Vijf dingen die je wil weten als je een tweede kind hebt – of krijgt

19.02.2019 06:01
vijf dingen wil weten tweede kind Beeld: Shutterstock

Toen journalist Lynn Berger een tweede kind kreeg, zag ze dat er amper boeken over de tweede zijn. Die gaan allemaal over de eerste. Dus besloot ze dat boek zelf maar te schrijven. Deze vijf dingen vielen haar het meest op.

 1. Vanaf nu behoor je tot de standaard
  “Krijg je een tweede? Of heb je er twee? Welkom bij de club. Van de Nederlanders die kinderen krijgen, wenst én realiseert de meerderheid een ‘standaardgezin’ met twee kinderen. Of, zoals een vriend de moraal ooit oneerbiedig voor me samenvatte: ‘Eén kind is geen kind.’”
   
 2. Je plek in het gezin bepaalt je karakter niet
  “Er wordt al eeuwen onderzoek gedaan naar dit fenomeen. Eerste kinderen zijn serieuzer en braver; tweede kinderen rebelser en creatiever. Als ik naar mijn zusje en mij kijk, klopt het aardig, dat geboortevolgorde-effect. Een psycholoog meende zelfs dat eerste kinderen meer van boeken hielden dan tweede. Maar als je duizenden mensen onder de loep neemt, hoe bepalend is je plek in het gezin dan voor je karakter? Nou, totaal niet. Alle vooroordelen over ‘typisch de eerste’ of ‘typisch de tweede’ kloppen niet. Vond ik wel een geruststelling toen ik een tweede kreeg.”
   
 3. Maar dat wil niet zeggen dat er geen verschillen zijn
  “Ontwikkelen de eerste en de tweede zich dan precies hetzelfde? Nou, gemiddeld niet. De eerste heeft bijvoorbeeld een iets grotere kans om iets langer te worden. Daarbij hebben eerste kinderen iets meer kans op eczeem, allergie en astma. Ook het IQ van de eerste ligt gemiddeld zo’n drie punten hoger dan dat van de tweede.”
   
 4. Wees niet bang voor jaloezie
  “Ik wilde mijn dochter voorbereiden op de komst van haar broertje, zodat er zo min mogelijk jaloezie zou zijn van de eerste naar de tweede. Overigens las ik niet alleen maar kinderboeken: er zijn ook best veel studies gedaan naar jaloezie tussen broertjes en zusjes. Veel vaders en moeders zijn vaak bang dat hun eerste kind hartstikke jaloers zal zijn op de tweede, maar, zo las ik in die studies: in de praktijk blijkt de meerderheid van eerste kinderen daar helemaal niet zo’n last van te hebben. En bij de kinderen die wel gestrest of boos raken, is dat na vier maanden vaak weer voorbij.”
   
 5. Zo veel extra tijd kost een tweede niet
  “Een eerste kind slokt je dagen al op. Hoe moet dat dan bij de tweede? Hoeveel meer tijd kost die eigenlijk? Ook dat wilde ik weten toen ik een tweede kreeg. En weer viel ik van de ene verbazing in de andere. Afhankelijk van de studie die je erop na slaat, kost het een tweede kind maar 6 tot 60 minuten extra per dag. De tweede kost dus niet twee keer zoveel tijd.
  Hoe ouders de tijd met hun kinderen invullen verandert wél wanneer er een tweede bijkomt: zo lezen ze bijvoorbeeld minder voor, en ze spelen minder vaak met hun kinderen. Dat doen de eerste en de tweede namelijk samen.”

Verder lezen over het krijgen van een tweede? Journalist Lynn Berger schreef De tweede – over het zijn en krijgen van een tweede kind, € 20, de Correspondent.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >