Word je kind op het kinderdagverblijf opgevangen of opgevoed? Wij vroegen het jullie op social media en jullie zijn het (bijna) unaniem met elkaar eens.
Lees verder onder de advertentie
Kristel: “Tuurlijk worden ze ook opgevoed op het kinderdagverblijf. Wij merken vaak dat kinderen van huis uit soms helemaal geen grenzen mee krijgen en dan probeer je samen met ouders een plan te maken wat werkt voor hun kind. Dus in deze zeg ik samenwerken bij het opvoeden indien mogelijk.”
Lees verder onder de advertentie
Ynette: “Absoluut opvoeden. Ik werk in de kinderopvang en opvoeding stopt niet thuis. Overal waar een kind komt zou het opgevoed moeten worden en regels en normen en waarden etc. leren. Iedereen die hierover twijfelt zou eens een dag mee moeten komen lopen in de kinderopvang, dan zie je hoeveel meer wij doen dan alleen opvangen en verzorgen.”
Judith: “It takes a village to raise a child. Laatst nog een discussie met m’n buurman over gehad. In principe voedt iedereen op met wie een kind in aanraking komt. Volwassenen en leeftijdsgenootjes. Dus zeker (!) een kinderdagverblijf.”
Sam: “De basis ligt thuis, kinderdagverblijf helpt dit te onderbouwen. Wij krijgen vaak ouders die opvoedhulp nodig hebben.”
Sanne: “Ja. Er moeten regels zijn op een kdv om niet complete chaos te veroorzaken. Maar.. of je het opvoeden kunt noemen. Het is opvangen met opvoedkundige aspecten. Je leert ze dingen. Maar de basis van de opvoeding ligt ECHT thuis. Ouders zijn namelijk ALLES voor kinderen en daar kijken ze naar voor hun ultieme voorbeeld.”
“De basis van de opvoeding ligt echt thuis”
Lees verder onder de advertentie
Leanne: “Je kan een kind niet opvangen zonder op te voeden. Dat zou betekenen dat je nergens grenzen aangeeft en nooit reageert op wat een kind zegt of doet.”
Kristel: “Thuis of op het kinderdagverblijf maakt weinig verschil. Een kind kan daar niet op anticiperen dus het is aan de ‘verantwoordelijke volwassenen’ op dat moment om alles in goede banen te leiden. Daar komt dus ook een deel opvoeding bij kijken.”
Linni: “Grotendeels valt opvoeding toch echt bij de ouders, maar er wordt op een kinderdagverblijf toch ook wel opgevoed.”
Janneke: “En wat doe je dan gedurende dat opvangen? Juist… School en opvang zie ik als een verlengde van de opvoeding. Een beetje van beide dus.”
Merel: “Ehh, een kind wordt elke minuut van de dag opgevoed, waar het ook is? Ontwikkeling stopt nergens..”
Femke: “Onzin, die twee gaan onlosmakelijk samen. Dankjewel en alsjeblieft zeggen, manieren leren, leren samen spelen/samen delen zijn allemaal onderdeel van opvoeding. En dat leren ze op de opvang evengoed.”
Nu de meivakantie achter de rug is, gaat het snel: nog maar twee maanden en dan begint de zomervakantie. Gaan jullie dit jaar voor weekje zon, zee en strand in Spanje of met de auto naar Zeeland? De eerste vraag die opborrelt bij het zoeken naar een vakantie is vaak: wat mag het kosten?
Je zegt “nee”, zij horen “misschien”. Jij dacht dat jij de ouder was, maar sinds deze kleine in je leven is, lijkt het alsof jíj bij hém op tijd naar bed moet. Herkenbaar? Dan heb je misschien een kind met een van deze sterrenbeelden – geboren bazen met een flinke wil.
Heather (33) is redacteur bij Kek Mama en moeder van een zoontje (4,5) en dochter (1,5). Haar columns zijn een mix van herkenbare momenten, hilarische situaties en kleine overwinningen in het moederschap.
Anouk (35) is samen met met Laurens (37) en moeder van Cato (6) en Emma (4). Haar schoonouders nemen haar dochters bijna elke maand naar een theatervoorstelling of pretpark, terwijl haar eigen ouders het geld hier niet voor hebben. Moet ze ingrijpen om scheve gezichten te voorkomen?
Elsemieke (31) is samen met T (32), moeder van twee zoontjes (4 en 1,5) en redacteur bij Kek Mama. Chaotisch, chronisch moe en heeft een brein met 46 tabbladen tegelijkertijd open. Probeert rust in de chaos te vinden, maar met drie mannen in huis is die rust ver te zoeken.
Je denkt misschien dat een relatie zomaar eindigt, maar het tegendeel is waar. Onderzoekers ontdekten dat het einde meestal al jaren van tevoren zichtbaar is – in twee duidelijke fases.