Dit kost een oppas gemiddeld

11.02.2019 13:28
kosten oppas Beeld: Shutterstock

Gezellig met z’n tweeën een avondje uit? Regel een oppas en je zit gebakken. Maar wat kost een babysitter gemiddeld en waar moet je op letten?

Welke oppas?

Het kan lastig zijn om een goede, betrouwbare oppas te vinden. Veel ouders gaan af op de ervaringen van vrienden en familie. Maar je kunt natuurlijk ook iemand via een advertentie zoeken en kijken of er een klik is – tussen jullie, maar ook zeker tussen je kind en de oppas. Op Sitly.nl staan duizenden jongeren ingeschreven die zich beschikbaar stellen als oppas. Het platform helpt je om een geschikte oppas in jouw buurt te vinden.
 

Lees ook:
Kind bij de oppas? 5x leuke uitjes >

 

Wat kost een oppas?

De kosten van een babysitter hangen onder meer af van de tijden en de werkzaamheden. Liggen de kinderen al in bed of moet de oppas ze naar bed brengen? Gaat het tarief omhoog na middernacht en blijft de oppas misschien slapen?
Ook speelt natuurlijk mee voor hoeveel kinderen er gezorgd moet worden. Gemiddeld kan je een bedrag van 4 tot 6 euro per uur aanhouden voor één kind. Voor twee kinderen is dat 6 tot 8 euro en voor drie kinderen 8 tot 10 euro per uur. Deze bedragen gelden voor een oppas die bij je thuiskomt en die wat ouder is. Een oppas die bijvoorbeeld een opleiding als pedagogisch medewerker op zak heeft, verlangt natuurlijk een wat hoger tarief dan iemand met weinig oppaservaring. Kies je voor een scholier (15-18 jaar oud) dan liggen de gemiddelde bedragen iets lager, zo’n 3,10 tot 4,70 euro per uur.

De bovenstaande bedragen vormen een richtlijn voor een informele oppas. Deze staat niet als gastouder geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang. Je krijgt voor deze oppas geen kinderopvangtoeslag.
Kies je voor een professionele oppas via een oppasbureau, dan betaal je ongeveer tussen de 7 en 9 euro per uur. Er zijn ook bureaus waar je zelf een oppastarief kunt afspreken met de babysitter.

 

Extra kosten

Doet je oppas ook huishoudelijke klusjes, dan ben je natuurlijk wat meer kwijt. Reken op ongeveer 10,50 tot 13,50 euro per uur – hetzelfde bedrag dat een hulp in de huishouding gemiddeld kost. Is de oppas alleen ’s avonds aanwezig, dan kun je een vast bedrag per avond afspreken of een vergoeding per uur.
 

Bron: Nibud

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >