praten over moeder
Beeld: Pixabay

Het is makkelijk oordelen, over andere moeders die het schijnbaar zo goed voor elkaar hebben, vindt Tanya Sharma. Moeders zoals zij, bijvoorbeeld, met gezonde kinderen, een eigen bedrijf en flexibele uren. Maar niemand ziet wat dat werkelijk inhoudt, of hoe ze dat heeft bereikt.

Ze voelt de blikken, schrijft Tanya op ScaryMommy, elke ochtend dat ze haar bijna tienjarige tweeling naar school brengt, en elke twee middagen per week waarop ze niet naar de buitenschoolse opvang hoeven. ‘Ik ben de moeder over wie iedereen praat’, denkt ze.

‘Wanneer ik ’s ochtends op hakken en in de make-up de klas inloop, zien buitenstaanders geen vrouw die uit het niets een bedrijf heeft opgebouwd. Die vijf jaar worstelde om zwanger te worden, zich als één van de weinige donkere vrouwen staande probeert te houden in een mannenwereld, en ’s avonds laat doorwerkt omdat haar werk dat nu eenmaal van haar vraagt. Ik krijg op de twee dagen dat ik thuis ben voor mijn kinderen meer werk voor elkaar in vier uur dan de meeste mensen in acht, maar voel me schuldig op de overige drie dagen, wanneer mijn kinderen pas na zessen thuiskomen.’

 

Vooruit koken op zondag

Mensen zien niet hoe ze op zondagen vijf uur in de keuken staat om vers vooruit te koken voor de komende week, denkt ze. Hoe ze onderweg naar avondverplichtingen in de auto haar werkmail nog beantwoordt en de volgende ochtend om acht uur ’s ochtends al doodmoe in de sportschool staat, omdat dat nu eenmaal het enige moment is waarop ze een gaatje kan vinden in haar agenda.

‘Al die momenten vol onzekerheid en twijfel als moeder, werkgever, echtgenote, dochter, zus en vriendin – die ervaar ik óók’, schrijft Tanya. ‘Anderen roepen wel hoe makkelijk ik het heb, met mijn eigen zaak, flexibele uren en een baan waarin ik dolgelukkig ben, maar niemand ziet wat ik ervoor moest doen om hier te komen.’
 

Lees ook
Deze moeders werken fulltime >

 

Respect voor de thuisblijfmoeder

Van fulltime moeder – ‘de zwaarste baan ooit’ – stapte ze over naar fulltime werkgever, toen haar kinderen naar de basisschool gingen. ‘Na vier jaar thuis zijn met mijn tweeling moest ik wel: ik verloor mezelf compleet, als thuisblijfmoeder.’ Het moederschap kwam haar bepaald niet aanwaaien, dus toen ze eindelijk kinderen kreeg, werd dat haar volledige identiteit, legt ze uit.

Diep respect voor vrouwen die dat volhouden, benadrukt ze. Maar degenen onder hen die over haar praten, realiseren zich niet welke weg ze heeft afgelegd, denkt Tanya. Dat ze met de overgave waarmee ze zich in het moederschap stortte, niemand een dienst bewees. ‘Mijn gezin verloor daardoor namelijk de sterke, dynamische vrouw die ik eigenlijk ben’, zegt ze.

 

Ouderraad

Uiteindelijk is ze een vrouw als iedere andere, wil ze maar zeggen, en ze vindt het belangrijk dat mensen dat zien. ‘Dat ik naast mijn fulltime baan ook voorzitter ben van de ouderraad op school, bijvoorbeeld. En vrijwilligerswerk doe voor ouders die het moeilijker hebben dan ik. Mijn schijnbaar perfecte en makkelijke leven is me niet zomaar overkomen; daar heb ik keihard voor gewerkt.’ Net zoals andere moeders keihard werken voor hún levens. ‘Ik zie dat. Als zij mij echt zouden zien, zouden ze zich realiseren dat onze levens als moeders puntje bij paaltje nauwelijks van elkaar verschillen.’

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

moederschap burnout
Beeld: Unsplash

Joanna McClanahan balanceert op het randje van een burnout. Een moederschapsburnout, om precies te zijn.

