Gênante momenten: “‘Mam, daar heb je die vréselijke vader’, schalde mijn zoon over het schoolplein”

13.10.2021 12:22
schaamte op het schoolplein Beeld: Getty Images

Een groot gat om in te verdwijnen zou soms zo handig zijn als je oogappeltje weer eens iets gênants naar buiten brengt.


Vreselijke vader

Janneke (34), moeder van Bob (6): “Ik heb niet zoveel op met de vader van Jonas, een jongetje uit Bobs klas. Als Jonas bij ons speelt en zijn vader hem komt halen, kan ik de rest van de dag wel vrij plannen want die vent gaat niet meer weg. En maar grote bralverhalen ophangen over zichzelf. Maar dat Bob over het schoolplein schalde ‘Mam, daar heb je die vréselijke vader’, was dan weer niet zo handig. Ik deed alsof ik het niet hoorde en keek de vader maar even niet aan.”
 

Je hebt het zelf gezegd

Wendy (29), moeder van Laura (6) en Justin (5): “Op weg naar school reed er een auto voor mij in een slakkengang die elke bocht bijna stilstaand nam. Vlak voor school haalde ik de wagen in en in mijn frustratie – en die heb ik nogal eens in het verkeer – zei ik: ‘Jeetje wat een sufkut. Leer eens rijden.’ Laura zat rustig achterin, ze sloeg er niet op aan. Toen we uitstapten bij school, parkeerde de betreffende auto achter ons. Terwijl we het schoolplein opliepen riep mijn dochter, al wijzend naar de betreffende moeder: ‘Hé mam, dat is die sufkut die niet kan autorijden!’”
 

Dat je het alvast weet

Marisa (32), moeder van Kasper (9): “We wilden dolgraag eerder vertrekken om de wintersportfile te omzeilen. Mijn man en ik bespraken dat we dan Kasper gewoon twee dagen ziek zouden melden, om niks te hoeven regelen met verlofbriefjes. Prompt stapt hij de volgende dag de klas in: ‘Juf, volgende week donderdag en vrijdag ben ik ziek, dus dan ben ik er niet.’”
 

Het is niet wat je denkt

Luc (29), vader van Anna-Sophie (11) en Layla-Rose (8): “Mijn vrouw had avonddienst en ’s middags zou vriendin Sandra bij ons op bezoek komen, niet handig voor onze dochter om dan een playdate te plannen. Eenmaal in de klas wilde ik dit nog even herhalen bij Anne-Sophie van destijds vijf. Ik vroeg: ‘Weet je nog wat we hadden afgesproken over vanmiddag?’ Zegt Anne-Sophie, midden in een volle kleuterklas: ‘Ja papa, ik weet het, als mama straks weg is komt jouw vriendin.’ Ik voelde me toch geroepen om deze opmerking toe te lichten aan de andere aanwezige ouders.”
 

Tact moet ze nog leren

Yvette (50), moeder van Evy (11): “Kletsend op het schoolplein met een moeder en haar dochter, komt Evy van destijds vijf er ineens tussendoor. Met een stralend hoofd wijst ze op de Crocs die mijn gesprekspartners dragen: ‘Die vinden wij vet lelijk, hè mama?’”
 

Lees ook
“‘Oma, ben je weer dronken?', vroeg mijn dochter tijdens het ontbijt aan mijn schoonmoeder” >

 

Troste dochter

Jessica (29), moeder van Lola (5): “Redelijk gênant wel, mijn dochter die bij het wegbrengen door de kleuterklas gilt: ‘Mijn papa heeft een héééle grote piemel!’ Juf werd knalrood. Net als ik.”
 

Kreng van een moeder

Eva (33), moeder van Abigail (7): “Het is een fase. Maar geen leuke. Mijn dochter had als kleuter de neiging om ‘NIET SLAAN MAMA! NIET PIJN DOEN!’ of iets in die trant te schreeuwen als ik haar iets weigerde of terechtwees. Ook regelmatig in of rond school. Voor de duidelijkheid: ik heb haar nooit met ook maar een vinger aangeraakt. Maar je krijgt veel vreemde en boze blikken toegeworpen, kan ik wel vertellen. Terecht natuurlijk.”
 

Leuk geprobeerd

Shanti (39), moeder van Gregory (7) en Benny (5): “De moeder van Bas verdenk ik ervan dat ze steeds gratis opvang zoekt. Zo wil ze altijd dat Bas op dinsdag of donderdag bij een vriendje speelt. Meestal bij ons. De jongens kunnen het prima vinden samen en het is een aardige knul, maar ik heb geen zin om structureel de oppas te worden van haar kind. Bovendien komt ze hem nooit voor 18 uur ophalen.

Dus toen ik laatst zei dat het niet goed uitkwam als Bas zou komen spelen en zij me heel direct vroeg waarom niet, jokte ik dat ik met mijn jongste zoon naar zwemles moest. Maar Benny stond naast me en is lekker bijdehand. Luidkeels riep hij: ‘Nee-hee, kan wel. Ik zwem op maandag en vrijdag.’ Ik stamelde dat hij die dag een keer extra moest, maar Benny bleef zingend herhalen: ‘Niet, niet, niet.’ Ik heb Surinaamse roots, maar kleurde volgens mij tomaatrood. Ik denk dat die moeder doorhad dat ik een smoes verzon. Helaas heeft het niet geholpen. Nog steeds probeert ze haar kind bij mij te parkeren.”
 

Hooggewaardeerde juf

Lian (45), moeder van Juliëtte (13) en Arinka (11): “Twintig jaar geleden begon ik net als juf in de onderbouw. Een van de kleutertjes uit mijn klas riep spontaan: ‘Mijn papa vindt jou een lekker stuk!’ Ik voelde me vereerd.
 

Het hele artikel staat in Kek Mama 12-2021.

 

 

Meer lezen? Neem hier een abonnement op Kek Mama, de #1 glossy voor moeders.