Lauren Verster: ‘Mij maak je niet snel gek als moeder’

06.10.2020 14:12
Lauren Verster

Jarenlang reisde Lauren Verster de wereld over met collega’s die scheten latend en snurkend naast haar in de auto zaten. Ideaal, vindt ze nu. “Daardoor ben ik bizar tolerant geworden, als moeder maak je mij niet makkelijk gek.”

Ja, daar ben ik!” lacht Lauren gehaast. “Sorry hoor, op tijd komen was altijd al een probleem voor me, maar met twee kinderen aangekleed het pand verlaten is officieel niet te doen!” De uitdaging is vandaag nog groter dan anders, omdat vriend Jasper twee weken voor werk in het buitenland zit. “Normaal ben ik niet van de strakke schema’s, maar als Jasper weg is, dan moet dat wel. De meiden krijgen dan ontbijt op mijn bed terwijl ze Buurman & Buurman kijken, zodat ik eerst mezelf kan klaarmaken. Ooit had ik het voornemen: geen iPad, geen filmpjes, maar hé, ik vind het gesneden, ik wil ook wel even douchen, hoor.”
 

Roze wolk

Buiten het gehaast vindt Lauren het moederschap honderd procent meevallen, in tegenstelling tot haar tweede zwangerschap. Toen de presentatrice in januari beviel van dochter Meggy zat ze namelijk al maanden thuis. “Vanaf dag één was ik wankel: snel angstig, vaker down. Ik herkende het niet, want tijdens de zwangerschap van Leentje zweefde ik op een roze wolk door het leven. Ik weet nog dat ik toen dacht: ik ben écht goed in zwanger zijn! Dit keer was het compleet anders: om het minste of geringste hing ik gestrest in de gordijnen.” Allemaal de schuld van hormonen bleek later, want toen ze na drie maanden stopte met borstvoeding was Lauren plotsklaps weer… Lauren. “Het contrast is gigantisch: zo raar als ik me toen voelde, zo supergelukkig ben ik nu.

En ik vind het ook zo wonderlijk dat deze matige zwangerschap juist zo’n tevreden, lachende baby heeft opgeleverd. Ik ben volkomen verliefd op Meggy, de liefde heeft zich bij het tweede kind gewoon vermenigvuldigd. Het is dat ik nu geen zin heb in weer zo’n zwangerschapsperiode, anders had ik meteen nóg wel een kind gewild.”
 

Tweede

Dat er na de komst van Leentje in 2018 ooit een tweede zou komen, stond als een paal boven water. “Zelf ben ik enig kind en hoewel ik een leuke jeugd heb gehad, is alleen toch ook maar alleen. Een groter gezin leek me dolgezellig.” En dus kwam er een zusje voor Leentje Wambleesha – die haar exotische tweede naam dankt aan Jasper, die ‘het gewoon zo mooi vond klinken’.

“Voor Meggy hadden we geen tweede naam, totdat onze kraamhulp opmerkte: ‘Je kunt toch serieus niet het ene kind zo’n bijzondere naam geven en de ander geen?’ Stress! Vlak voordat Jasper Meggy officieel moest aangegeven, op de drempel van het gemeentehuis, kozen we daarom voor Rowan. Een naam die Jasper eerder had afgekeurd, maar ja, in tijden van nood moet je radicale beslissingen durven nemen. Hup, we doen Rowan, en door!”
 

Lees ook
Vijf dingen die je wil weten als je een tweede kind hebt – of krijgt >

 

Ultiem geluk

En met de komst van Meggy Rowan was Lauren ineens moeder van twee kinderen. Pittig? “Totaal niet. ‘Lach maar,’ waarschuwden mensen me, ‘met een tweede ga je echt kapot.’ Maar ik ervaar dat absoluut niet zo. Ik ben niet moe of gestrest, ik heb alleen maar ontzettende lol met die twee.”

Lauren omschrijft zichzelf dan ook als een ontspannen moeder die haar dochters als gelijkwaardige wezens behandelt. “Het liefst ga ik samen met de meiden helemaal opgedoft naar een chic restaurant, waar we dan voor een uitgebreid zeebanket gaan; Leentje en ik zijn dol op oesters en mosselen. Zij krijgt een appelsap met een rietje, ik een glas wijn en Meggy ligt tevreden met een fles melk in haar wagen. Of we strijken samen neer op het terras van de Italiaan waar we alles bestellen waar we zin in hebben: salades, toetjes… Als we vertrekken laten we één groot slagveld achter. Superdecadent natuurlijk, maar geweldig om te doen. Voor mij is dat ultiem geluk.”
 

Tolerant

Het feit dat ze zo’n relaxte moeder is en zich niet snel ergert of opwindt, komt waarschijnlijk ook door haar werk, denkt Lauren zelf. “Voor mijn tv-programma’s ging ik vaak met een klein productieteam op reis. Zonder enige vorm van luxe of comfort zaten we uren met elkaar in de auto, dagen achtereen. Vaak kende ik mijn reisgenoten amper, maar lagen ze wel op mijn schouder te snurken of scheten te laten op de achterbank. Daar ben ik een heel tolerant mens van geworden, mij maak je niet makkelijk gek.”

Een handige eigenschap voor een moeder. “Als Leentje uit haar dak gaat van woede omdat ze iets niet mag, kan ik daar stiekem alleen maar van genieten. Ik schiet dan niet uit mijn slof, maar doe gewoon met haar mee. Als ze ziet dat ik ook begin te stampvoeten, kijkt ze me aan van: ho ’ns even, maar jij mag niet huilen en boos doen. Vaak is het dan snel klaar. Echt, ik kan er geen genoeg van krijgen.”
 

Op 5 november lanceert Lauren Verster haar nieuwe project Wonderhood.nl: een platform met korte video’s – brainsnacks – en reportages die inspireren, verwonderen en aanzetten tot denken. Hiervoor rijdt ze het hele land door voor gesprekken met oude filosofen, astronomen of mensen die een heel eigen kijk hebben op het leven.
 

Het hele interview staat in Kek Mama 13-2020.

 

 

Meer persoonlijke verhalen lezen over moederschap en opvoeden? Neem hier een abonnement op Kek Mama, de #1 glossy voor moeders.