Je werk moet perfect zijn, het huis smetteloos en je wilt geen seconde van je kinderen missen. Herkenbaar? Blogger Wendy wordt het allemaal teveel en gooit het roer om.
Lees verder onder de advertentie
Als klein meisje neemt Scary Mommy-schrijfster Wendy Wisner zich voor om zowel een geweldige, betrokken moeder te zijn, als een mooie carrière te hebben. Dat loopt iets anders; na de geboorte van haar kinderen is ze jarenlang thuisblijfmoeder. Tien jaar later is ze weer aan het werk: ‘Hoewel ik bijna voltijd werk, neem ik nog dezelfde verantwoordelijkheden op me als toen ik thuisblijfmoeder was. Ik doe het meeste in het huishouden, kook maaltijden en vang de kinderen buiten schooltijden op. De meeste werkende moeders trappen in deze val. Het wordt van je verwacht dat je én fulltime moedert én fulltime werkt. En dat is zo, zó stressvol.’
Lees verder onder de advertentie
Niet klagen
Wendy somt op waar ze dagelijks zo druk mee is: kinderen verzorgen, naar school brengen, werken en het huishouden. ‘Ik vertel mezelf dat dit is wat ik wilde. Dat ik alles heb en niet mag klagen. En natuurlijk waardeer ik wat ik heb. Maar dat betekent niet dat ik niet mag toegeven dat het gewoonweg teveel is – dat één vrouw niet de rollen van twee personen op zich kan nemen. Er komt een punt waarop ik letterlijk niet meer kan, instort en alleen maar kan huilen. Maar hoe zou dat ook anders kunnen, gezien alle stress en verantwoordelijkheden die ik draag?’
De werkende moeder heeft besloten haar verwachtingen bij te stellen: ‘Ik kan niet de perfecte, koekjes bakkende moeder zijn. ‘Goed genoeg’ is hoe het hier in huis zal moeten zijn, en dat is oké. Ondanks het idealistische beeld dat ik vroeger had voorgesteld van mezelf als moeder, moet ik accepteren dat ik slechts zo goed kan zijn als ik zelf ben. En dat mijn kinderen het meeste hebben aan een blije moeder, die niet steeds aan het worstelen is om te voldoen aan ongezonde en onrealistische verwachtingen.’
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.