In nog lang niet alle herentoiletten zijn er mogelijkheden om baby’s te verschonen, maar er komen er wel steeds meer bij. Een goede zaak, vindt blogger Talya Knable, maar de discussie moet volgens haar niet alleen over de vaders gaan.
Lees verder onder de advertentie
Impact
‘De laatste tijd gaan mensen op internet los: de meesten vinden dat vaders het verdienen om een veilige en schone plaats te hebben om hun kind te verschonen, omdat vuile luiers ook hun verantwoordelijkheid zijn’, schrijft Talya op haar blog. ‘Mee eens, maar in deze discussie worden de moeders vergeten. Het gaat namelijk niet alleen om mannen of hun behoeften, zelfs niet over de baby’s. Het gaat om vrouwen. Weet je hoeveel impact het op moeders heeft dat er een gebrek is aan fatsoenlijke verschoonruimtes in herentoiletten?’
Talya geeft een recent voorbeeld, waarbij ze met haar man, kinderen en vrienden en hun kinderen in een restaurant ging eten. Toen hun dochter verschoond moest worden, ging haar man met haar naar het toilet. Maar hij kwam na een minuut al terug: geen verschoonruimte, dus Talya moest met hun dochter naar de damestoiletten. ‘Vrouwen worden voortdurend in de primaire opvoedingsrol geplaatst. Dat er op veel plekken geen verschoonruimtes zijn in de mannentoiletten, bevestigt dit.’
Lees verder onder de advertentie
‘Houd rekening met onze behoeften’
‘Mensen vragen zich af waarom moeders worstelen met een depressie na de geboorte’, gaat ze verder. ‘En waarom ze het lastig vinden om te genieten van het moederschap. Nou, misschien omdat de samenleving hen vertelt dat zij als moeders de enige zijn die moeten omgaan met alle shit – letterlijk?’
Lees verder onder de advertentie
Talya waardeert het dat er verandering plaatsvindt – steeds meer herentoiletten krijgen een speciale ruimte om baby’s te verschonen – ook al gaat het langzaam. ‘Maar die verandering ontstaat omdat er gekeken wordt naar de mannen. Het liefst zou ik zien dat er rekening zou worden gehouden met de behoeften van vrouwen. Er is namelijk nog zoveel dat beter kan: vrouwen en mannen als gelijke ouders zien, vrouwen die hulp nodig hebben als het hen teveel wordt, enzovoorts. Mannen hebben zich laten horen om iets veranderd te krijgen, maar het is tijd dat vrouwen ook voor zichzelf opkomen.’
Er zijn van die geboortekaartjes die je op de koelkast plakt omdat ze zó schattig zijn. Mooie naam, lief fotootje, zacht gedichtje erbij — je kent het wel. En soms ook niet.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
Formule 1-coureur Max Verstappen heeft geen pitstop gemaakt op het circuit, maar in het ziekenhuis in Monaco. Daar werd hij afgelopen vrijdag, samen met zijn partner Kelly Piquet, trotse vader van dochter Lily. En hoewel de motoren van zijn bolide in Miami alweer ronken, staat zijn hoofd duidelijk nog bij de wieg.
Soms denk je alles perfect te hebben geregeld, totdat je een gigantische fout ontdekt als het al te laat is. Het overkwam Ilma met haar zorgvuldig voorbereide geboortekaartjes.
Nathalie (30) dacht dat haar leven instortte toen haar partner haar verliet tijdens haar zwangerschap. Maar juist doordat ze een alleenstaande moeder werd, vond ze zichzelf terug.