De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 34, 22 en 20) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.
Lees verder onder de advertentie
Hier lees je een van de vragen, mét antwoord
Een lieve man en familie, twee peuters, en toch voel ik me soms eenzaam. Ik ben jong aan kinderen begonnen, als enige van mijn vriendinnen, en ben overtuigd thuismoeder. Maar het lijkt wel of ik de enige ben. Dat alle andere moeders in mijn buurt en op school tien jaar ouder zijn is tot daaraan toe, moeilijker vind ik het dat ze allemaal een baan buitenshuis hebben.
Lees verder onder de advertentie
U hebt zeker lotgenoten, het is alleen moeilijker ze te vinden. Wat dat betreft hadden moeders van vroeger het makkelijker. Ze waren allemaal fulltime collega’s, troffen elkaar dagelijks bij de koffie, op het balkon als ze tegelijkertijd de was ophingen of bij de zandbak. Tegenwoordig werkt driekwart van de Nederlandse moeders gemiddeld 24 uur per week. Hun aantal neemt toe sinds de economie weer begon aan te trekken.
Opvoedwinkel
Hebt u misschien een opvoedwinkel in de buurt? Die zijn speciaal opgericht ter vervanging van de buurvrouw. Tante Do woonde er zo’n beetje toen haar kinderen klein waren – ze trof er veel gelijkgestemden, vriendelijke raadgeefsters en een topspeelhoek.
Lees verder onder de advertentie
Tinder, maar dan anders
Gelukkig is er een moderne manier om dit moderne probleem op te lossen: internet. Op sites als vriendinnenonline.nl, wannabefriends.nl en vriendin.nl zitten thuismoeders uit uw buurt op u te wachten. U vult uw woonplaats in, en bingo. Het is net Tinderen, maar dan anders.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Ouderschap is prachtig, maar soms ook doodvermoeiend. Gelukkig kunnen we leren van hoe ze het in Mozambique, Brazilië, Singapore en Maleisië aanpakken. Daar draait opvoeden minder om alles alleen doen en meer om samen dragen. En dat maakt het niet alleen lichter, maar ook leuker.