Beeld: Unsplash
Beeld: Unsplash

Hartstikke leuk hoor, voetbal of hockey. Maar er zijn nog veel meer interessante sporten voor kinderen. De leukste opties op een rijtje.

 

Zumba

More content below the advertising
leuke kindersport

Onder volwassenen is deze swingende sport al jarenlang razend populair, dus waarom niet ook bij kinderen? Immers: (bijna) iedereen houdt van dansen. Tijdens Zumba-lessen leren kinderen op een vrolijke, luchtige manier leuke dansmoves. Het draait om gezond bewegen en vooral veel lol maken met elkaar. De lessen zijn geschikt vanaf 4 jaar en de pasjes zijn voor iedereen makkelijk te volgen. Hiphop, merengue en salsa worden voortaan in jullie huiskamer gedanst.

 

Kunstschaatsen

Soepel glijden over het ijs, een prachtige pirouette maken en schitteren in de mooiste schaatspakjes: het is niet gek dat kunstschaatsen ook bij kinderen tot de verbeelding spreekt. En kinderen kunnen deze droom eerder waarmaken dan je denkt: al vanaf 2,5 jaar zijn ze op sommige scholen welkom. Ze leren dan in een krabbelklasje de basisvaardigheden van schaatsen. Daarna stromen ze door naar een jeugdklas waar ze aan de slag gaan met zwierige moves.

 

Lees ook
DE DEUR UIT: De allerleukste watersporten voor kinderen >

 

Snorkelen/duiken

leuke kindersport

Een echte waterrat doe je en groot plezier met duiklessen. Vanaf 8 jaar kan er begonnen worden met snorkelles. Op een speelse manier wordt er dan geoefend in een zwembad. Vanaf 10 jaar kunnen kinderen beginnen met duiklessen. Ze moeten namelijk geconcentreerd de uitleg kunnen volgen. Op deze leeftijd wordt er uitsluitend in een zwembad getraind, en uiteraard staat veiligheid voorop. Er wordt ook met kleinere duikflessen gedoken zodat de duikuitrusting niet te zwaar is. Vanaf 12 jaar kan er een juniorbrevet gehaald worden en kunnen de duikavonturen beginnen.

 

Yoga

leuke kindersport

Welnee, bij kinderyoga draait het niet om zweverig gedoe en kruidenthee drinken. Kleine yogi’s oefenen met verschillende houdingen en hun ademhaling. Dit gaat spelenderwijs en met de nodige fantasie. Soms wordt er een verhaaltje voorgelezen, waarna kinderen dit naspelen met oefeningen (fladderen als een vlinder, rechtop staan als een boom, liggen als een slak). Allemaal pluspunten voor de creativiteit en het concentratievermogen van je kind.  

 

Aikido

Het Japanse Aikido is geen vechtsport maar een krijgskunst, gericht op zelfverdediging. Het maakt kinderen mentaal en fysiek weerbaarder. Het grote verschil met judo of karate is dat er geen wedstrijdelement in zit. Met deze eeuwenoude traditionele sport ontwikkelen kinderen zelfvertrouwen en verbeteren ze hun lichaamshouding en motoriek.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

voordelen-tweede-kind

Je staat dan misschien zo nu en dan 'in de schaduw' van je oudere broer of zus en krijgt vaker afdankertjes, maar er zitten ook een heleboel voordelen aan het tweede kind zijn. Blogger Rochaun Meadows-Fernandez somt ze op.

1. Je leert van ervaringen

"En dus niet op de harde manier - die zes maanden durende straf van je oudere broer of zus, daar zit je immers zelf écht niet op te wachten. Natuurlijk krijg je ook je rebelse fase, maar het motiveert je wel om innovatief te zijn (en om nieuwe manieren te vinden om de regels alsnog te overtreden)."

More content below the advertising

 

2. Je wordt altijd beschermd

"Op school voel je je onaantastbaar, want je hoeft maar één woord te zeggen of je oudere broer of zus komt in actie."3. Je kunt hun spullen gebruiken

"Boeiend als die outfit van je zus van vorig seizoen is, voor jou is-ie nieuw. Daarbij weet iedereen dat je altijd de nieuwste muziek hebt en slechts een muur verwijderd bent van de beste gadgets."

 

Lees ook
Opvoedtip: zo ga je om met ruzies tussen broers/zussen >4. Je ouders zijn milder voor jou

"Hoewel je misschien wat creatiever moet zijn met het overtreden van de regels, zijn je ouders met 'de jongste' vaak stukken milder. Want de oudste overtreffen? Dat gaat je toch niet lukken."5. Jij bent nooit eindverantwoordelijk

"En vooral niet als er iets misgaat. Als jij en je broer of zus vechten, heb jij bijvoorbeeld veel minder kans om in de problemen te raken - zelfs als jij de eerste duw gaf."6. Je weet niet hoe het is om zonder een broer of zus te leven

"En dat is het allermooiste: je bent nooit alleen. Je hebt altijd iemand die op je let, iemand om mee te praten en iemand om steun bij te vinden."

Bron: Scary Mommy
 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
kindgebonden-budget

Door een fout bij de Belastingdienst zijn honderdduizenden ouders gedupeerd: zij kregen geen kindgebonden budget, terwijl ze er wel recht op hadden. Het goede nieuws is dat het kabinet het deels zal nabetalen.

Minder leuk voor hen, want dat gaat een tegenvaller opleveren tussen de 375 miljoen en 445 miljoen euro.

More content below the advertising

 

600 euro per jaar

Rest nog wel de vraag: hoe heeft het zover kunnen komen? Komt-ie: de toeslag werd stopgezet als ouders teveel verdienden, maar zou automatisch hervat moeten worden als er weer aan de voorwaarden van de toeslag werd voldaan. Dat is alleen niet gebeurd. Vóór 2015 liepen ouders daardoor elk jaar gemiddeld 600 euro mis. Vanaf 2015 is dat ongeveer 1000 euro. Volgens staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) zijn sinds 2008 ongeveer 300.000 tot 400.000 gezinnen gedupeerd.

 

Lees ook
Het kindgebonden budget: hoe werkt het?

 

Het wordt onderzocht

Het kabinet zal de bedragen die vanaf 2013 te weinig zijn betaald alsnog uitkeren - gewoonlijk vervallen na vijf jaar bedragen waar mensen recht op hadden. Op dit moment wordt onderzocht hoe de terugbetaling moet worden geregeld en hoeveel tijd in beslag gaat nemen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >