Dat haar dochter steeds meer op eigen benen staat, gaat blogger Joanna Myers niet in de koude kleren zitten. ‘Ze is nog steeds mijn kleine meisje, maar gek genoeg mis ik haar nu al.’
Lees verder onder de advertentie
Hand in hand
De dochter van Joanna kruipt ’s ochtends bij haar in bed voor een dikke knuffel. Ook wil ze altijd hand in hand lopen op straat. ‘Ik vraag me af hoe lang het nog gaat duren voor dat verandert’, zegt Joanna. ‘Er komt een dag dat ze niet meer alles laat vallen zodra ik thuiskom, en zich in mijn armen stort. En dat uitgaan met vriendinnen een stuk interessanter zal zijn dan een avondje met mama op de bank voor de tv. Steeds vaker denk ik: wanneer komt het moment dat ze mij niet meer als één van de belangrijkste mensen in haar kleine wereldje zal zien?’
Joanna ziet haar dochter steeds zelfstandiger worden. ‘Ze spreidt haar vleugels, groeit op tot een grote, onafhankelijke meid.’ Een mooi proces, vindt ze, maar ook moeilijk om te zien. ‘Het maakt me verdrietig. Het zorgt er voor dat ik de tijd die we nu samen hebben, met beide handen wil vastpakken en wil bevriezen.’
Lees verder onder de advertentie
Ze weet dat haar dochter altijd van haar zal blijven houden. ‘Ook als tiener en later als volwassene. Maar het zal anders voelen. Ik ben nu nog niet klaar voor die verandering. Gelukkig is het een geleidelijk proces, maar tot mijn dochter volledig op eigen benen staat, zal ik werkelijk elk moment koesteren dat we samen hebben.’
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…