‘Onze kerstspullen zijn uniek, dus ik kan niet even naar het tuincentrum voor een nieuw exemplaar’

15.12.2022 12:29
kerstfan Gwen nostalgie boerderij Beeld: Gwen Dorpmanns Studio en privé

Gwen (46) is samen met Rob (47) en moeder van Dirkje (10) en Saartje (13). Ze wonen in Limburg, waar het kerstdiner het hoogtepunt van hun feestdagen vormt.

“Zodra ik de straat van onze kleine boerderij uit 1815 in rijd, denk ik: heerlijk, ik ben weer thuis. De boerderij heeft iets kneuterigs, zeker als ie in de donkere wintermaanden vol lampjes hangt – Rob z’n hobby. Het begon ooit met de voorgevel, maar inmiddels hangen ook de zijkant, de nok en het tuinhuis vol. Het liefst zou hij het hele dorp versieren. Lichtgevende herten en sleetjes heb ik nog kunnen voorkomen, want het moet wel sfeervol blijven.

Lees ook – Kerstboom kopen en optuigen met kinderen: zó pak je dat aan >

Nostalgie

De versiering binnenshuis is mijn werk. Bijna alles wat ik ophang ademt nostalgie, geheel in de stijl van de boerderij. Zo hangen aan de voordeur mijn oude schaatsen, in de boom van die papieren engelen die je vroeger in je poëziealbum plakte en aan de kroonluchter prijken de oude kerstballen van Rob z’n overgrootoma. Helaas is een daarvan vorig jaar gesneuveld tijdens de naailessen die ik aan kinderen geef. Geen drama hoor, maar wel jammer.

Onze kerstspullen zijn uniek, dus ik kan niet even naar het tuincentrum voor een nieuw exemplaar. Sowieso komen we daar in de kerstperiode vrijwel nooit. We wonen vlak bij de grens, dus het barst er vaak van de oosterburen die iets te enthousiast komen kerstshoppen – nou, dan heb ik het al gezien.

kerstfan Gwen nostalgie boerderij kerstfan Gwen nostalgie boerderij

Kerstdiner

Het grappige is dat ik de hysterie in de supermarkten vlak voor kerst geen enkel probleem vind. Die volle winkelpaden en -karretjes geven me juist energie. Ik weet precies wat we nodig hebben en waar alles ligt. Rob gaat mee en onze dochters soms ook, als een familie-uitje. Ook zij zijn dol op kerst en helpen bij het samenstellen van het diner. Niveau sterrenchef doen we onszelf niet aan, maar we proberen altijd wel één uitdagend gerecht, zoals een dessert met hopjesmousse.

Dit jaar staan we voor een extra uitdaging, want ik eet sinds kort voornamelijk vegetarisch. Dat gaat me goed af, maar ik ben wel benieuwd of ik de verleiding van varkenswangentjes – mijn guilty pleasure – kan weerstaan.

“Van kerstavond tot derde kerstdag: ’t is alle dagen feest”

We vieren het op eerste kerstdag met mijn ouders en schoonouders, maar eigenlijk is het alle dagen feest. Op kerstavond eten we bij mijn schoonouders en tweede kerstdag zijn we traditiegetrouw met de hele familie, een club van vijftig man. Alsof dat nog niet genoeg is komen we op derde kerstdag óók nog samen, voor de verjaardag van mijn neefje. Gelukkig staan er in plaats van kersthapjes dan Limburgse vlaaien op tafel.”

Dit artikel staat in Kek Mama 12-2022, verkrijgbaar in de winkel vanaf 29 november.

kerstfan Gwen nostalgie boerderij kerstfan Gwen nostalgie boerderij

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.