Het is halfzes ’s ochtends wanneer haar peuter haar wakker maakt na een enge droom. Joanna knuffelt hem, kijkt een tekenfilmpje, geeft hem een schone luier en iets te eten. Ondertussen maalt ze in haar hoofd al over alle klussen die haar te doen staan die dag. Afspraken nakomen, boodschappen doen, dingen onthouden. Ze stopt alvast een was in de machine, als ook haar oudere dochter wakker wordt. En dan moet de dag nog beginnen.

Haar leven als moeder: Joanna ervaart het als een eindeloze uitputtingsrace. De kinderen moeten van hot naar her gezeuld. Er dienen ruzies beslecht te worden, brandjes geblust en woedeaanvallen getemperd. De stortvloed aan kindervragen stopt nooit en dan wil ze ook emotioneel nog beschikbaar zijn voor haar gezin, schrijft ze op ScaryMommy. O ja, en ze werkt ook nog. Vanuit huis. Terwijl de kinderen door haar deadlines denderen.

 

Te gestrest om te slapen

Ze is moe. Zo moe, dat ze op een gegeven moment maar gewoon toegeeft, aan het gedrein van haar zoon en dwarse gedrag van haar dochter. ‘En wanneer ze dan eindelijk in bed liggen, kan ík alsnog niet slapen, omdat ik me alweer druk maak om de lijst met taken die me morgen te wachten staat. En de dag daarna, en de volgende week.’

Ze kan een hoop hebben, maar hier krijgt ze een burnout van, schrijft ze. ‘Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst wakker werd zonder nog steeds doodmoe te zijn.’ Want ja, ook haar nachten zijn druk, en eerder een serie korte dutjes dan een echte nachtrust van zes (ja, zes: ze moet wel realistisch blijven) uur.
 

Lees ook
Mama heeft een burn-out: 'Ik was in een leven beland dat me leeg slurpte' >

 

Geen fut voor vriendinnen

Het punt is: Joanna heeft geen vangnet van oppasoma’s en medemoeders. Ze heeft de fut niet om nieuwe vrienden te maken. ‘Een moederschapsburnout komt niet alleen door de uitputting en stress die we ervaren, maar ook door eenzaamheid. Je raakt geïsoleerd, wanneer je te gesloopt ben om ook maar een praatje aan te knopen.’

Ze heeft het gevoel dat ze op het punt staat te knakken. ‘Maar dan spreek ik mezelf toe dat deze periode niet voor altijd duurt. Er komt een moment dat mijn kinderen volwassen zijn en voor zichzelf kunnen zorgen. Dat ik me alleen nog maar hoef te focussen op mezelf. Al weet ik nu al dat ik ook dan nog non-stop voor ze klaar zal staan.’

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

BN'er-moeders op Instagram

Van een picknick tot aan lieve familiekiekjes: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Picknicken

 

Picknick met mijn kinderen.... die zijn inmiddels aan het spelen en ik zit met deze jongens! #gezellig

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) op


3 op een rij


Krijg je met dat weer

 

Even lunchen... 😅🌞🌡

Een bericht gedeeld door Daphne Deckers (@daphne_deckers) op


Gezellige boel


Lief

 

Kleine Leontientje met pop Liebelientje ❤️

Een bericht gedeeld door Leontine Borsato (@leontineborsato) op


Lees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >

 

De schoenen van mama

 

Hey, I put some new shoes on and suddenly everything is right! 👠 #momsshoes #ladyloulou

Een bericht gedeeld door • THISISDO • (@thisisdo) op


Willen wij ook

 

Stiekem wil ik Jonah's kamer.. 🐆🌿💚

Een bericht gedeeld door Liza Sips (@lizasips) op


Springend de week beginnen


Lief

 

❤️ Ik ben aan t werk en krijg deze foto. Pfff man zo lief

Een bericht gedeeld door Chantal Janzen (@chantaljanzen.official) op


Mowgli

 

My little Mowgli 😍

Een bericht gedeeld door Y O L A N T H E C A B A U (@yolanthecabau) op

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >