Lesje voor mama: ‘Vraag niet: hoe was het op school?’

dat ging ff mis gebroken pols Beeld: Getty Images
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 3 minuten

Nieuw schooljaar, nieuwe klas. Nieuwe leerkracht, nieuwe indrukken. Die eerste weken na de zomervakantie kunnen flink wennen zijn voor je kind. En dan kunnen wij ook nog wel een lesje gebruiken in: zo ga je het gesprek over school aan met je kind (en zo vooral niet).

Lees verder onder de advertentie

‘Welke letter heb je vandaag geleerd? Heb je nog buiten gespeeld? Zit je dit jaar weer in een groepje met Mila? Heb je het leuk gehad? Je lijkt een beetje moe, ben je moe?” Natuurlijk ben je geïnteresseerd in de dag van je kind, maar vragen naar iedere keutel… dat werkt juist averechts. Zo vertelt Marielle Balledux (60), senior adviseur Opgroeien en Opvoeden bij het Nederlands Jeugdinstituut aan het AD.

Lees verder onder de advertentie

Hoe was het op school?

“Vraag niet ‘hoe was het op school?’ maar: ‘wat heb jij vandaag meegemaakt?’ Informeer hoe je kind zich voelt, hoe het gaat, maar zit er niet te veel bovenop.” Het is belangrijk het kind niet te overladen met informatie, maar inspelen op de vragen die je krijgt. “Het loslaten van je kind vraagt ook iets van jou. Praat hierover met je partner of bekende, want spanningen bij jezelf gaat je kind merken en dan bestaat de kans dat hij of zij je helemaal niets meer vertelt.”

Lees verder onder de advertentie

Overgang

Natuurlijk is het voor je kind even inkomen, zo weer in het gareel. “Bij alle overgangen is een goede voorbereiding belangrijk, zeker voor jonge kinderen. Dat het kind weet wat er gaat gebeuren geeft een gevoel van veiligheid. En dat helpt om iets nieuws aan te durven gaan.” Volgens de expert bestaat de beste voorbereiding uit het uitleggen hoe de de komende weken eruit gaan zien. Pak bijvoorbeeld samen die schooltas in. “Straal als ouder vooral uit dat het leuk is om weer naar school te gaan.’’

Lees verder onder de advertentie

Signalen

Het ene kind heeft meer tijd nodig om te wennen dan het andere. Toch zijn er wel signalen in gedrag waaraan je kan zien dat er meer aan de hand is. Marielle: “Een kind kan thuis stiller worden, zich opsluiten op de kamer, buikpijn hebben of tegendraads gedrag vertonen. Dat zijn vaak signalen dat je kind zich ergens ongerust over maakt.” Denk aan buitengesloten worden, gepest, slechte omgang met de leerkracht of niet kunnen meekomen met de klas.

Lees verder onder de advertentie

Ook dan is het belangrijk je kind niet aan een vragenvuur te onderwerpen. Hoe pak je het dan wel aan? “Vertel je kind wat je signaleert, ga het gesprek aan en probeer er achter te komen wat er aan de hand is. Ga niet zelf invullen: soms gaat het om iets heel anders dan je denkt. Bedenk vervolgens wat je samen kunt doen om het voor je kind beter te maken.”

Bron: AD.nl

Meest bekeken