Kerstboom kopen en optuigen met kinderen: zó pak je dat aan

23.11.2021 13:25
kerstboom kinderen

Het is natuurlijk een romantisch plaatje, zo samen met je kinderen een kerstboom optuigen, maar toegegeven: dit gaat onmogelijk zonder geweld en kapotte kerstballen. 

Dus laat dat romantische droombeeld los, breng de kinderen naar je schoonmoeder en zodra de boel staat zet je je bloedjes in een schattige kersttrui voor de boom. Of, en dat is stiekem nog wel gezelliger, doe je voordeel met onderstaande tips. 

 

1. Voorpret is het halve werk

Niet dat je het al in juli moet gaan hebben over de kerstboom, maar een paar dagen van te voren samen brainstormen is wel zo leuk. Wat wordt het voor boom? Waar moet-ie komen te staan? Als je je kinderen wat inspraak geeft, worden ze ongetwijfeld meteen enthousiast. Goed om te weten: geen zin om na een week al naalden van de grond te vegen? Kies dan voor een Nordmann. Die hebben nauwelijks naaldverlies én prikken niet. Wel zo fijn. Of koop een kunstkerstboom

 

2. Ga voor onbreekbare ballen

En hoewel die niet altijd zo glimmen als de breekbare exemplaren, je krijgt er geen spijt van. Of, ook een idee: kies voor één setje onbreekbare ballen en laat je kinderen alleen die in de boom hangen. Voorkom je echt een hoop gedoe mee.

 

3. Zelf een bal uitzoeken

Werkt ook altijd goed. Ga naar het tuincentrum, laat je kind zelf iets uitzoeken en de kans is groot dat-ie er zó veel waarde aan hecht, dat-ie ‘m met militaire precisie in de boom wil hangen. Zo kan jij je focussen op de rest van de versiering.

 

Lees ook
29 dingen die je denkt als je met je kinderen de kerstboom optuigt  >

 

4. Stal niet je complete collectie aan kerstversiering uit

Dan zie je door de (kerst)bomen het bos niet meer en je kinderen al helemaal niet. En: hoe meer kerstballen je uitstalt, hoe meer er kunnen sneuvelen. Bedenk daarom op zolder al voor welk kleurenpallet je dit jaar gaat en neem alleen de versiering mee die je nodig hebt.

 

5. Of maak de versiering samen

Want met een slinger waar je kind net een halfuur mee bezig is geweest, is-ie vast wel wat voorzichtiger. Dus leef je samen helemaal uit met het knutselen van kerstdecoraties

 

6. Om ruzie om de piek te voorkomen…

Wie zet ‘m erop? Maak een schema als je meerdere kinderen hebt. Het ene jaar kind 1 en het andere jaar kind 2, bijvoorbeeld. Gaan ze daar niet mee akkoord? Dan koop je er gewoon twee – net zo makkelijk.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >