Ingrid werd oma op haar 43e: ‘Mensen dachten dat ik aan mijn tweede leg was begonnen’

02.09.2021 10:47
jong oma portret

Terwijl sommige leeftijdsgenoten voor het eerst moeder werden, werd Ingrid oma.

Ingrid de Rover (47, zelfstandig ondernemer, getrouwd met Marc) is oma van Sarah (4). Ze heeft zelf twee dochters, Cecile (24, de moeder van Sarah) en Selina (21).

“Ze durfde het me niet eens te vertellen, dus appte ze: ‘Ik ben zwanger’. Ze had altijd al gezegd dat ze jong moeder wilde worden, maar op haar negentiende? Ik schrok, want was ze daar wel klaar voor? Ze was vastberaden, maar haar relatie was nog pril, en ze was net aan een studie begonnen. Anders dan ik toen ik op mijn 23e een kind kreeg; ik was al ‘verder’. Cecile was een kind dat een kind kreeg. Blij voelde ik me op dat moment nog niet. Dat mijn leven door deze beslissing ook op z’n kop zou komen te staan, besefte ik meteen. Ik kon in eerste instantie alleen maar huilen.
 

Baby in huis

Na de geboorte van Sarah kreeg Cecile een postnatale depressie, wij kregen de tien dagen oude baby in huis. Ik kon niet anders dan mijn dochter uit de brand helpen. Me ontfermen over dit kleine meisje was – net zoals dat in de natuur gaat bij tijgers – volkomen logisch.

Ondertussen was het een hels karwei om mijn eigen leven op de rit te houden. Ik had er voor mijn gevoel ongewild een derde kind bij gekregen en maakte me zorgen over mijn dochter. Ik was net bezig met het opstarten van een eigen bedrijf en zat ineens aan huis gebonden.
 

Lees ook
‘Dit zijn de voordelen van jong moeder worden’ >

 

Verliefd

Na een maand of zes ging het beter met Cecile en kon ze steeds meer zelf de zorg voor haar baby dragen. Sarah is nog steeds heel vaak bij ons en dat is maar goed ook, want ik was vanaf het allereerste moment verliefd op haar, misschien wel meer dan op mijn eigen kinderen. Het is een ongelooflijk lief, slim en knap meisje. Ze is nu vier en als zij met make-up op in een Elsa-jurk door mijn huis huppelt, maakt mijn fototoestel overuren. Ik vind het heerlijk om op mijn oppasmiddagen met haar te kleien en knutselen. Of we gaan naar de kinderboerderij.
 

‘Neehee, dat is mijn o-maaaa!’

Toen ze nog wat kleiner was en ik haar in de maxicosi in het winkelwagentje had, dachten mensen dat ik aan mijn tweede leg – Marc is mijn tweede man – was begonnen. Ze durfden het nooit te vragen, maar keken ons wel na. Sarah is er inmiddels wel een beetje klaar mee dat iedereen altijd ‘je moeder’ zegt als ze mij bedoelen. ‘Neehee, dat is mijn o-maaaa!’ antwoordt ze dan bijdehand. En laat vervolgens iedereen in shock achter.”
 

Dit portret stond eerder in Kek Mama.

 

 

Meer Kek Mama? Neem nu een abonnement en profiteer van leuke aanbiedingen!