Een handje helpen in het huishouden? Geen probleem, vinden de kinderen van Colleen Dilthey Thomas. Maar dan wel tot op zekere hoogte.
Lees verder onder de advertentie
‘Als je een kind vraagt om hun was op te bergen, dan is de kans groot dat hij dat als volgt doet: zijn shirts en broeken op de plank leggen, sokken en ondergoed in een la. Toch? Mijn kinderen doen dat op hun eigen manier’, vertelt Colleen.
‘Ze gooien al hun kleding gewoon in de kast en klaar. Mijn zoon laat zelfs één lade helemaal leeg en vult de ander tot de nok, zodat die niet eens meer dicht kan.’
Op één hoop
Ook de afwas verloopt net even anders. ‘Het inruimen van de vaatwasser gaat altijd gepaard met een discussie: wie heeft het het laatst gedaan? En als dan eindelijk iemand aan de slag gaat, draait het om snelheid. Waar ik de beschikbaar ruimte graag optimaal benut, gooien mijn kinderen alles op één hoop en laten ze een deel van de vaat gewoon in de gootsteen liggen.’
‘En weet je hoe het vegen en de vuilnis gaan?’, gaat Colleen verder. ‘Ze vegen de boel netjes aan, maar de stoffer en blik verdwijnen vervolgens niet in de kast. Die gooien ze gewoon op de grond. En als ze de prullenbakken moeten legen in de vuilnisbak, vergeten ze de helft.’
Prima zo
Half werk – Colleen houdt er niet van. Toch doet ze weinig moeite om het gedrag van haar kinderen te veranderen. ‘Als de kinderen weg zijn, mis ik ze enorm. Dan vind ik die stoffer en blik op de vloer of in de gootsteen en besef ik hoeveel ik van ze hou. En dan kan ik niet wachten tot ze weer thuiskomen van school.’
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.