‘Is mijn zoon (8) te oud om nog met me te douchen?’

16.08.2022 06:44
badeend handdoek hond

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke dinsdag vertelt een lezeres daarom over haar dilemma.

Susan (40) voert met haar ex een co-ouderschap over zoon Ryan (8) en dochter Robin (5).

“Dat mijn eerste kind een jongen bleek, was in eerste instantie even slikken. Ik groeide op zonder vader, in een gezin met vijf zussen. Mijn oudere zussen kregen allemaal dochters. En hier kwam ik. Met een piemel in mijn buik, zoals ik gekscherend riep vanaf het moment dat de testikels van mijn kind op het echoscherm verschenen. Iedereen vond het fantastisch, eindelijk een man in ons vrouwengezin. Ik hoopte vooral maar dat hij niet teveel van voetbal zou houden.

Lees ook – ‘Wat, zit jij in bad met je kind?’ >

Knuffelaar

Mijn wens kwam uit: Ryan is geen jongen die voldoet aan de clichés. Hij houdt van knutselen en biologie, is enorm gevoelig en een droom van een verzorgende broer voor zijn zusje. En: hij adoreert me. Het liefst ligt hij de hele dag tegen me aan, en kweelt hoe lief en mooi ik ben. Mijn dochter is ook een knuffelaar, maar lang niet zo aanhankelijk. Die trapt liever baldadig een balletje met haar vader, of fladdert na een snelle kus na school alweer naar haar buurmeisjes.

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.

Samen douchen

Sinds twee jaar zijn hun vader en ik gescheiden. In goede harmonie, maar omdat ze toen pas drie en vijf waren, maakte ik er vanaf dag één een gewoonte van om ’s avonds samen met ze te douchen. Wel zo efficiënt; zo kon ik ze in de smiezen houden en was zelf ook meteen klaar voor de nacht.

Robin stopte er een paar maanden geleden zelf mee, dat kon ze nu echt wel alleen. Maar Ryan wil nog steeds met mij samen poedelen. Hij is lang voor zijn leeftijd, en langzaam maar zeker voelt het steeds ongemakkelijker, dat grote, blote jongenslijf bij me in de douchecabine.

Voorzichtig heb ik al een paar keer gevraagd of hij niet groot genoeg is om het nu zelf te kunnen. Maar dat vindt-ie niet gezellig, zegt hij. Ik wil mijn kind niet afwijzen, maar ik vraag me af: is mijn zoon niet te oud om nog met me te douchen?”

 

Meer afleveringen van het dilemma? Elke dinsdag komt er een nieuw verhaal op KekMama.nl. Lees hier de eerdere dilemma’s.