In samenwerking met Kek Mama

Laat die euro’s maar rollen: dit kost een kind gemiddeld per jaar

12.03.2018 09:31
dit-kost-een-kind

Van luiers, speelgoed en opvang tot indirecte kosten als extra gas, water en licht: enig idee hoeveel geld je gemiddeld uitgeeft aan je kind? Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft er wat berekeningen op losgelaten.

Het zal je vast niet verbazen, maar die bedragen zijn niet voor de poes.

 

Indirecte kosten

Volgens het Nibud kost een kind tot zijn twaalfde zo’n 50.000 euro. Niet alleen kleding, eten, opvang en speelgoed zijn hierin meegenomen, maar ook kosten als extra gas, water en elektriciteit. Een verjaardagsfeestje? Dagje weg? Vakantie? Tel deze zaken er erbij op en je komt nog wel op een hoger bedrag uit.

Kosten per maand en per jaar

De praktijk laat zien dat hoe meer een gezin verdient, hoe ‘duurder’ het kind is. Maar laten we het gemiddelde nemen. Stel, jouw gezin heeft een besteedbaar inkomen van 2000 euro per maand. Dan zijn je kosten voor:

  • Eén kind: 340 euro per maand, 4080 euro per jaar
  • Twee kinderen: 520 euro per maand, 6240 per jaar

Lees ook
Studie van je kind betalen? Dan moet je dit bedrag achter de hand hebben >

Studie

Ook aan de studieperiode hangt een flink prijskaartje. Je kunt het ze natuurlijk zelf laten betalen (kinderen zijn rond die leeftijd immers al oud genoeg om een baantje te nemen), maar als je het toch uit eigen zak wilt doen:

  • Een uitwonende student is volgens het Nibud maandelijks ongeveer 980 euro kwijt aan studiekosten -boeken, kleding en vaste lasten zoals huisvesting. Dat betekent 11.760 euro per jaar.
  • Een thuiswonende student maakt minder kosten, je kunt dan rekenen op ongeveer 535 euro per maand. (Zo’n 6.420 euro per jaar.)

 

Doe de test

Tel je bovenstaande cijfers bij elkaar op, dan kom je toch uit op een behoorlijk bedrag. Niet erg, want kinderen zijn het meer dan waard natuurlijk, maar wel fijn om op zo’n moment je financiën onder controle te hebben. Wil je weten of jij op de goede weg bent? Doe dan de Goed met Geld Test van Aegon. Dit is een korte test van een paar minuten om te kijken hoe goed jij bent met geld en hoe je nog beter wordt. Zodat iedereen bewust een keuze kan maken voor een gezonde financiële toekomst.