spelenderwijs opruimen

Je huis opruimen met een verveeld kind (al hangend aan je been) kan een helse klus zijn. Om het je in tijden van paniek iets makkelijker te maken, vroegen wij professional organizer Martine Heeremans om handige tips.

Want je kind betrekken bij het opruimen scheelt al een hoop onnodige stress. En 't is nog leuk ook.

1. Gebruik liedjes

Zet jullie lievelingslied op en spreek af dat jullie tijdens dat ene lied de hele treinbaan opgeruimd hebben. Zelf zingen is natuurlijk nog leuker. Behalve voor de buren dan.
 

2. Maak er een wedstrijd van

Is jouw kind competitief ingesteld? Wedden dat hij het leuk vindt om te winnen met deze wedstrijd? Verdeel bijvoorbeeld de hoeveelheid spullen die opgeruimd moet worden en gebruik je stopwatch. Jij de helft, je kind de andere helft. Heb je meerdere kinderen? Laat ze dan samenwerken.
 

3. Zelfverzonnen spel

Maak kaartjes met nummers erop. Je kind mag een kaartje trekken en moet het aantal dingen opruimen dat op het kaartje staat. Klaar? Dan mag hij een nieuw kaartje trekken. Speel zo snel mogelijk alle kaartjes weg. Of je laat ze alle barbies, autootjes, legoblokken, blauwe spullen opruimen. En eh, wel aanmoedigen.
 

4. Laat zien wat het oplevert

Als alles een eigen plek heeft, is het de volgende keer veel makkelijker om precies dát terug te vinden waar je mee wilt spelen. Dit vindt jouw kind vast ook handig, dus wijs hier dan ook op. Dit werkt veel beter dan te roepen “Ik word krankjorum van al die troep!”

 


 

5. Maak het gemakkelijk

Inkoppertje, maar wordt vaak vergeten: grote bakken, waarin de spullen op item worden opgeborgen zijn echt onmisbaar. Plak op elke bak een plaatje, pictogram of label, zodat je kind precies weet wat waar opgeborgen moet worden.
 

6. Vandaag is iedereen vrij!

Spreek af dat je kind één dag per week alle speelgoed mag laten liggen. De kans dat je met je blote voet op zo'n verschrikkelijk legoblokje staat (aaarrgghhhh), is groot, maar ach: wat maakt het uit voor een keer.
 

7. Bijkletsen 

Samen opruimen is een stuk gezelliger. Als je kind altijd alleen op moeten ruimen, komt het over alsof het een straf is en dat motiveert niet. Maak er voor jezelf en je kind een contactmoment van: even één-op-één bijpraten.
 

8. Geef zelf het goede voorbeeld: wees positief

De aller- allerbelangrijkste. Ook wij hebben niet altijd zin om op te ruimen, toegegeven, maar probeer je kind ondanks dat toch positief te benaderen. Dus niet: "Man, je laat ook altijd alles achter je kont slingeren." Fluit eens een lied terwijl je al die speelgoed voor de zoveelste keer in de schatkist gooit en wie weet ziet je kind er na verloop van tijd ook de lol van in. 

 
Tijdelijke aanbieding: Neem nu een abonnement op Kek Mama en krijg een gratis tas naar keuze >
waanzinnige-scholen

Niets te klagen over scholen in Nederland hoor, maar de gebouwen uit dit lijstje zijn wel heel bijzonder. Een keer iets anders dan bankjes twee aan twee bij het schoolbord.

1. Een vliegtuiglokaal in Georgia

 

2. Regenwater opvangen in Japan

 

3. In de jungle op Bali

 

Lees ook
Straffen voor de hele klas? Dit meisje (11) is het er niet mee eens >

 

4. Klaslokaal? Niet in Denemarken

 

5. In Thailand krijg je les in de lucht

 

6. Een kleurige container in Zuid-Afrika

 

7. In Tokio krijg je 'buiten' les

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

fotoserie-tweeling-en-drieling

Sachina uit Japan heeft vijf kinderen: een tweeling en een drieling. Druk, zeg je? Zeker. Maar ook heel gezellig. Bekijk de foto's op haar Instagramaccount maar.

'Een georganiseerde chaos', zo noemt ze haar gezin zelf. 

Van een verjaardagen vieren...

 

Een wintergarderobe aanschaffen...

 

Tot tanden poetsen...

 

In bad gaan...

 

Lees ook
Fotoserie: 11x de totale chaos van het ouderschap >

 

En en een lunchbox maken...

 

Alles moet dubbel.

 

Of nou ja: keer vijf zelfs.

 

Maar hoe druk haar leven ook is, Sachina geniet intens.