‘Ik voel me eenzaam: het lijkt wel of ik de enige thuismoeder in de buurt ben’

08.11.2017 11:19
Els en Do

De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 34, 22 en 20) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.

Hier lees je een van de vragen, mét antwoord

Een lieve man en familie, twee peuters, en toch voel ik me soms eenzaam. Ik ben jong aan kinderen begonnen, als enige van mijn vriendinnen, en ben overtuigd thuismoeder. Maar het lijkt wel of ik de enige ben. Dat alle andere moeders in mijn buurt en op school tien jaar ouder zijn is tot daaraan toe, moeilijker vind ik het dat ze allemaal een baan buitenshuis hebben.

U hebt zeker lotgenoten, het is alleen moeilijker ze te vinden. Wat dat betreft hadden moeders van vroeger het makkelijker. Ze waren allemaal fulltime collega’s, troffen elkaar dagelijks bij de koffie, op het balkon als ze tegelijkertijd de was ophingen of bij de zandbak. Tegenwoordig werkt driekwart van de Nederlandse moeders gemiddeld 24 uur per week. Hun aantal neemt toe sinds de economie weer begon aan te trekken.
 

Opvoedwinkel

Hebt u misschien een opvoedwinkel in de buurt? Die zijn speciaal opgericht ter vervanging van de buurvrouw. Tante Do woonde er zo’n beetje toen haar kinderen klein waren – ze trof er veel gelijkgestemden, vriendelijke raadgeefsters en een top­speelhoek.
 

Tinder, maar dan anders

Gelukkig is er een moderne manier om dit moderne probleem op te lossen: internet. Op sites als vriendinnenonline.nl, wannabefriends.nl en vriendin.nl zitten thuismoeders uit uw buurt op u te wachten. U vult uw woonplaats in, en bingo. Het is net Tinderen, maar dan anders.
 

Ook een opvoedvraag? Mail ’m naar elsendo@kekmama.nl

 

Tijdelijke aanbieding: Neem nu een abonnement op Kek Mama en krijg een gratis tas naar keuze >