De zomer komt eraan: zo maak je de tuin kindproof

06.07.2023 16:51

Als je de gelukkige eigenaar bent van een tuin, is het heerlijk als je kind(eren) daar onbekommerd spelen. Hoe groot of klein de tuin ook is: met een veilige basis kom je als ouder net zo onbekommerd de zomer door.

Loop voor je naar het tuincentrum gaat dit lijstje af, zodat je zeker weet dat je alles in huis hebt voor een veilige, kindproof tuin.

Een eigen plekje

Een strak aangeharkte Engelse tuin is prachtig, maar kinderen hebben een plekje nodig om te spelen. Een stuk gras waar ze kunnen ravotten is dan wel zo fijn, maar een hoekje met een zachte ondergrond en wat speelgoed werkt ook prima.

Een zandbak bijvoorbeeld zorgt voor een zomer lang vertier. Je hoeft het zand niet te verversen: dat gebeurt vanzelf dankzij regen, zon en wind. Wel na het spelen de deksel op de zandbank leggen om te voorkomen dat katten er hun behoefte in doen.

Vijver

Een vijver alleen al is vaak voldoende om een ouder hartkloppingen te geven. Omdat kinderen al in een klein laagje water kunnen verdrinken, is een vijver dempen de veiligste oplossing. Een op maat gemaakte deksel voor de vijver of een hek rondom zijn ook een optie als je dempen te rigoureus vindt. Zorg er in het geval van een hek wel voor dat het minstens anderhalf meter hoog en stevig genoeg is.

Lees ookVan lichtslingers tot tafellamp: zo geef je de tuin meer sfeer

Flora & fauna

Klimop, goudenregen en vingerhoedskruid zijn hele normale huis-, tuin- en keukenplanten die je toch echt uit de buurt moet houden van je spelende kind omdat ze giftig zijn.

Bedenk welke planten en bloemen in de tuin staan en controleer of die gevaar kunnen opleveren. Probeer die planten te beweren of in ieder geval op een voor je kind onbereikbare plek te planten.

Ook handig: haal bij de apotheek een gifwijzer zodat je in ieder geval weet wat je moet doen als je kind tóch aan een giftige plant heeft gezeten.

Speeltoestellen

Een speeltoestel in de tuin is de droom van ieder kind en de potentiële nachtmerrie van iedere ouder. Je visualiseert jezelf al op de eerste hulp met een kind met een gebroken arm of een stel gekneusde ribben. Aan de andere kant: zo’n speeltoestel houdt je kind lekker in beweging en versterkt zijn of haar motoriek.

Zorg ervoor dat zo’n toestel stabiel en op een zachte ondergrond (rubberen tegels, boomschors) staat zodat je hoogstens af en toe een pleister moet plakken.

Blote voetjes

Met blote voetjes linea de tuin in hollen is heerlijk, maar het laatste wat je wil is dat je kind op een stekend insect stapt. Dat is vooral belangrijk als in de tuin gras ligt waar klaver in groeit: bijen zijn daar dol op.

Leg dus een paar sandalen, regenlaarsjes of slippers binnen handbereik waar je kind zo in kan stappen. Check na het spelen je kind regelmatig op teken en verwijder die onmiddellijk als je er een spot.

Meer Kek Mama? Neem nu een abonnement en profiteer van leuke aanbiedingen!