‘Je hoeft echt niet naar elke sportwedstrijd van je kind’

16.05.2019 15:59
naar elke sportwedstrijd kind Beeld: Unsplash

Een kind dat sport is natuurlijk heerlijk, maar moet het de hele gezinsagenda bepalen? Moeder Erika Hanson vindt van niet – absoluut niet, zelfs.

Probeer maar eens af te spreken met vrienden die ook kinderen hebben, in de weekends. De één moet naar de voetbalwedstrijd van zoon en de turncompetitie van dochter, terwijl de ander langs de lijn staat bij hockey van beide kids. Lunch op zaterdag? Onmogelijk. Doordeweeks dan? Nope: training.

Moeder Erika Hanson vindt het allemaal maar onzin, dat in dienst staan van de sport van je kind, schrijft ze op ScaryMommy. ‘Wat zijn de kansen dat je kind ooit een professionele sporter wordt?’, vraagt ze zich af. ‘Minimaal.’ De kans dat ze de rest van hun leven wel gewenst zijn op verjaardagen, bruiloften, begrafenissen en vakanties van of met vrienden en familie is vele malen groter, stelt ze. ‘Misschien zouden kinderen in de opvoeding moeten leren dáár wat meer nadruk op te leggen.’ Mocht je kind tot het luttele percentage behoren dat wél een olympische carrière in het verschiet heeft, dan zal hij je die enkele keer dat je een wedstrijd liet schieten om iets anders belangrijks te doen, vast wel vergeven, denkt ze.
 

Lees ook
Ionica checkt: Sport >

 

‘Doe je het voor hem of voor jezelf?’

En dan heeft ze nog een belangrijke reden om niet bij elke wedstrijd van haar kinderen aanwezig te zijn, schrijft ze: ‘Weet je wel hoeveel druk dat op een kind legt? Sport hij voor zijn eigen plezier, of om jou te entertainen? Denk je eens in hoe dat overkomt op je kind, dat je het zó leuk vindt om naar hem te kijken, dat je er tijd met je vrienden, familie en de rest van het gezin voor laat schieten? Plus tijd voor vrijwilligerswerk, of om uitgebreid koken?’

Prachtig natuurlijk als je zoveel tijd op het veld doorbrengt omdat je zelf ook coacht, bijvoorbeeld. Maar als je denkt daardoor nooit iets anders te kunnen doen tijdens een wedstrijd, heb je het mis, volgens Erika. ‘Want tussen al die andere ouders die nooit een sportevenement van hun kind overslaan, staan er genoeg die het óók wel een keertje van je kunnen overnemen.’

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >