‘Ik krijg de kriebels van moedergroepjes, maar durf er niet van weg te blijven’

14.03.2023 06:13
het dilemma moedergroepjes Beeld: Getty Images

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke week vertelt een lezeres daarom over haar dilemma.

Didem (29) is getrouwd met Bartu (30) en moeder van Sami (4) en Nina (9 maanden).

“Sinds ik moeder ben, heb ik gruwelijk last van fomo: fear of missing out. Niet omdat ik nauwelijks meer uitga, en ’s avonds doorgaans al om tien uur mijn bed induik. Ik ben bang dat ik buiten de moedergroepjes val. En dat terwijl ik er helemaal niet bij wil horen.

Vriendinnen

Ik heb vriendinnen zat, en op mijn vrije dagen ben ik blij als ik een momentje voor mezelf weet te vinden. In groepsapps van school en de buurvrouwen die ook allemaal jonge kinderen hebben, worden wekelijks koffieochtenden en speelmiddagen georganiseerd – waarbij de laatste niet zelden uitmonden in borrels waar alle roddels uit de buurt en van het schoolplein over tafel vliegen. Ik krijg er de kriebels ben, en houd me doorgaans op de achtergrond. Maar tegelijkertijd ben ik bang om daardoor buitengesloten te worden. Nogal tegenstrijdige gevoelens, niet?

Lees ook – ‘De groepsapps staan op stil, maar daardoor ben ik altijd de sjaak’ >

Moedergroepjes

Wanneer ik moeders uit die groepjes tegenkom maak ik altijd een praatje, en Sami speelt met een aantal van hun kinderen. Maar wanneer ze me uitnodigen om ook koffie te komen drinken op onze vrije vrijdag, vliegt het me aan. Eens in de zoveel tijd zeg ik ja, om compleet uitgeput weer thuis te komen.

“Ver van wegblijven, zegt mijn gevoel, maar ik wil geen paria zijn”

Ik heb altijd het gevoel dat iedereen elkaar beoordeelt op haar moederschap, of roddelt zodra iemand de bijeenkomst weer verlaat. Ver van wegblijven dus, zegt mijn gevoel, maar ik wil geen paria zijn. Het lijkt de middelbare school wel weer. Hoe vind ik hier een goede weg in?”

 

Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.