Influencer Kae Sutherland (24) over werk, liefde en haar zwangerschap

10.12.2018 20:11
BN'er interview Kae Sutherland

Het was niet haar plan influencer te worden, want haar hart ligt bij haar bedrijven. Al is Kae Sutherland (24) nog maar weinig op kantoor geweest sinds de geboorte van Loua (8 maanden).

Haar zwangerschap was nog maar net bekend of Kae kreeg aan de lopende band opmerkingen over haar leeftijd. “Stond ik opeens in allemaal lijstjes van de meidenbladen: ‘Deze jonge meiden worden nu al moeder’. Ik snapte er niks van. Ik bedoel: ik was 23!” Ze was op haar zeventiende al klaar voor het moederschap, zegt Kae.
 

“Misschien over twee jaar dan”

“Ik wist mijn hele leven al dat ik dolgraag en jong moeder wilde worden, ik weet niet waar dat vandaan komt. Mijn vriend Diego en ik woonden een week samen toen we het voor het eerst over kinderen hadden. Oké, dat zeventien wel heel jong was, begrepen wij ook wel. ‘Misschien over twee ­jaar dan’, zeiden we. Konden we in elk geval onze opleidingen afmaken. Ik deed versneld mbo marketing en communicatie in twee jaar, Diego zat op de filmacademie. Het plan was dat ik daarna een hbo-­opleiding zou volgen, zoals mijn ouders zo graag wilden. Maar ik was achttien toen ik mijn mbo afrondde, had nog geen idee wat ik wilde studeren, en nam een tussenjaar. ‘Prima’, zeiden mijn ouders, ‘maar dan moet je wel iets zinnigs doen.’”

Dat werden twee bedrijven: sieradenlabel 4Ever with Everyone – “een uit de hand gelopen hobby in armbandjes fröbelen” met inmiddels meer dan tweehonderd verkooppunten – en social­-mediabureau A­-Sociaal Media. Plús een professioneel Instagram­account met 139 duizend volgers waarop Kae (deels betaald) kleding promoot en dingen deelt over het moederschap en interieur. En passant werkt ze aan een eigen kledinglijn, die in januari op de markt moet komen. Dat alles runt ze vanuit een “hysterisch kantoor in pasteltinten” in het centrum van Amsterdam, met een team van zeven vrouwen. De hbo­-opleiding is er nooit van gekomen.
 

Influencer

“Ik wilde eigenlijk helemaal geen influencer worden”, bekent Kae. “Ik vond het leuk om dingen over mijn leven te posten, maar mijn hart lag bij mijn bedrijven. De betaalde samenwerkingen met merken voor mijn Instagram-­account bestaan pas een jaar. Het bereik dat ik nu op Instagram heb, is me overkomen, maar ik vind het leuk dat ik er deels mijn werk van heb kunnen maken. Al hoef je van mij geen beauty­posts te verwachten: ik gebruik hooguit een beetje blusher.”

Gelukkig is er compagnon en grafisch ontwerper Romy Egas, met wie ze eind 2015 A­-Sociaal Media oprichtte en die alle zaken waarneemt wanneer Kae er niet is. “Ze kwam als stagiair voor mijn sieradenlabel binnen, maar ik wilde haar niet kwijt. Ik had alleen geen geld om haar een contract te bieden, dus richtten we samen A­-Sociaal Media op. We deden niets aan reclame voor mijn sieraden, alle promotie verliep via social media. Steeds vaker kreeg ik vragen van retailers of wij hun social­-mediakanalen niet ook konden vormgeven.” Zo geschiedde.
 

Lees ook
‘Ik ben de moeder over wie jullie praten, maar er is zoveel wat je niet ziet’ >

 

Verborgen reflux

Een gouden greep, zo bleek. Tijdens haar zwangerschap werkte Kae door tot twee dagen voor de uitgerekende datum – vijf dagen per week, minimaal van negen tot zeven. “Maar sinds Loua er is, ben ik nog maar weinig op kantoor geweest. Het gaat gewoon niet. In de eerste drie maanden vanwege het huilen: ze bleek verborgen reflux te hebben. Elke keer als ze uit mijn borst dronk, begon ze te gillen. Na vijf maanden stapte ik over op speciale voeding, en werd ze een heel ander kind. Maar de hele dag een baby mee naar de zaak, dat werkt niet.”

Tegen alle verwachtingen in zijn Kae’s ambities veranderd sinds ze moeder is, zegt ze. “Ik werk wel veel thuis. Kruip meteen achter mijn laptop zodra Loua slaapt. Maar ze slaapt nooit langer dan drie kwartier aaneen, en eigenlijk ben ik dan gewoon het liefst met haar bezig.”
 

“Waarom beginnen we er niet gewoon nu aan?”

Dat het toch nog tot haar 23e duurde tot Kae zwanger raakte, is puur toeval. “We waren zo druk geweest met onze opleidingen, mijn bedrijven, en Diego ondertussen met zijn eigen restaurant onder ons huis dat hij had overgenomen van zijn ouders, dat we op een dag tegen elkaar zeiden: ‘Jee, de tijd is echt snel gegaan. Kijk waar we staan. Waarom beginnen we er niet gewoon nu aan?’ Toen was het zo gebeurd.”

Drie kinderen, daar droomt ze van. “Ik vind het moederschap heerlijk. Zit wel enorm boven op Loua: als een van de oma’s of mijn vriendinnen haar maar even vasthoudt, denk ik al: geef nu maar weer hier. Ik ben best een bezorgd type. Niet alleen over Loua; ook over anderen. Ik heb me gelukkig nog niet echt zorgen hóeven maken – los van die reflux dan.
 

Het hele interview staat in Kek Mama 13-2018.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >