Klaar met Parro? ‘Ook leerkrachten nog net niet overspannen de feestdagen in’

06.12.2023 15:01
Beeld: Getty Images

December één groot feest? Zeker, al slaan we sommige dingen met liefde even over. En Jose al helemaal. Ze vertelde Parro de hele maand december van haar telefoon te verwijderen. Lekker rustig. Jullie reageerden massaal.

Leonie: “Het is toch leuk en van al die leuke dingen zie je ze helemaal opleven en glimmen. Tenminste mijn 6-jarige dochter. En ja ik werk ook gewoon vier dagen in de week en moet soms haasten en schuiven maar ik weet dat mijn dochter het geweldig vindt als ik mee ga op herfstwandeling of naar het museum. Het duurt al zo kort voordat ze gaan puberen en niks meer van je willen met de leuke dingen.”

Sonja: “Ze slaan een beetje te veel door op scholen voor mijn gevoel. Hou het wat beperkter en wat leuks in de laatste week en dan zal het wel goed zijn en ook gezellig. En zonder iedereen op kosten en extra stress te jagen. Less is more. Eenvoud, samen, de essentie…”

Pricilla: “Haha, ik vind het ook altijd wel rare weken hoor. Het lijkt soms wel alsof het een kunst is om alles in twee weken te proppen. Als juf moet je er twee maanden van bij komen volgens mij, gelukkig vinden veel kids het leuk. Maar er zijn er ook veel die er niet zo best opgaan. Alles waarvan je al weet dat het gaat komen, gewoon al in oktober bestellen of halen, scheelt veel stress. Ik zou alleen niet mijn kind de dupe laten worden, is echt sneu als ze buiten de groep vallen (helemaal als dat niet nodig is).”

Eva: “Maar dan vist je kind telkens achter het net. Die heeft dan geen oase of als enige een normale outfit aan terwijl iedereen in kersttruien loopt.”

Yasmijn: “Ja, dat is net als de laatste weken voor de zomervakantie. Dan moet er ook ineens nog van alles leuks. Kinderen zijn al moe van het slechte slapen door het warme weer en dan nog allerlei excursies, waterfeesten op het plein, afscheidscadeautjes etc… Op het voortgezet onderwijs gaat dit trouwens ook vrolijk door. Zoon zit in de 3e en ze vieren dus wel sinterklaas. Zoon heeft net als zijn klasgenoten er weinig zin in, dus zitten veel ouders te zwoegen op een surprise of gedicht voor een kind wat ze niet kennen. Ik hoop dat het in de bovenbouw over is.”

Nicolle: “Daarom zorg ik dat ik in November al een kersttrui gescoord heb en dat ik niet te veel afspraken voor werk extra inplan in december en neem ik wel altijd lekker de 1e week van Januari vrij om weer bij te komen.”

Corina: “Ik beken, ik ben ook zo iemand. Ik ben totaal geen fan van volgepropte agenda’s. Ga lekker spelletjes doen ofzo, of kaarsjes aan en verhaaltjes. Kinderen zijn vaak al blij met weinig, het zijn vaak de volwassenen die graag als voorbeeld of held in de spotlight willen staan.”

Marjelle: “Wat een zottigheid .. ik kan me niet herinneren dat we ooit zo’n dingen op het laatste moment moesten regelen! Te belachelijk voor woorden ! Wat was dat toen fijn zonder mobile telefoon met dit soort waardeloze groepsapps. Wij kregen een week van te voren een briefje via het kind dat hij/zij iets mocht meenemen, knuffel of zo. Verder het bekende lootje drie weken voor Sint. Wij hadden geen gezeik aan de kop, ook niet over traktaties. Man man man, wat een kansloze zever tegenwoordig, vroeger dertig spekjes of lolly’s mee en iedereen was blij!”

Denise: “Hier is het ook om te janken, vooral leuke klassen uitjes. Meteen 74 foto’s tegelijk op dat Parro. Daar kan ik helemaal tureluur van worden!”

Maraly: “Ik heb de klassenapp en ‘Social Schools’ er nooit afgegooid omdat ik toch betrokken wilde blijven bij mijn kind op school en met wat er in de klas gebeurde. Maar ik herken de frustratie wel hoor. Zo vaak dat er op het laatste moment werd medegedeeld dat het kind ergens naartoe moest worden gebracht of dat er iets moest worden meegenomen. Ik wrong me dan maar in allerlei bochten om het nog voor elkaar te krijgen, maar heb ontelbare keren ‘komen ze @#€&!? NÚ mee!!!’ naar mijn telefoon geroepen. Dus ja, de stress herken ik wel….maar de apps van mijn telefoon afgooien en riskeren dat mijn kind als enige iets niet bij zich heeft…? Dat zou ik nooit hebben gedaan.”

Baukje: “Kun je nagaan hoe de meesters en juffen zich voelen. Doe je niets, dan is het niet goed. Doe je ’te veel’ dan is het ook niet goed. Wij/zij kunnen het ook niet helpen dat het ineens december is. Dus gewoon mee bewegen in wat er is. Voor je het weet is deze gezellige maand weer voorbij en is het weer een ‘saaie’ januarimaand.”

Marieke: “Misschien kunnen we met z’n allen wat minder organiseren? Fijn voor leerkrachten en ouders. Ook leerkrachten gaan nog net niet overspannen de feestdagen in. Wat meer de focus op leren leggen. Helaas wordt er ook geklaagd als het wat minder is. Je bent dan opeens geen leuke school meer.”

Lisa: “Zo blij dat de jongste in groep acht zit, laatste jaar met alle last-minute spullen die je mee moet geven. Het zit bij mij inmiddels ook op mijn irritatie, denk dat ik zelf na drie kids ook toe ben aan een basisschool vrij bestaan.”

Inge: “Ik werk zelf in het basisonderwijs en het valt ook niet mee om het iedereen naar de zin te maken. Eén ding weet ik wel, die activiteiten worden georganiseerd om kínderen een leuke ervaring te geven. Voor de leerkrachten is het ook aanpoten met al die extra activiteiten. Ooit een kerstdiner gedaan met 25 kleuters tegelijk? Of kerststukjes gemaakt? Best intensief en dat is een understatement.. Maar ik word toch ook elk jaar weer blij van die enthousiaste snoetjes. De één vindt het te veel, de ander vindt het te weinig. Ik kijk naar de kinderen.”

Henriette: “Wij krijgen ook bericht wanneer bijvoorbeeld een juf ziek is, en kinderen noodgedwongen vrij moeten. Ook komen via Parro uitnodigingen binnen voor o.a oudergesprekken. Ik vind het juist leuk om te zien wat onze zoon allemaal doet op school.”

Martha: “Echt leuk.. jouw kind heeft er elke keer niks mee omdat jij stress hebt. Natuuuuuurlijk vinden we het allemaal veel of irritant, maar om daar nou je kind de dupe van te laten worden, gaat wel erg ver.”