spelenderwijs opruimen

Je huis opruimen met een verveeld kind (al hangend aan je been) kan een helse klus zijn. Om het je in tijden van paniek iets makkelijker te maken, vroegen wij professional organizer Martine Heeremans om handige tips.

Want je kind betrekken bij het opruimen scheelt al een hoop onnodige stress. En 't is nog leuk ook.

1. Gebruik liedjes

Zet jullie lievelingslied op en spreek af dat jullie tijdens dat ene lied de hele treinbaan opgeruimd hebben. Zelf zingen is natuurlijk nog leuker. Behalve voor de buren dan.
 

2. Maak er een wedstrijd van

Is jouw kind competitief ingesteld? Wedden dat hij het leuk vindt om te winnen met deze wedstrijd? Verdeel bijvoorbeeld de hoeveelheid spullen die opgeruimd moet worden en gebruik je stopwatch. Jij de helft, je kind de andere helft. Heb je meerdere kinderen? Laat ze dan samenwerken.
 

3. Zelfverzonnen spel

Maak kaartjes met nummers erop. Je kind mag een kaartje trekken en moet het aantal dingen opruimen dat op het kaartje staat. Klaar? Dan mag hij een nieuw kaartje trekken. Speel zo snel mogelijk alle kaartjes weg. Of je laat ze alle barbies, autootjes, legoblokken, blauwe spullen opruimen. En eh, wel aanmoedigen.
 

4. Laat zien wat het oplevert

Als alles een eigen plek heeft, is het de volgende keer veel makkelijker om precies dát terug te vinden waar je mee wilt spelen. Dit vindt jouw kind vast ook handig, dus wijs hier dan ook op. Dit werkt veel beter dan te roepen “Ik word krankjorum van al die troep!”
 

Lees ook
De kledingkast van je kind opruimen: zo pak je het handig aan >

 

5. Maak het gemakkelijk

Inkoppertje, maar wordt vaak vergeten: grote bakken, waarin de spullen op item worden opgeborgen zijn echt onmisbaar. Plak op elke bak een plaatje, pictogram of label, zodat je kind precies weet wat waar opgeborgen moet worden.
 

6. Vandaag is iedereen vrij!

Spreek af dat je kind één dag per week alle speelgoed mag laten liggen. De kans dat je met je blote voet op zo'n verschrikkelijk legoblokje staat (aaarrgghhhh), is groot, maar ach: wat maakt het uit voor een keer.
 

7. Bijkletsen 

Samen opruimen is een stuk gezelliger. Als je kind altijd alleen op moeten ruimen, komt het over alsof het een straf is en dat motiveert niet. Maak er voor jezelf en je kind een contactmoment van: even één-op-één bijpraten.
 

8. Geef zelf het goede voorbeeld: wees positief

De aller- allerbelangrijkste. Ook wij hebben niet altijd zin om op te ruimen, toegegeven, maar probeer je kind ondanks dat toch positief te benaderen. Dus niet: "Man, je laat ook altijd alles achter je kont slingeren." Fluit eens een lied terwijl je al die speelgoed voor de zoveelste keer in de schatkist gooit en wie weet ziet je kind er na verloop van tijd ook de lol van in. 
 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

12 redenen huilen kinderen

Het verkeerde boekje voorlezen, mensen die niet terugzwaaien of het moment dat ze erachter komen dat de snacks op zijn. Er zijn veel redenen voor kinderen om een potje te gaan grienen, maar soms kun je er als ouder geen touw aan vast knopen. Zo ook niet bij deze foto's.

Papa en ik


 

Toekomstige acteur

Tja...


 

Dat gaan we dus écht niet delen


 

Privacy wordt niet gewaardeerd


 

Soms weet je het ook gewoon niet


 

'Maar, waarom niet?'


 

Het gemiddelde ochtendritueel


Lees ook
Fotoserie: 8x creatieve wraakacties van kinderen >

 

En dit ook


 

Beetje besluiteloos


 

Is ook best eng


 

Het leven is ook zwaar

Bron: BoredPanda.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

positief opvoeden
Beeld: Pexels

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die positief worden opgevoed, een grote kans hebben om zich te ontwikkelen tot zelfstandige volwassenen met veel zelfvertrouwen. Makkelijk gezegd, maar hoe pak je zoiets aan?

Wij hebben als handvat de vijf basisprincipes op een rij gezet.
 

1. Een veilige en stimulerende omgeving bieden

Een hele logische. Als je kind zich vrij kan bewegen en zich veilig voelt, zal het veel gaan ontdekken en uitproberen. En dit helpt om z'n vaardigheden te ontwikkelen. Wat hierbij heel belangrijk is? Een veilig huis. Berg medicijnen goed op, leg gevaarlijk spul buiten bereik van je kind en zet hekjes voor de trappen. Zo kun jij ook wat meer ontspannen en hoef je geen politieagent te spelen.
 

2. Laten leren door positieve ondersteuning

Je hoeft echt niet elke minuut van de dag met je kinderen te spelen, maar het is wel belangrijk dat je er voor ze bent wanneer ze naar je toe komen voor hulp of om te praten. Daarnaast vinden kinderen het prettig om te horen wat ze goed doen en om aangemoedigd te worden om nieuwe dingen te leren: een schouderklopje op z'n tijd is altijd fijn.
 

Lees ook
Jan legt het nog een keer uit: complimenten >

 

3. Een aansprekende discipline hanteren

Stel duidelijke regels op en leg op een heldere manier uit wat je kind fout doet wanneer hij of zij zich niet aan deze regels houdt. Belangrijk hierbij is: reageer snel en doortastend. Dit zorgt ervoor dat je kind weet wat-ie kan verwachten en zich zeker en veilig voelt. Extra tip: je hoeft niet altijd meteen op elk klein probleem in te gaan. Negeer het gedrag waarvan je denkt dat het eigenlijk aandacht vragen is. Geef het niet te veel aandacht, dan stopt het vanzelf.
 

4. Realistische verwachtingen hebben

Kinderen ontwikkelen zich allemaal op hun eigen manier, én in hun eigen tempo. Je koter moet er dan ook aan toe zijn om iets nieuws te leren. Als je te veel van je kind vraagt, is de kans groot dat hij ongewenst gedrag gaat vertonen. Blijf realistisch en onthoud dat niemand perfect is. Oh, en wees ook niet te streng voor jezelf.
 

5. Goed voor jezelf zorgen

Dit is een hele belangrijke: als je goed voor jezelf zorgt, wordt de opvoeding van je kind daar ook makkelijker en leuker van. Doe eens iets wat je leuk vindt, zonder dat je kinderen erbij zijn en je zult zien dat je rustiger en geduldiger bent wanneer je kind je nodig heeft.

Bron: Positiefopvoeden.nl

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >