Het kan de beste overkomen: ineens bungel je financieel aan een draadje. Kun je geen rekening meer betalen of nog erger: zwerf je met je kind van huis naar huis.
Lees verder onder de advertentie
Kim (33), moeder van Lucas (4) en Romy (1,5), zzp’er in de media.
“Ik ben altijd makkelijk geweest met geld. Mijn beste vriendin noemt het gemakzuchtig. Ik trakteer graag, geef cadeautjes, koop wat ik wil. En ik vind het fijn anderen te helpen als ze financieel in de knoop zitten. Alles wat binnenkomt, gaat er weer uit. Ik weet heus wel dat het als zzp’er slim is een pensioenpotje te regelen, maar daar komt dat gemakzuchtige weer om de hoek kijken.”
Lees verder onder de advertentie
‘Er kwam beduidend minder binnen’
“Toen mijn man en ik vier jaar geleden ons eerste kind kregen, begon het financieel wat te rommelen. Ik werkte tijdens zijn slaapjes en in de avonduren, maar er kwam beduidend minder binnen. Als een opdrachtgever uitbetaalde, moest dat geld gelijk naar de Albert Heijn en luiers en shampoo en wat een mens allemaal nog meer nodig heeft. Bijna twee jaar geleden werd onze dochter geboren. Ze had gezondheidsproblemen en daarom besloten we haar niet naar de crèche te brengen. Daardoor kan ik nauwelijks nog werken. Het is een keuze waar ik nooit spijt van zal hebben, maar die me nu wel in een benarde positie brengt.”
Lees verder onder de advertentie
‘Het voelt alsof ik er alleen voorsta’
“Mijn man en ik zijn sinds een maand uit elkaar. Ik wil in ons koophuis blijven wonen. Eén probleem: met mijn omzetcijfers krijg ik nooit een hypotheek. De bank ziet me aankomen; het is de vraag of ik überhaupt een kopje koffie krijg. Mijn ex en ik spreken binnenkort vast een alimentatiebedrag af, maar het voelt alsof ik er alleen voorsta. En dan kun je een opdrachtgever die niet op tijd betaalt er echt niet bij hebben. Och, die vermoeiende gesprekken met zo’n financiële administratie… ik moet me soms echt inhouden om niet te roepen: ‘Ja, troela, je kunt wel bazelen over het nieuwe systeem dat zo ingewikkeld is, maar hoe moet ik verdomme straks boodschappen doen?’”
Lees verder onder de advertentie
Wat als?
“Het komt ongetwijfeld allemaal goed. Maar dit zijn wel verrekt serieuze zaken. Kunnen we hier blijven wonen? Kan ik straks in mijn eentje de lasten betalen? Voor de komende maanden zit ik goed, maar die maanden erna? Wat als ik ineens geen werk meer krijg? ’s Nachts lig ik maar al te vaak wakker. Dan besef ik dat de rekening van mijn eigen gemakzucht op de mat ligt. Een gemakzucht die ik me niet meer kan permitteren. Hard, heel hard werken is de enige manier om hieruit te komen. Op hoop van zegen.”
Dit verhaal is onderdeel van een interviewserie in Kek Mama 04-2017.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.