Van luiers, speelgoed en opvang tot indirecte kosten als extra gas, water en licht: enig idee hoeveel geld je gemiddeld uitgeeft aan je kind? Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft er wat berekeningen op losgelaten.
Lees verder onder de advertentie
Het zal je vast niet verbazen, maar die bedragen zijn niet voor de poes.
Indirecte kosten
Volgens het Nibud kost een kind tot zijn twaalfde zo’n 50.000 euro. Niet alleen kleding, eten, opvang en speelgoed zijn hierin meegenomen, maar ook kosten als extra gas, water en elektriciteit. Een verjaardagsfeestje? Dagje weg? Vakantie? Tel deze zaken er erbij op en je komt nog wel op een hoger bedrag uit.
Lees verder onder de advertentie
Kosten per maand en per jaar
De praktijk laat zien dat hoe meer een gezin verdient, hoe ‘duurder’ het kind is. Maar laten we het gemiddelde nemen. Stel, jouw gezin heeft een besteedbaar inkomen van 2000 euro per maand. Dan zijn je kosten voor:
Ook aan de studieperiode hangt een flink prijskaartje. Je kunt het ze natuurlijk zelf laten betalen (kinderen zijn rond die leeftijd immers al oud genoeg om een baantje te nemen), maar als je het toch uit eigen zak wilt doen:
Lees verder onder de advertentie
Een uitwonende student is volgens het Nibud maandelijks ongeveer 980 euro kwijt aan studiekosten -boeken, kleding en vaste lasten zoals huisvesting. Dat betekent 11.760 euro per jaar.
Een thuiswonende student maakt minder kosten, je kunt dan rekenen op ongeveer 535 euro per maand. (Zo’n 6.420 euro per jaar.)
Doe de test
Tel je bovenstaande cijfers bij elkaar op, dan kom je toch uit op een behoorlijk bedrag. Niet erg, want kinderen zijn het meer dan waard natuurlijk, maar wel fijn om op zo’n moment je financiën onder controle te hebben. Wil je weten of jij op de goede weg bent? Doe dan de Goed met Geld Test van Aegon. Dit is een korte test van een paar minuten om te kijken hoe goed jij bent met geld en hoe je nog beter wordt. Zodat iedereen bewust een keuze kan maken voor een gezonde financiële toekomst.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.