dit-kost-een-kind

Van luiers, speelgoed en opvang tot indirecte kosten als extra gas, water en licht: enig idee hoeveel geld je gemiddeld uitgeeft aan je kind? Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft er wat berekeningen op losgelaten.

Het zal je vast niet verbazen, maar die bedragen zijn niet voor de poes.

 

Indirecte kosten

Volgens het Nibud kost een kind tot zijn twaalfde zo'n 50.000 euro. Niet alleen kleding, eten, opvang en speelgoed zijn hierin meegenomen, maar ook kosten als extra gas, water en elektriciteit. Een verjaardagsfeestje? Dagje weg? Vakantie? Tel deze zaken er erbij op en je komt nog wel op een hoger bedrag uit.

 

Kosten per maand en per jaar

De praktijk laat zien dat hoe meer een gezin verdient, hoe 'duurder' het kind is. Maar laten we het gemiddelde nemen. Stel, jouw gezin heeft een besteedbaar inkomen van 2000 euro per maand. Dan zijn je kosten voor:

  • Eén kind: 340 euro per maand, 4080 euro per jaar
  • Twee kinderen: 520 euro per maand, 6240 per jaar

 

Studie

Ook aan de studieperiode hangt een flink prijskaartje. Je kunt het ze natuurlijk zelf laten betalen (kinderen zijn rond die leeftijd immers al oud genoeg om een baantje te nemen), maar als je het toch uit eigen zak wilt doen:

  • Een uitwonende student is volgens het Nibud maandelijks ongeveer 980 euro kwijt aan studiekosten -boeken, kleding en vaste lasten zoals huisvesting. Dat betekent 11.760 euro per jaar.
  • Een thuiswonende student maakt minder kosten, je kunt dan rekenen op ongeveer 535 euro per maand. (Zo'n 6.420 euro per jaar.)

 

Doe de test

Tel je bovenstaande cijfers bij elkaar op, dan kom je toch uit op een behoorlijk bedrag. Niet erg, want kinderen zijn het meer dan waard natuurlijk, maar wel fijn om op zo'n moment je financiën onder controle te hebben. Wil je weten of jij op de goede weg bent? Doe dan de Goed met Geld Test van Aegon. Dit is een korte test van een paar minuten om te kijken hoe goed jij bent met geld en hoe je nog beter wordt. Zodat iedereen bewust een keuze kan maken voor een gezonde financiële toekomst.

BN'er-moeders op Instagram

Van weekendboodschappen tot aan huiswerk: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Kusje

 

Zò trots en zò gek op dit heerlijke jochie, #LUX ❤️

Een bericht gedeeld door Bettina Holwerda (@bettina_holwerda) op


Lievelingsplek

 

Mijn lievelingsplekje. #brabant #mijnthuis #familie #❤️

Een bericht gedeeld door Vivian Reijs - VIVONLINE (@vivianreijs_vivonline) op


Hard aan het werk

 

Hier wordt een boekbespreking voorbereid. #lampje

Een bericht gedeeld door Georgina Verbaan (@gverbaan) op


Zou het genoeg zijn?

 

Lees ook
Boodschappen doen met drie kinderen: zo doe je dat in 15 minuten >


'Spontane foto'

 

Zie hier het resultaat van het maken van een ‘spontane foto’ 😂❤️

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Wijze woorden

 

✨door Rupi Kaur via @mothermusemag

Een bericht gedeeld door Romy Boomsma 🌿 (@romyboomsma) op


Prachtige foto

 

 

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

harde werker en moeder
Beeld: Pexels

Als advocaat staat blogger Candace Alnaji vrouwen bij die gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt omdat ze zwanger zijn of kinderen hebben. ‘Hun kansen worden ontnomen omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen.’

‘Maar je kunt heel goed én een harde werker én moeder zijn’, schrijft ze op Scary Mommy.
 

Identiteit

Candace las een essay van een zwangere vrouw, waarin zij uitlegde dat zij zichzelf geen ‘moeder’ zou gaan noemen. De reden: ze wilde niet dat haar identiteit als moeder de rest van haar leven zou overschaduwen. ‘Inmiddels heeft ze een baby en beschrijft ze zichzelf in haar blogs nog steeds niet als moeder’, zegt Candace. ‘Daar is niets mis mee - iedereen moet zichzelf op zijn eigen manier uiten. Maar als ik een blog schrijf, zal ik mezelf altijd moeder noemen.’

 

Lees ook:
'Het moederschap staat gelijk aan 2,5 fulltime baan' >

 

Discriminatie

Candace is advocaat op het gebied van arbeidsdiscriminatie. ‘Voordat ik kinderen kreeg’, vertelt ze, ‘vertegenwoordigde ik moeders. Zij werden door hun werkgevers gediscrimineerd op basis van hun status als moeder. Ze werden lastig gevallen omdat ze een miskraam hadden of omdat ze leden aan een postnatale depressie.’ Sinds Candace zelf kinderen heeft, kan ze hun pijn en frustratie heel goed voorstellen. ‘Veel moeders worden hun kansen ontnomen – gewoon omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen en vervolgens blijven werken.’
 

‘Moeder én goede werker’

Volgens Candace is het belangrijk om de huidige en toekomstige generatie vrouwen te laten zien dat je heel goed een moeder én iets anders kunt zijn. ‘Het moederschap vormt een heel groot deel van je identiteit’, legt ze uit, ‘maar daarnaast kun je ook een goede werker zijn. We hebben vrouwen nodig die zeggen: ‘Ik ben advocaat en ook een moeder. Ik ben verpleegster en ook een moeder.’ Dus of ik nou tachtig of twaalf uur per week werk, ik zal in mijn blogs altijd schrijven dat ik een advocaat, schrijfster én moeder ben.’


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >