spelenderwijs opruimen

Je huis opruimen met een verveeld kind (al hangend aan je been) kan een helse klus zijn. Om het je in tijden van paniek iets makkelijker te maken, vroegen wij professional organizer Martine Heeremans om handige tips.

Want je kind betrekken bij het opruimen scheelt al een hoop onnodige stress. En 't is nog leuk ook.

1. Gebruik liedjes

Zet jullie lievelingslied op en spreek af dat jullie tijdens dat ene lied de hele treinbaan opgeruimd hebben. Zelf zingen is natuurlijk nog leuker. Behalve voor de buren dan.
 

2. Maak er een wedstrijd van

Is jouw kind competitief ingesteld? Wedden dat hij het leuk vindt om te winnen met deze wedstrijd? Verdeel bijvoorbeeld de hoeveelheid spullen die opgeruimd moet worden en gebruik je stopwatch. Jij de helft, je kind de andere helft. Heb je meerdere kinderen? Laat ze dan samenwerken.
 

3. Zelfverzonnen spel

Maak kaartjes met nummers erop. Je kind mag een kaartje trekken en moet het aantal dingen opruimen dat op het kaartje staat. Klaar? Dan mag hij een nieuw kaartje trekken. Speel zo snel mogelijk alle kaartjes weg. Of je laat ze alle barbies, autootjes, legoblokken, blauwe spullen opruimen. En eh, wel aanmoedigen.
 

4. Laat zien wat het oplevert

Als alles een eigen plek heeft, is het de volgende keer veel makkelijker om precies dát terug te vinden waar je mee wilt spelen. Dit vindt jouw kind vast ook handig, dus wijs hier dan ook op. Dit werkt veel beter dan te roepen “Ik word krankjorum van al die troep!”
 

Lees ook
De kledingkast van je kind opruimen: zo pak je het handig aan >

 

5. Maak het gemakkelijk

Inkoppertje, maar wordt vaak vergeten: grote bakken, waarin de spullen op item worden opgeborgen zijn echt onmisbaar. Plak op elke bak een plaatje, pictogram of label, zodat je kind precies weet wat waar opgeborgen moet worden.
 

6. Vandaag is iedereen vrij!

Spreek af dat je kind één dag per week alle speelgoed mag laten liggen. De kans dat je met je blote voet op zo'n verschrikkelijk legoblokje staat (aaarrgghhhh), is groot, maar ach: wat maakt het uit voor een keer.
 

7. Bijkletsen 

Samen opruimen is een stuk gezelliger. Als je kind altijd alleen op moeten ruimen, komt het over alsof het een straf is en dat motiveert niet. Maak er voor jezelf en je kind een contactmoment van: even één-op-één bijpraten.
 

8. Geef zelf het goede voorbeeld: wees positief

De aller- allerbelangrijkste. Ook wij hebben niet altijd zin om op te ruimen, toegegeven, maar probeer je kind ondanks dat toch positief te benaderen. Dus niet: "Man, je laat ook altijd alles achter je kont slingeren." Fluit eens een lied terwijl je al die speelgoed voor de zoveelste keer in de schatkist gooit en wie weet ziet je kind er na verloop van tijd ook de lol van in. 
 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Sara van Gorp

Sara van Gorp is moeder van zoons Ko (8) en Toon (4) en hoofdredacteur van Kek Mama.

“Niet op het hoofd slaan!” Ik herinner me mijn jeugd als uiterst harmonieus, maar blijkbaar vond mijn vader het op enig moment toch nodig mijn zusje en mij de grondbeginselen van veilig ruziemaken bij te brengen. Want die zin herinner ik me maar al te goed.
 

Bonje van formaat

Hier thuis blijf ik me erover verbazen hoe krankzinnig snel gezellig klooien kan omslaan in bonje van formaat. Laatst bouwden Ko en Toon samen een hut met hangmat voor diverse knuffels. Ik moest als knecht een laken met een megastapel Donald Ducks op de kast zien te draperen zodat het niet naar beneden zou storten. Maar verder hoorde ik een uur lang enkel gebroederlijk geklets uit hun kamer over waar de slang en Dikkie Dik dan wel moesten liggen. En dan is toch ineens het huis te klein, inclusief heel hard huilen en schreeuwen. Vanwege, ja, waarom eigenlijk.
 

'Ik bén niet schattig'

Zingt Toon vrolijk een liedje in de auto waarop Ko verzucht: “Wat is Toon toch schattig”, is meteen de boot aan. “Ik bén niet schattig, ik ben cool!” Om vervolgens de rest van de rit woest te zijn. Een beetje geholpen door Ko met zijn aanhoudende “Jij bent echt wel schattig hoor”.
 

Een team

Ik weet wel dat het gezond is voor de junioren om thuis te leren ruziemaken, maar man, moet dat met zo veel herrie? Na zo’n vroege ochtend vol mot en gedoe zegt Toon ineens voordat we de deur uitgaan richting school en crèche: “Wij zijn een team hè Ko.” Ik smelt. En gelukkig heeft dat team elkaar nog nooit op het hoofd gemept.
 

Toch maar eens onze opvoedtantes Els & Do om tips vragen. Hun advies in Kek Mama 08-2018 om je kind opdrachten te geven in de supermarkt werkt bij mij in elk geval als een dolle tegen gedrens. Het nummer koop je hier.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kinderfiets hier op letten
Beeld: Unsplash

Op zoek naar een goede fiets voor je kind? Lees hier waar je allemaal op moet letten: wij hebben de belangrijkste criteria voor aanschaf van een kinderfiets op een rij gezet.

Maat

Bij de fietsenwinkel vind je tientallen fietsen en het is vaak lastig te bepalen welke geschikt is voor je kind. Ga in de eerste plaats af op de leeftijd en lengte van je kind. Kleuters hebben over het algemeen een fiets nodig met een wielmaat van 20 inch. Kinderen van ongeveer 7 tot 14 jaar fietsen op een jeugdfiets met een wielmaat van 20 tot 26 inch. Let op: niet elk merk heeft alle soorten maten, dus ga eerst goed na welke maat je kind nodig heeft.

 

Lees ook:
7 tips om je kind veilig naar school te laten fietsen >

 

Hoogte & breedte

Koop nooit een te grote fiets, met het idee dat hij er dan langer plezier van kan hebben. Een te grote fiets is niet prettig voor je kind en bovendien gevaarlijk. Let erop dat de voeten van je kind plat bij de grond kunnen komen en dat zijn knieën het stuur niet raken. Ook moet het breedte van het stuur even groot zijn als de schouderbreedte van je kind. Kan je kind nog niet zo goed fietsen, dan is het verstandig om het zadel wat lager te zetten. Zorg er dan ook voor dat je de hoogte van het stuur iets aanpast, zodat de zithouding goed blijft.

 

Fietshelm

Valt je kind tijdens het fietsen, dan voorkomt een fietshelm hersenletsel en schade aan het hoofd. De helm zit als een extra laag om het hoofd heen en zorgt voor bescherming. Een fietshelm is niet verplicht, maar wel aan te raden – zeker als je als je kind nog niet zo behendig is in fietsen. Ga je een fietshelm aanschaffen, neem je kind dan mee naar de winkel zodat hij de helm kan passen. Controleer of de helm voldoet aan de Europese norm (CE-markering) en of hij goed aansluit op het hoofd. Je kind moet bij het dragen van de helm nog steeds goed kunnen zien en horen, om veilig te kunnen deelnemen aan het verkeer. Lees hier meer over het dragen van een fietshelm door je kind.
 

Bron: ANWB & Fietsersbond.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >