey Mouse en zonsondergangen. Maar voor één gezin werd het een moment om nooit te vergeten. En niet om de reden die ze hadden gehoopt.
Ze had zo’n zin in haar welverdiende vakantie met haar gezin. Niet te ver weg, met de auto naar de camping in Frankrijk. Karlijn had alles tot in de puntjes voorbereid en iedereen was er klaar voor. De aankomst op hun vakantiebestemming verliep ietsje anders. Ze kregen ongewenst bezoek van een nest vliegende mieren.
Samen onder de dekens kruipen, de dag nabespreken en lekker dicht tegen elkaar aan in slaap vallen: jarenlang hét romantische ideaalbeeld van samenwonen. Maar uit recent onderzoek blijkt dat de realiteit voor veel stellen anders is. Sterker nog: apart slapen is helemaal geen taboe meer. En dat is misschien wel beter voor je nachtrust én […]