Gezinnen met een overtuiging: ‘Bij de besnijdenis van onze zoon kozen we wel voor de light-variant’

03.11.2021 09:56
gezinnen met overtuiging joods geloof Beeld: Getty Images

Hila (37, trainer en coach) heeft twee kinderen: Raisa (7) en Eli (5). Ze is getrouwd met Lev (42) en ze zijn joods.

“De vrijdagavond is bij ons een moment van bezinning, de sjabbat begint dan. We staan even stil. Ik herinner me hoe ons huis vroeger op die avond altijd openstond voor familie en vrienden. We aten kippensoep met matzeballen, een gevlochten brood – galle – en er werd koosjere wijn gedronken. Mijn moeder vond het fijn dat we ons dan netjes aankleedden. Inmiddels associeer ik een ontspannen vrijdagavond meer met mijn joggingpak en mogen onze kinderen soms een Disneyfilm kijken terwijl wij eten.

Lees ook
De heerlijke blunders van deze vrouwen blijven ze nog lang achtervolgen >

Tradities

We hadden een joodse bruiloft met alle tradities die daarbij horen, zoals het nemen van een bad voor de plechtigheid. Of het breken van een glas samen, dat zoveel wil zeggen als: niets is perfect, ook het huwelijk niet. Ik vind dat een mooi, eerlijk, gebaar. Joodse bruiloften worden groots gevierd. Er wordt gedanst, stoelen omhoog gehesen. Mijn niet-joodse vriendinnen waren wel verbaasd om te zien hoeveel aandacht en tijd de voorbereidingen kostten en dat we tweehonderd man hadden uitgenodigd.

“Niets is perfect, ook het huwelijk niet. Ik vind dat een mooi, eerlijk, gebaar.”

Onze zoon en dochter gaan naar een joodse school. Daar hebben we voor gekozen omdat we graag willen dat ze geschiedenis van het Joodse volk kennen, weten wat de feestdagen betekenen en ook Hebreeuws leren. Zoals wij dat zelf ook in onze jeugd hebben meegekregen. Vooral de taal leren vinden ze heel leuk, dan kunnen ze zich verstaanbaar maken op vakantie in Israël.

Ook andere joodse gebruiken krijgen ze mee: het doen van een bar mitswa bijvoorbeeld: het moment dat je als kind een stuk voorleest uit de Thora en de volwassenheid wordt ingeleid. Ons zoontje werd ook besneden. We vonden het belangrijk om de traditie van de mannelijke tak voort te zetten, maar kozen wel voor de ‘light’-variant met een verdoving door een arts.

Verbonden

De joodse levensinstelling geeft mij vooral een gevoel van verbondenheid. Met vrienden, met familie. Alle tradities die we hebben geven me een vertrouwd gevoel omdat ze er áltijd zijn, wat er ook gebeurt. Ik heb er een heel warm gevoel bij en hoop dat mijn kinderen dat ook zo ervaren. Maar het is hun keuze, we zijn daar niet rigide in. Ik wil ze vooral graag meegeven: pik eruit waar je je goed bij voelt.”
Meer lezen? Neem hier een abonnement op Kek Mama, de #1 glossy voor moeders.